Sari la conținut
Forum Roportal
temporar

"Valorile familiei" si casatoriei

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

De cate ori aud/citesc pe cate unul care se plange ca valorile familiei nu mai sunt respectate in ziua de azi, mi se pare ca rosteste aceasta expresie ca pe un automatism...expresie de lemn.

 

Haideti sa analizam valorile casatoriei si familiei.

 

Casatoria: majoritatea polulatiei o mare dovada de iubire ("m-a iubit atat de mult incat s-a casatorit cu mine") si o evolutie normala (si inevitabila, as adauga eu) a unei relatii. De ce exista "pecetluirea unei relatii"?

 

Parerea mea este ca majoritatea oamenilor, adica turma, este nevrozata rau cu imaginea idilica a familei formata din mama tata si copilul/copiii, care dupa parerea mea este o iluzie, adica imaginea asta in care cred oamenii mari mi se pare mai degraba la fel de fantezista ca povestile pentru copii Alba ca Zapada sau Alice in Tara Minunilor.

 

Un exemplu dintr-un topic pe un alt forum despre cum o femeie (care este si mama sau, ma rog, "mamica") proiecteaza imaginea idilica a familiei din mintea ei asupra unor... rate:

 

>>tin minte ca in primul an cind am venit in Irlanda am vazut la stiri cum politia a oprit circulatia dintr-o zona foarte busy din centru ca sa escorteze o familie de ratuste (mama si puii) sa treaca strada,de la un canal la altul...) doamne feri,mi-am zis in mintea mea,politia asta n-are alta treaba,n-au hoti de prins<<

Referitor la "familia" de ratuste formata din "mama" si pui, am comentat pe forumul respectiv:

>> "alcool.gifMama" divortata probabil, fiindca nenorocitul de ratzoi a fugit cu amanta, nu?<<

Raspunsul a fost:

>>oh nu,se poate asa ceva? ratzoiu' a fost calcat de o masina...alcool.gif<<

 

Asadar, iata cum vede femeia eventual si "mamica" lucrurile referitoare la barbatul aflat in posesia ei prin contractul de casatorie: intre ipoteza ca tu sa ma inseli si cea de a te calca masina, o prefer pe a doua!

 

Iata deci, care este "iubirea" care sta la baza legamintelor facute in fata popii si a ofiterului de stare civila!

 

Fiind o iluzie ideea de familie, femeile si barbatii care cred in ea, vor pune in carca celor cuprinsi in "contract" obligatii, "datorii": un partener care vrea sa paraseasca contractul, care "tradeaza" familia adica, este supus oprobiului public si judecatilor din partea turmei; copiii au datoria de a-si iubi parintii, fratii au datoria de a se iubi intre ei, vizite de protocol, obligatia de a tine legatura cu "familia" dupa ce copilul devine adult. Datorii peste datorii.

 

Ce cred eu: casatoria a fost inventata (da, inventata, ea nefiind naturala) ca o masura de a-i constrange pe oameni sa se ocupe de copiii pe care ii fac, intr-o vreme cand oamenii nu prea puteau alege sa nu aiba copii.Cum cineva trebuia sa isi asume responsabilitatea pentru acestia, acesti cineva sunt cei care i-au facut. Contractul de casatorie si ideea de a familie au fost in acest fel un instrument de constrangere spre responsabilizare fata de copii, care a ajutat la mentinerea unei ordini sociale, de aceea se si numeste "celula de baza a societatii".

 

Voi ce credeti? Simtiti nevoia sa va pecetluiti relatia?

Editat de temporar

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

lupini, nu m-am referit la cum sa facem casnicia sa mearga mai bine, care sunt conditiile unei casatorii reusite (ce-nseamna "reusit"?)etc cand am deschis postarea. Eu pun sub semnul intrebarii insasi ideea de casatorie. Care in realiaate este un instrument de constrangere adesea implicand si false datorii (cand singura datorie reala si rationala a contractului de casatorie este aceea fata de copilul rezultat), iar oamenii in nevroza lor masochista, au ajuns chiar sa le placa, sa o priveasca ca pe o dovada suprema de nu stiu ce.

 

Si nu, iubirea nu e sinonima cu sacrificiul de sine. Sacrificiile...se fac in mod rational, analizand obiectiv situatia, circumstantele, posibilitatile si numai in mod voluntar... Daca pui semnul egal, adica daca spui ca iubirea inseamna sacrificiu de sine...ai incurcat-o!

Editat de temporar

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Si nu, iubirea nu e sinonima cu sacrificiul de sine. Sacrificiile...se fac in mod rational, analizand obiectiv situatia, circumstantele, posibilitatile si numai in mod voluntar...

 

 

Ştiu, pentru cei mai mulţi, iubirea nu e sacrificiu. Chiar de asta multe căsnicii eşuează, pentru că mulţi nu sunt dispuşi să se sacrifice pentru familie.

 

 

 

 

 

 

 

Eu pun sub semnul intrebarii insasi ideea de casatorie. Care in realiaate este un instrument de constrangere

 

 

Temporar, căsnicia ar fi o metodă de constr

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Faptul ca impui o astfel de rationalizare a casatoriei nu spune decit ca probabil te-ai ars cu vreo relatie care s-a numit "caznicie".

Iar importanta care o acorzi starii materiale spune ceva despre cauzele esecului.

 

 

Nu, nu am fost căsătorit niciodată. Concluziile expuse de mine,

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
[...]pentru a beneficia de ce iti aduce traiul in comun care depaseste egoismul individual si in care apare o a treia persoana numita relatia, ce este mai presus decit fiecare luat in parte.

Relatia este aceea care are grija de binele fiecaruia in parte, de copii, de siguranta materiala, etc.

Nu se mai pune problema cine aduce si cine cheltuie banii.

Relatia nu este o persoana. Sau cum mai personifica unii in special prin slagarele romanesti: "noi si dragostea noastra".

 

Nu iti inteleg nici partea cu "egoismul individual" si nici pe cea cu "relatia e mai presus decat fiecare luat in parte".

 

Si ba da, se pune problema cine aduce si cine chaltuieste banii, uite eu de exemplu imi dau seama acum nu am pus niciodata banii la comun cu vreun prieten, si nu am facut-o intentionat, ci in mod firesc, negandindu-ma la asta.

 

Pentru mine personal "sacrificiile pentru familie", banii la comun, casa proprietate comuna etc suntun mod de viata inacceptabil.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Pentru mine personal "sacrificiile pentru familie", banii la comun, casa proprietate comuna etc suntun mod de viata inacceptabil.

 

 

Tu eşti tu, altul e altul. Nu putem fi toţi la fel. Tu nu eşti dispus să te sacrifici pentru familie, nici să pui bani

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×