Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
max

am nevoie de SFATURI

Recommended Posts

Buna tuturor.Este prima oara cand scriu pe acest forum din dorinta de a ma AJUTA cu niste sfaturi. Acum 3 zile am primit o veste nu tocmai buna de la prietena mea.Si anume:are hepatita E.(da am scris bine,hepatita E)

Din cunostintele mele , practic nu ai nici o sansa.(sper din tot sufletul sa ma insel).Sunt cu moralul la pamant, despre ea nici nu mai spun, e terminata.Vrea sa ne despartim ca sa nu ma mai ,,chinuie '' si pe mine.

Bineinteles ca eu nu sunt de acord.Vreau sa o ajut cum pot. Primul lucru pe care il voi face,e sa ma duc cu ea la un psiholog.De aceea apelez la voi sa imi spuneti ce sa fac, incotro sa apuc.

Si-a facut analizele si la Pitesti si la Bucuresti si au iesit la fel.

As dori sa imi spuneti tot ce stiti despre aceasta boala.In speranta ca ma puteti ajuta va multumesc tuturor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buna Max,

 

nu dispera, ma uit chiar acuma despre informatii privind hepatitei E.

Hepatita E este f. rar intalnita in Europa, ea este specifica pentru tarile din Asia si din N si N-E Africii. A fost prin aceste zone prietena ta cumva? Calea de transmiterea acestui virus este cam acceasi ca si la he. A adica prin mancare care este contaminata cu fecale. Cel mai des se transmite insa prin apa infectata cu fecale. de asemenea mai pot fi cai: toalete, clante de usi, prosoape, pahare etc.

Majoritatea pacientilor sunt dupa cateva saptamani complet vindecati. Spre deosebire de hep. C, E-ul nu se transforma intro forma cronica! Daca in cazul prietenei tale boala mai este activa sau nu se poate vedea prin valoarea transaminazelor. Daca acestea sunt ridicate inseamna ca va trebui pt. o perioada sa respecti urmatoarele reguli:

Pt. tine este neaparat necesar sa respecti igiena (atata timp cat prietena ta , adica sa te speli de fiecare data pe maini dupa mersul la toaleta, igiena la facut mancare, foloseste un prosop propriu, haine murdarite cu urina si fecale trebuie spalate la 95 grade, si pana vor fi spalate trebuie tinute intro punga de plastic.

Daca prietena are transaminazele in limitele normale, atunci mai mult ca sigur a avut hep. E candva.

Deci, in concluzie, nu va faceti prea multe griji (si in nici un caz nu e nici un motiv de despartire..!!) daca are simptome trebuie sa ia medicamente care sa le elimine (de ex. la febra).

Nu vad de ce sa fie necesar un psiholog, sau este chiar asa de sensibila? Intrt-adevar sa primesti o astfel de veste este neplacut, insa....nu este o boala care duce la complicatii ca in cazul HCV. Incearca-i sai explici ce ti-am scris...luati o gura de aer si linistiti-va. Doctorii ce v-au spus?

 

Toate cele bune.

Edited by Enigma

Share this post


Link to post
Share on other sites

iti multumesc pt. sfaturi. cred ca mai m-am linistit putin.

nu, nu a fost in nici o tara din Africa s-au Asia.

vreau sa te mai intreb, dc. este contagioasa si cum se ia.(prin sarut , sex, etc. ?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca hepatita E este acuta (are simptome sau transaminazele ridicate?) atunci inseamna ca prietena ta este deocamdata contagioasa si ar fi bine sa aveti grija. Daca se ia prin sarut/sex nu pot spune 100% dar din moment ce se poate lua prin prosoape, haine pahare etc. cred ca are loc si prin sarut/sex.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×