Sari la conținut
Forum Roportal
Daniel Cadariu

Sanatatea prietenilor nostri

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Nu numai oamenii au nevoie de ingrijiri speciale pe durata iernii, ci si animalele noastre de companie, cu atat mai mult cele care ies din casa pe timpul iernii. Blana acestora nu este suficienta pentru a le proteja de frigul de afara. Ele au nevoie de mai multe ingrijiri decat in mod obisnuit pentru a preveni degeraturile si eventualele raceli.

 

Extremitatile acestora pot ingheta foarte tare pana la formarea unor cristale de gheata. Daca animalul a suferit degeraturi, trebuie dus imediat intr-o incapere calda. Pentru a accelera topirea ghetii ii poti tampona acea portiune a corpului degerata cu un tifon inmuiat in apa calda. Daca este vorba despre coada ori picioare, i le poti scufunda in putina apa calda. Pe langa faptul ca le va dezgheta mai repede, aceasta ii va pune si sangele in miscare. Dupa ce s-a dezghetat, inveleste animalul intr-o patura calduroasa si mergi de urgenta cu el la medicul veterinar. Acesta iti poate spune daca prezinta infectii sau are nevoie de tratamente.

 

Iata cum poti avea grija de animalul tau pentru a fi sanatos pe toata durata sezonului rece.

 

Cainii

 

Cainii sunt animalele de companie cele mai expuse degeraturilor, cu atat mai mult cu cat acestia sunt crescuti in casa si nu sunt obisnuiti cu frigul.

 

Cand il scoti afara ai grija sa nu-l tii prea mult timp in frig. In cazul unor caini obisnuiti cu frigul (de exmplu Husky) poti sa consideri ca simte racoarea la fel ca tine. Astfel, cand ti se va face tie frig este momentul sa intrati in casa. Insa, acest lucru este valabil la foarte putini caini. Cei mai multi dintre acestia vor tremura de frig inaintea ta. Daca il vezi tremurand este cu siguranta cazul sa il duci la caldura.

 

Pentru a rezista mai mult timp afara ii poti cumpara o haina calduroasa, speciala pentru caini. Aceasta il va proteja de frig pentru mai mult timp.

 

Cainelui tau nu ar trebui sa-i lipseasca nici botoseii, speciali confectionati pentru el. Acestia ii vor proteja labutele de sarea aruncata pe carosabil pentru prevenirea poleiului si de zapada rece si uda care ii poate provoca degetaturi la nivelul picioarelor.

 

Daca nu ii poti procura astfel de botosei spala-l pe labute cand intrati in casa, deoarece sarea ramasa pe labute ii va usca pernutele si se pot crapa.

 

Alimentatia cainelui este foarte importanta. Asigura-i o hrana bogata in calorii si vitamine in special Vitamina C, pentru a-i creste imunitatea. Ai grija sa aiba in permanenta un bol cu apa proaspata, insa nu rece, ci la temperatura camerei.

 

Pisicile

 

Pisicile sunt mai putin expuse frigului decat cateii, deoarece acestea ies mult mai rar afara.

 

Ca si in cazul cateilor este important sa-i asiguri pisicii tale o alimentatie sanatoasa, bogata in carne. Nu uita sa-i cumperi si un supliment de vitamine si minerale. Acesta ii va face pofta de mancare, ceea ce va duce la acumularea grasimilor. Peste iarna ii vor fi folositoare in lupta cu frigul, insa vitaminele ii vor intari si sistemul imunitar, organismul lor luptand asftel mai bine impotriva racelilor.

 

In cazul in care trebuie sa pleci cu ea la doctor sau in alta parte, pune in cusca de transport a pisici si o patura care sa o protejeze de frig, vant si zapada. Ai grija sa asezi patura de jur-imprejurul custii, lasand libera doar partea cu usita, pentru a evita ca frigul sa intre in interiorul custii. Chiar daca ai o pisica cu par lung si nu este extrem de frig afara, aceasta stand nemiscata va ingheta mult mai repede decat ai crede.

 

Daca ai o pisica de exterior amenajeaza-i o cusca spatioasa si calduroasa. Ai grija ca aceasta sa fie bine izolata, pentru ca frigul sa nu poata intra in ea. Pune-i pe jos o patura calduroasa pe care sa poata sta. Ai grija sa aibe in permanenta un bol cu apa proaspata si mancare in cusca. Nu folosi boluri din metal, deoarece acestea vor raci apa si mancarea foarte repede. Cele din ceramica sunt recomandate in acest sezon.

 

Pasarile

 

In general, pasarile de colivie, stau numai in interior in perioada iernii. Este important insa sa ai grija la alimentatia lor, in special a papagalilor. Aceste pasari consuma in mod normal multe fructe si legume care in timpul iernii nu se gasesc. Pentru a nu duce lipsa de vitamine cumpara-i un bloc de minerale. Acestea se gasesc in orice PetShop si costa intre aproximativ 3-10 RON in functie de producator si de specia de pasare pentru catre este produs.

 

De asemenea, nu-i da apa rece de la robinet sau din frigider. Pune dinainte un bol cu apa, care sa ajunga la temperatura camerei, abia apoi il poti da pasarii.

 

Nu uitati, aveti grija si de prietenii vostri necuvantatori.

Cu respect,

Daniel Cadariu

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×