Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Abbie M.

Furtul in scoli

Recommended Posts

Ma intereseaza in mod special pentru ca stiu ca profesorii pot avea initiativa de a "demara" propria lor ancheta cand dispare ceva si pot leza demnitatea unor largi grupuri de elevi.

 

In liceul in care am invatat mai disparea ba una, ba alta, in special in vestiarul de la sport, care chipurile trebuia sa ramana incuiat pe parcursul orei, dar rareori era. Daca iti uitai ceva acolo, de obicei obiectul era preluat de artagoasa femeie de serviciu, care anunta profesorii doar daca nu-l putea folosi ea insasi (cum a fost cu o pereche de adidasi uitati de o colega de-a mea, care peste cateva saptamani au aparut in picioarele ei ca prin minune - din cate am inteles fusesera scumpi si ii comandase de undeva, deci erau 0 sansele sa fi facut o confuzie).

 

In clasa a XI cred, a avut loc un eveniment destul de bizar. Cum in cladirea cu pricina invatau si clase de I-IV, intr-o zi, cand una dintre ele avea ora de sport, am avut o ora in sala lor de clasa. Dupa ce am plecat de acolo si ne-am intors in clasa noastra - cred ca eram in pauza mare, de 20 min - apare diriginta sa anunte ca "din clasa celor mici a disparut o sacosa cu echipament sportiv". Presupun ca respectivul copil o uitase cand sa plece la sala de sport, sau cel putin asa a avut impresia. Si ce credeti ca face diriga - ne sechestreaza in clasa, spunandu-ne clar sa nu cumva sa ne miscam de acolo; nici la WC nu aveam voie. A pus un elev de la o alta clasa de paza la usa - altfel cum sa se asigure ca nu iesea nimeni. Va sa zica, vina a fost indreptata in principal asupra unei clase de a XI-a, de a fi furat treningul unui copil de a II-a sau a III-a. Si de aici ancheta.

Ora urmatoare nu s-a mai facut, incercand sa se stabileasca cine si pe unde fusese (dintre noi), cand parasise sala de clasa cu pricina, ce vazuse. Apoi a aparut invatatoarea celor mici, cerand sa fim cautati in ghiozdane sau ce pisici aveam cu noi, sa vada daca iesea la suprafata vreun obiect din cele disparute. A renuntat cand unul dintre colegii mei a luat-o mai din scurt, dar venise pusa pe treaba. Cine ii dadea ei dreptul, ei sau oricarui cadru didactic, sa controleze bunurile personale ale elevilor? Erau cumva polititsti? Si cu prezumtia de nevinovatie cum ramane? S-a emis chiar o ipoteza conform careia furtul ar fi fost infaptuit prin "crima organizata" ;) , cineva asteptand afara din liceu sa preia celebra sacosa. ;) Un trening si probabil o pereche de tenisi... Cam pe unde ratacea logica celor meniti sa ne faca noua educatia? Mai ales ca noi eram clasa care cauza cele mai putine probleme, cu rezultate foarte bune si unde ploua cu olimpici. Sa vina invatatoarea cu "Haideti, desertati bagajul...nu se poate asa ceva..."

In final s-a luat o hotarare (intre diriginta si invatatoare presupun) ca noi sa strangem 200.000 de lei vechi si sa-i dam copilului respectiv. Desi nu dovedise nimeni ca ar fi fost de vina unul dintre noi, si nu exista nici un argument logic in favoarea acestei variante. Normal ca nu am platit si s-a renuntat pana la urma. N-aveam nimic cu copilul si nu eram impotriva sa-l ajutam sa-si cumpere un alt echipament sportiv, dar sa dam banii ar fi insemnat o recunoastere tacita.

 

Acum ma intreb, e normal modul in care s-a procedat, din partea cadrelor didactice? Asa se face in general? Ce parere aveti?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chiar n-are nimeni nici o parere? Daca sunteti cadru didactic, cum ati proceda intr-o asemenea situatie?

Bine, spune tu mai

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chiar n-are nimeni nici o parere? Daca sunteti cadru didactic, cum ati proceda intr-o asemenea situatie?

As propune exmatricularea,bineinteles.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, diriganta voastra era paranoica. Asta in primul rand. Voi puteati frumos sa sunati la Politia de proximitate (sau Comunitara, depinde de denumire) si sa anuntati ca sunteti sechestrati. Nu i-ar fi dat prin cap a doua oara sa faca asta, garantat :). E vorba de un minim tact pedagogic - in clasa a XIa ai de-a face cu elevi de 16-17 ani, aproape adulti.

 

Sunt de acord ca invatatoarea era sub presiune - sa ai grija de o turma de kinderi e enorm de munca, dar asta nu o indreptateste sa arunce cu acuze nefondate din start. Vorba lui [Marinel], sa va fi dat timp de raspuns, in urma caruia colectivul sa declare ca erau la voi obiectele sau nu. Mai ales ca in scoala sunt cunoscute si alte persoane cu mana lunga (gen femeia de serviciu). Iar odata ce voi ati fi declarat ca sunteti nevinovati, sa largeasca cercul suspectilor.

 

Cred ca va ramane sa povestiti acasa si sa rugati parintii sa discute cu diriginta, pentru ca astfel de chestii sa nu se mai intample. Ever.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Va multumesc pentru raspunsuri. Intamplarea cu pricina a avut loc acum multi ani; ma intrebam doar cata autoritate au cadrele didactice si cat se cade ca activitatea lor sa o inlocuiasca pe cea a politiei.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×