Sari la conținut
Forum Roportal
stiri

Noul ghid de calatorie in Spatiul Schengen

Postări Recomandate

Noul ghid de calatorie in Spatiul Schengen

ZIUA va prezinta conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un cetatean roman care vrea sa ajunga in Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Islanda, Italia, Grecia, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania sau Suedia * Controlul nu se mai face la granitele Romaniei, ci la frontierele Spatiului, de catre politisti romani * Vasile Blaga a semnat ieri ordinul prin care sunt modificate conditiile ce trebuie indeplinite pentru a intra intr-un stat ce nu face parte din Spatiul Schengen

foto: Mediafax

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a semnat ieri ordinul prin care sunt modificate conditiile ce trebuie indeplinite pentru calatoriile in statele ce nu fac parte din Spatiul Schengen. Noul ordin - nr.900/2005 -, va intra in vigoare la data publicarii sale in Monitorul Oficial al Romaniei. Conform ultimelor modificari, prezentarea, la trecerea frontierei, a unor documente care justifica scopul si conditiile sederii planificate, nu mai este obligatorie decat pentru cetatenii care calatoresc in tarile ce fac parte din Spatiul Schengen. Adica pentru Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Islanda, Italia, Grecia, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania si Suedia.

Reguli diferite

Numai ca regulile ce trebuie indeplinite de cei ce doresc sa calatoreasca in Spatiul Schengen sau in cel al Uniunii Europene continua sa nasca discutii aprinse, fiind pentru multi neclare. Confuzia se datoreaza insa in primul rand chiar autoritatilor din Romania care au aplicat initial aceleasi conditii atat pentru statele din Spatiul Schengen, cat si pentru cele ce fac parte din Uniunea Europeana, dar nu si din Spatiul Schengen. O greseala care iata ca a fost in cele din urma reparata.

Practic, in momentul de fata exista niste reguli pentru intrarea in Spatiul Schengen si alte reguli pentru a putea patrunde pe teritoriul unui stat ce face parte din Uniunea Europeana. Este adevarat ca regulile ce trebuie indeplinite pentru a ajunge in tarile ce nu fac parte din Spatiul Schengen au fost simplificate.

Aceleasi conditii pentru Spatiul Schengen

Conditiile prevazute de ordinul ministrului in legatura cu statele ce fac parte din Spatiul Schengen vor ramane insa in vigoare. Astfel, cei ce doresc sa calatoreasca in aceste tari sunt nevoiti in continuare sa prezinte actele prevazute in ordinul ministrului Administratiei si Internelor. "Raman in vigoare cerintele in ceea ce priveste Spatiul Schengen. Aceleasi documente vor fi cerute", ne-a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Fabian Badila, care a precizat ca aceste cerinte sunt prevazute de Conventia de Aplicare a Acordului Schengen.

Acte si bani

Astfel, cei ce doresc sa intre in Spatiul Schengen trebuie sa prezinte pasaportul valabil, asigurarea medicala, biletul de calatorie dus-intors sau "Cartea Verde" a autoturismului. De asemenea, turistii trebuie sa detina la iesirea din tara suma minima in valuta liber convertibila, pentru fiecare persoana, intr-un cuantum corespunzator sumelor de referinta determinate de autoritatile nationale ale statelor de destinatie sau de tranzit, proportional cu durata sederii, dar nu mai putin de 5 zile, precum si documente care justifica scopul si conditiile sederii planificate.

Cuantumul sumei minime se constituie astfel: 30 de euro pe zi pentru tarile din Spatiul Schengen, dar turistul trebuie sa aiba la iesirea din tara 150 de euro, adica suma minima pentru cinci zile de calatorie (pentru celelalte state este nevoie de 20 de euro pe zi, dar trebuie prezentat la granita 100 de euro, adica suma minima pentru cinci zile). Dovada detinerii sumelor se face prin una din urmatoarele forme: suma in valuta efectiva, cecuri de calatorie, carduri cu utilizare internationala, insotite de extras de cont eliberat cu cel mult 24 de ore inaintea prezentarii la iesirea din tara sau alte garantii cum ar fi scrisoare de garantie sau angajament de sponsorizare, semnate de persoana care gazduieste cetateanul roman pe teritoriul statului de destinatie si autentificate conform legii statului respectiv - in original sau garantia legala din partea unei banci sau ordine de plata valabile, dupa caz.

Documente justificative

Altfel, dovada scopului si a conditiilor sederii planificate se face pentru calatorii in scop profesional printr-un certificat constatator eliberat de Oficiul Registrului Comertului din Romania, care sa ateste calitatea de comerciant sau printr-o invitatie din partea unei firme sau autoritati la intruniri sau manifestari in scop de afaceri, de serviciu sau legate de activitatea profesionala desfasurata. De asemenea, dovada se mai poate face si prin alte documente care atesta existenta relatiilor de afaceri sau a relatiilor avand legatura cu activitatea profesionala desfasurata (contracte in derulare, contracte de colaborare si asociere, bilete de intrare la targuri si congrese).

Pentru calatorii de studii sau alte forme de pregatire este nevoie de confirmarea de inscriere la o institutie de invatamant in scopul participarii la pregatiri si perfectionari teoretice si practice sau carnetul de student si certificatul de studii de la institutiile de invatamant.

Turismul organizat sau pe cont propriu

Pentru calatoriile in scop turistic sau particular este nevoie de documente justificative de la structurile de primire turistice (hoteluri, pensiuni, agentii de turism) sau de voucher sau invitatie din partea persoanei care gazduieste cetateanul roman, in original si tradusa de catre un traducator autorizat, in limba romana. Spre exemplu, pentru Franta, invitatia trebuie sa fie prezentata pentru sejururile mai mici de trei luni efectuate in cazul unei vizite familiale sau private, pentru Germania invitatia trebuie sa cuprinda si declaratia de preluare a cheltuielilor. Pentru Spania, invitatia trebuie facuta la un notar spaniol, iar din aceasta trebuie sa rezulte in mod expres urmatoarele: cel care invita trebuie sa fie cetatean spaniol sau strain cu permis de rezidenta in Spania, sa nu fi invitat o alta persoana in ultimele sase luni, sa posede mijloace legale de intretinere si sa se oblige sa-i asigure persoanei invitate intretinere, cazare si asistenta sanitara, sa se oblige sa garanteze ca persoana se intoarce in tara. Hartia invitatiei, pentru Spania, este una speciala (in lumina incidenta prezinta un desen de siguranta) care trebuie sa aiba inserata in partea superioara centrala a paginilor stema Spaniei, iar deasupra acesteia mentiunea "hartie exclusiva pentru documente notariale". Totodata, in coltul din dreapta prezinta un numar de inregistrare, sub care trebuie mentionat in mod clar datele de identificare ale notarului (nume, adresa, telefon si fax), iar in partea stanga stampila notarului.

Exceptii

Exista insa si categorii de persoane care sunt exceptate de la indeplinirea conditiilor privind prezentarea documentelor pentru dovedirea scopului si conditiilor sederii planificate. Acestea sunt minorul sub 14 ani inscris in pasaportul parintilor; minorul care se deplaseaza la rude sau la parintele/parintii care lucreaza ori sunt stabiliti in statul de destinatie; cetatenii romani care se deplaseaza in strainatate ca urmare a unui angajament de munca, pe baza unui permis de munca valabil pentru tara de destinatie, indiferent de durata deplasarii; cetatenii romani care prezinta la iesirea din tara un document oficial care atesta existenta dreptului de sedere; cetatenii romani care poseda permis de sedere valabil eliberat de autoritatile competente ale unui stat membru al Uniunii Europene.

Mai multe lamuriri

Doar ca precizarea ca documentele cerute si pana la momentul anuntarii reviziurii ordinului ministrului Administratiei si Internelor raman in continuare valabile nu este suficienta. Institutiile statului ar trebui sa explice punct cu punct modul in care un cetatean roman poate ajunge in Spatiul Schengen.

In primul rand, unul dintre aspectele care ar trebui sa se afle pe masa Ministerulul Administratiei si Internelor si asupra caruia aceasta institutie ar trebui sa dea mai multe lamuriri este cel privind modalitatea de trecere dintr-o tara membra a Uniunii Europene, dar nemembra a Spatiului Schengen - spre exemplu Ungaria - intr-un stat ce poate face parte din Spatiul Schengen - cum ar fi Austria. Astfel, una dintre variantele aparute "pe piata" la scurt timp de la anuntarea revizuirii ordinului ministrului MAI a fost cea conform careia este extrem de usor sa treci din Ungaria in Austria. Si asta intrucat la granita austro-ungara nu mai este nevoie sa prezinti documentele justificative. O ipoteza complet falsa. "Raman valabile acele documente cerute ca si pana acum. Cei ce ajung intr-o tara ce nu face parte din Spatiul Schengen si doresc sa treaca intr-una ce se afla in Spatiul Schengen nu vor putea face acest lucru daca nu indeplinesc conditiile cerute ca si pana acum", ne-a declarat Fabian Badila, purtatorul de cuvant al IGPF.

De asemenea, la fel stau lucrurile in legatura cu cei ce doresc sa intre intr-un stat membru al Spatiului Schengen dintr-unul ce nu face parte macar nici din Uniunea Europeana. Spre exemplu, cei ce pleaca din Romania, ajung in Bulgaria si doresc apoi sa intre in Grecia, se vor lovi de aceleasi conditii. Adica, mai exact, vor fi nevoiti sa prezinte aceleasi documente prevazute in ordinul ministrului Administratiei si Internelor intrat in vigoare la 1 octombrie.

Calatoriile cu masina

O alta problema ramane cea referitoare la calatoriile cu autoturismul propriu. Si in acest caz raman valabile aceleasi conditii cerute si pana acum. Numultumirile majore vin insa din partea celor ce doresc sa calatoreasca cu masina proprie in Spatiul Schengen, dar fara a avea rezervari. "Cei ce calatoresc cu masina proprie au nevoie de cartea verde a autoturismului, dar si de acte care sa demonstreze care este scopul calatoriei. Deci, turistii trebuie sa prezinte un voucher sau o confirmare de rezervare. Nu este de ajuns sa vii cu masina la granita cu Spatiul Schengen si cu banii si sa poti sa intri", ne-a declarat reprezentatul IGPF.

Control efectuat de politisti romani

Cert este insa ca e imposibil sa treci dintr-o tara ce face parte din Uniunea Europeana intr-una din Spatiul Schengen fara a indeplini conditiile prevazute in ordinul ministrului Administratiei si Internelor. Controlul este efectuat de politistii de frontiera atat ai statului ce nu face parte din Spatiul Schengen, cat si de catre cei ai tarii membra a Spatiului Schengen. "Controlul este efectuat de ambele parti. Sa spunem ca te afli in Ungaria. Poate cei acolo te lasa sa treci in Austria, dar in mod sigur politistii de frontiera austrieci te vor opri. Nu poti sa treci decat daca indeplinesti conditiile specificate in ordinul ministrului Adminsitratiei si Internelor", ne-a spus purtatorul de cuvant al IGPF.

De asemenea, cei ce doresc sa intre in Spatiul Schengen vor fi verificati chiar de catre politisti de frontiera romani. "La granita dintre Ungaria si Austria se afla politisti de frontiera romani care ii verifica pe cei ce doresc sa ajunga in Spatiul Schengen. Controlul se face atat la frontiera, cat si pe principalele rute ce pleaca de la punctul de trecere a frontierei", a precizat reprezentantul IGPF. Romania, de altfel, a incheiat mai multe acorduri cu state membre ale Spatiului Schengen, trimitand la granitele acestora echipe de politisti de frontiera.

George TARATA, Bogdan GALCA

Sursa: Ziua

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.

×