Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
stiri

Impozit pe imobilizarile corporale

Recommended Posts

Companiile romanesti si firmele straine care au un sediu permanent in Romania vor plati, de anul viitor, un nou tip de impozit, reprezentand 0,5% din valoarea imobilizarilor corporale, cum ar fi terenurile si constructiile. Masura este inclusa in proiectul de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor pentru modificarea Codului Fiscal.

 

De la plata vor fi scutite organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si organizatiile patronale, precum si entitatile care sunt scutite de la plata impozitului pe profit, cum ar fi Trezoreria statului, institutiile publice, microintreprinderile, fundatiile, cultele religioase, institutiile de invatamant particular acreditate, asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari, Banca Nationala a Romaniei.

Noul impozit se va determina prin aplicarea cotei de impozit asupra valorii ramase a imobilizarilor corporale, existente la data de 31 decembrie a anului precedent. Valoarea ramasa este valoarea de intrare diminuata cu amortizarea, pentru imobilizarile corporale amortizabile, respectiv valoarea de intrare in patrimoniu, pentru cele neamortizabile. La stabilirea valorii ramase se iau in considerare si reevaluarile contabile efectuate.

Potrivit proiectului de act normativ, in categoria imobilizarilor corporale sunt incluse terenuri si amenajari de terenuri, constructii, instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii, mobilier, aparatura, birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale.

Plata impozitului va fi anuala, in patru rate trimestriale egale, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza impozitul.

Firmele nou-infiintate vor datora impozit incepand cu anul fiscal urmator celui in care s-au constituit. In cazul companiilor care se desfiinteaza, acestea au obligatia sa depuna si sa plateasca impozitul pe imobilizarile corporale cu 10 zile inainte de data inregistrarii incetarii existentei la Registrul Comertului. Sumele provenite din acest impozit vor fi venituri ale bugetului de stat si vor fi deductibile la calculul profitului impozabil.

Pentru proprietatile imobiliare si mijloacele de transport detinute, firmele platesc deja impozite catre autoritatile locale.

 

Sursa: Romania Libera

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×