Sari la conținut
Forum Roportal
Adrian_Daniel_Tm

MAMALIGA mancare romaneasca

Postări Recomandate

Trucul pentru cea mai bună mămăligă răsturnată. Modul corect în care se taie cu ața - IMPACT

Trucul pentru cea mai bună mămăligă răsturnată. Modul corect în care se taie cu ața

"Nu există român care să nu fi mâncat niciodată mămăligă!"

*Ba exista, cei care sint alergici, iar altii care nu-l pot digera porumbul si se imbolnavesc rau de tot ce contine porumb.   Se mananca mai des unde se si cultiva aceasta planta, in zone calde al Romaniei iar deloc in munti, acolo unde nici mamaliga nu este la moda ca oamenii mananca ce cultiva.   In Secuime nu-i prea popular aceasta specialitate, dar nici franghia asta de la caini nu apartine pe masa langa un aliment, exista o sfoara speciala fara scame sa curga din ea!!!  Eu n-as manca NIMIC intr-o casa din asta unde marfa asta de spanzurat este si murdar pe masa!!!  

Asta-i una din trucurile mele, alta e ... daca malaiul se masoara exact, de ce nu si apa???  :smartass: ...1 cana de malai si 3 de apa este succesul daca este si bine fiert malaiul.

Ce inseamna "mămăligă răsturnată"  eu rastorn oricum l-am preparat!!!  

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Puliszka-diéta: egy hónap alatt akár 15 kilótól is megszabadulhatsz - Twice.hu

https://evz.ro/mancati-mamaliga-cat-mai-des-nu-va-puteti-imagina-cate-beneficii-are-pentru-corpul-nostru.html

Abia am terminat de scris despre cina de azi, ca am si gasit deja recomandare in ziar, ca e mai bun in loc de paine ca nu contine Gluten.   

Nu stiu care parte din porumb ma supara cateodata, ca-mi vine rau dupa ce mananc mamaliga, dar nu renunt ca-l mananc mai rar. 

La copiii mei le place in stil american  "polenta prajita sau grilata" :eek: felii de mamaliga rece prajite in ulei sau unt sau doar grilate sa aibe dungi de la fierul incins si cu ceva sos de rosii cu multe altele se ofera in restaurante, are un nume fiecare dar nu le stiu. 

Deloc nu se ofera la un pret multumitor de aceea eu nu comand asa ceva niciunde.   Localurile folosesc o mamaliga facuta in Italia si aduc in pungi de plastic ca un salam in Amerika.   

Cand ma viziteaza, mereu am pe masa mamaliga prajita cu sauce de ciuperci sau salsa din rosii, verdeturi, cubulete de telemea si de mozzarella, ulei de masline, capers, artichokes, etc.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

CITEȘTE: Câte calorii are MĂMĂLIGA

Chiar n-am idee ce prelucrare efectuaza femeile pe poza din mamaliga :eek:  stiu ce ata se taie felii, asa facea si bunicul in copilarie.   

Cand m-au vazut copiii ce vrajitorii mai stiu sa fac, erau asa de incantati ca din orice mancare trista pot face un fel foarte special, ca le-am prajit in unt pana aveau o scoarta crocanta.  

Intrebarea zilei este alta ... "Cate calorii are Mamaliga???"    Oare pe cine-l preocupa, pe cel care-l prepara sau cine-l manaca???   Pe minde deloc nu ma intereseaza informatia asta!!!

Il mananc daca am pofta de ea, dar nu se poate manca mult din ea ca se mai mananca cu ceva si devine foarte satioasa.  Si nici prea des nu se poate manca, deci nu conteaza daca are si ceva calorii, dar mai mult branza sau tocanita de langa au calorii, sau tuica!!!   Sa calculeze cine vrea pe bob de porumb si pe urma totalizeaza ...

https://www.kfetele.ro/citeste-cate-calorii-are-mamaliga-20204041

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

7 superstiții inedite despre mămăligă. De ce este interzis să o mănânci din ceaun sau direct de pe făcăleț

https://playtech.ro/stiri/7-superstitii-inedite-despre-mamaliga-de-ce-este-interzis-sa-o-mananci-din-ceaun-sau-direct-de-pe-facalet-489808

De ce este interzis să o mănânci din ceaun sau direct de pe făcăleț. Cum românii sunt un popor superstițios, superstițiile apar din aproape orice. Sunt superstiții despre nuntă, despre moarte, chiar și despre mămăligă.

1: mămăliga nu trebuie mâncată direct din ceaun.

2: mămăliga nu trebuie mâncată de pe făcăleţ.

3: mămăliga trebuie tăiată doar după obicei.     Mămăliga nu se taie cum vrei tu, ci se taie cu ața.

4: nu trebuie să faci mămăliga la moară, care circulă în partea de nord a Moldovei spune că nu trebuie să faci mămăliga în incinta morii unde a fost măcinat porumbul, căci „dracul îi ia tot gustul”.

5: nu trebuie să crapi mămăliga, pentru că faci un drum lung.   atunci când este turnată, gospodarul sau gospodina vor avea un drum lung și greu de făcut.  

6: nu trebuie să dai mămăliga caldă la câini, răspândită în Moldova.    Potrivit superstiției, „nu-i bine să dai mămăligă caldă la câini, că turbează”.  

7: nu trebuie să mănânci mămăligă cu bubureze   Este o superstiție potrivit căreia te pasc mari nenorociri, dacă nu scoți buburuzele din mămăligă.

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Balmoşul  e pregătit  la ceaun     Balmoşul - mâncarea ciobanilor, e pregătit la ceaun  :chef:

Pare a fi din Maramures dar nu l-am gustat niciodata, in oras nu era la moda si nu se auzea de acest cuvant niciunde la Sighetu-Marmatiei cat am locuit acolo.   

In Maramures, romanii numesc mamaliga "tocană" si azi,  din maghiara "tokány" ... dinspre Bucuresti au venit ecouri de BALMES peste decade. 

https://click.ro/lifestyle/retete/retete-ciudate-de-pe-vremea-bunicii-bucate-2223395.html?campaign=cross&utm_medium=article_page&utm_source=adevarul.ro

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

image 

Mămăliga, de la mâncarea săracului la preparat gourmet. 

"De la tradiție la ospitalitate

Ce a făcut diaspora românească cu mămăliga?

Există unele restaurante din diasporă unde este marketat ca un preparat tradițional, dar nu se poate generaliza.   Unii vor să-și păstreze obiceiurile, alții nu.   Cei mai mulți nu vor.   Adică vor să guste ceva nou când emigrează. Se poate cumpăra polenta gata făcută.   Dar nu cred că e la mare căutare, dar în străinătate, am văzut.   Se poate cumpăra polenta fiartă, dar făcută de italieni."

*In multe tari, mamaliga nu este romaneasca ci din America de Sud, iar in restaurante Braziliene, Argentiniene se ofera 3 fasii cu 10 dolari ca o specialitate "Polenta Grilata" = mamaliga rece feliat si reincalzit pe o plita = devine un Appetizer foarte la moda  :o:   Se poate cumpara malai de la Italieni dar este extrem de scump, sint si magazine ieftine unde este malai varsat, acolo se aliniaza amatorii de mamaliga!!!*                

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×