Sari la conținut
Forum Roportal
angeli_que

Varza! dulce, acra, varza sa fie!

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Ingredientul de 1 leu care se pune în varza călită. Trucul dintr-o rețetă veche de 200 de ani

:no:     Reteta atasata de SITE nu valoreaza NIMIC, este o aiureala de nedescris, poate pentru purcelusi este o bunatate cu orez dar il accepta si cu tărâțe!!!

Reteta mea de 300 de ani se foloseste in familie, este una simpla dar gustoasa.   Se poate folosi si varza cruda cu cea murata sa nu fie prea acra, ca eu mereu prepar langa sarmale sa am cu ce acoperi in oala sarmalele, dar pun si pe fundul vasului ca nu prepar putin din bunatatea asta.   Pana nu ma satur eu, nu se trece la pasul urmator, dar am extra si pentru mai tarziu.  Cei care gusta din sarmalele mele accentuaza ca acea varza a fost mai bun chiar ca sarmalele!!!

Se taie/feliaza marunt varza, tot ce nu se poate rula pentru o sarmaluta intra in categoria asta, dar se mai adauga sa fie destul, ca se reduce la gatit.  Intr-o cratita larga si adanca se pune ulei destul ca varza are nevoie,  cand uleiul este fierbinte se pune o lingura de Chimen/Caraway Seeds si se amesteca cu o lingura de lemn cu coada lunga.  Poate fi si mai mult ca nu strica, dar depinde de cantitate, eu nu masor multe din ingrediente.  Vor sari in aer ca si floricelele, se pune flacara pe minim se trage de pe foc cratita si se acopera pana mai pocnesc semintele, iar se pune inapoi pe foc si ridicat iar temperatura dar adaugat varza sa nu se arda cumva semintele.   Se adauga piper negru macinat ca sarat va fi de la varza acra si se amesteca  bine si destul de mult timp.   Se lasa putin sa se prinda sa aibe si un gust si o culoare mai placuta la vedere, o sa scada foarte mult cantitatea, asta fiind natura legumelor, de aceea spun sa fie o cantitate mare cu ce se incepe ca abia va ramane ceva pana-s gata.  NU se adauga apa, rosii, usturoi, boia, cimbru, thyme, NIMIC.   O sa arete ca pe poza, dar eu il mai prajesc un pic dar nu merg departe de aragaz sa nu se arda.    A doua zi este si mai gustoasa, cu sau fara smantana, painea este pe masa oricum, comand pentru aceste ocazii.

Caraway Seeds nu expira, doar daca este mucegait se arunca.  Se pastreaza in borcan inchis sau saculet din In care se poate lega superbine si sta 100 de ani agatat in tavan in Secuime in locul unde se coace painea ca se pune cateodata si din aceste seminte in cateva paini.  Ne aprovizionam cand erau coapte semintele pe tulpinile lor pe camp sau in gradini.    

In State aprovizionarea se face cand se anunta reducerea de pret la o marfa in magazin ca ne vin reclamele in cutia postala cu cateva zile inainte!!!       

https://www.stiridinlume.ro/life-style/timp-liber/ingredientul-de-1-leu-care-se-pune-in-varza-calita-trucul-dintr-o-reteta-veche-de-200-de-ani-80525.html

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Varza murata  Când se pune, de fapt, varza la murat?

Cine cand are timp si vrea, am impresia.  Rudele mele demult au terminat cu aceste munci, nu asteapta dupa nici o traditie.  Eu la fel acresc cand vreau, in Julie daca am nevoie sa prepar pentru o comanda speciala.   N-am limite la nimic, doar daca nu vreau sa fac ceva nu se va intampla.

Aici nu este mare selectie de varza, ce este din ala se alege, ca-s subtiri sau groase frunzele, n-ai altceva, de aia se pune in apa sarata sa se inmoaie!  Eu aleg capatani mari si ieftine sa pot taia in jurul venelor pentru o sarma frunza, si ce daca este mai groasa frunza, Varza-i sanatoasa!

De asta nu e trafic pe Forum ca lumea este ocupat cu conservarea verzelor zilele astea.   Eu am cumparat varza acra in conserve ca s-au dat ieftin, in caz de o urgenta sa am pe ce pune mana, si sus de rosii de 1 kg a fost la ieftinire, marfa din Italia si am cumparat ca in oricare minut poata sa apara o urgenta si sa am de toate langa mine, am si verze crude 3 capatani mari si 2 kg de carne tocata in congelator. 

Avem mare noroc aici la Tropicana ca a 3-a zi deja varza este acrita, insa foarte putina lume ia avantaj, chinezii pun dar e iute muratura lor, cativa germani se mai deranjeaza si maghiari, romani mai putin din cate am auzit sa nu le miroase casa!!!  Nu stiu daca evreii mananca alimente fermentate aici, in Romania mancau.  Aici majoritatea sint din fostele State Sovietice si musulmane.   Pe castraveti acri se scrie KOSHER , n-am verificat varza niciodata, pe cutii de conserve de varza tocata sau in sticle de 1 kg se vand, cel fara Gluten costa 8 dolari.        

https://www.realitatea.net/stiri/actual/cand-se-pune-de-fapt-varza-la-murat-multa-lume-nu-stie-si-face-o-mare-greseala_65375afb47e1844b24486db7Când se pune, de fapt, varza la murat?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Rețeta de varză murată a unui celebru bucătar.  Secretul constă în butoiul ales!!!  Este indicat să alegeți un butoi din stejar, nu de plastic.  :o:  

*Asta doar in Romania sau pe acolo in zona mai este aplicabil, ca in Amerika Statelor Unite eu si altele, cerem o galeata de plastic in care a fost Smantana sau ceva umplutura pentru ceva patiserie din Raionul de Cofetarie al magazinelor.   In Secuime DA, acolo este o rusine sa ai din alt material decat un pom de ceva din padure sau prin satele Maramuresene. 

Eu afara in curte cu furtunul il curat toate alea de pe galeata la ce a fost folosit inainte cu cateva minute sa fie golit.  Pe urma-l frec cu bicarbonat si zeama de lamaie, limpezesc si este perfect ca furtunul are putere!!!    Chiar azi am mai pus cu o galeata de 17,5 Litri dar n-am avut destula varza, nu s-a umplut galeata si am uitat sa adaug Gutuia desi era gata de folosit insa OMU' era cam agitat azi ca a refuzat o interventie chirurgicala de frica, pe umar nu pe creier ... dar vre-un prieten i-a zis ceva precis.   Acum mai are de asteptat sau nu va mai fi operat, ca aici odata se accepta, orice, dar nu exista "a 2-a șansa" daca nu se prezinta la data respectiva sau refuza ca si azi data deja rezervata prin Decembrie.  

Daca nu citeam acest articol, era uitat Gutuia dar il gaseam in frigider candva ... se cam aduna prietenii care vor cateva sarmale si mi-e mai usor din varza murata sa lucrez, dar mereu oparesc si o varza imensa, asa-mi place mie.   In rest totul este deja in casa inafara de carnea tocata care va fi cumparat doar cand le prepar.

Pe deasupra am pus o tava de sticla rezistenta dintr-un cuptor de microunde, ca n-am aruncat la fier vechi si sticla care este frumoasa si utila pentru mine in aceste munci intense. 

Are si o greutate oarecare, nu se sparge usor chiar daca imping capacul fix sa inchid galeata ca n-am alte greutati ce as pune in saramura!!!   Umplu pana la refuz galeata, pun sticla si capacul.  Ca sa stea acolo totul sa nu explodeze din gresala, mai pun pe deasupra capacului un container de 5 Galoane cu apa = 19 de litri, si dorm linistita.  

https://evz.ro/reteta-de-varza-murata.html

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

varza murată.1   th?id=OIP.opRMcEDn4ZRoY2esMS4rzwHaFf&pid=Api&P=0&h=220  savanyu_kaposzta_ja_blogra.jpg

Nu sufla în butoiul cu varză murată!!!

Pericol total pentru cei care vântură varza.   Ce trebuie să știe românii care au pus varză la murat.  

"Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, explică că, în general, nu s-au raportat accidente cauzate de barbotarea murăturilor. Totuși, menționează că există riscuri dacă persoanele care participă la acest proces au consumat alcool și au afecțiuni cronice, cardiace sau pulmonare.   Efortul depus în timpul suflării în butoaie, uneori de dimensiuni considerabile, poate duce la manifestări acute sau accidente." ...

* Plus ca nu s-au sapalat pe dinti niciodata si suflau toata mizeria din gura, stomac si plamani in butoi cu boala TBC si altele in cea mai sanatoasa mancare!!!*                            https://www.capital.ro/pericol-pentru-cei-care-vantura-varza.html

Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am gasit si azi 10 conserve de Varza acra si le-am ridicat din alimentara, dar am cumparat si 6 capatani de Varza proaspata direct de pe camp, nespalat in solutii,

din saci le scoatea vanzatorul intr-un magazin departe de mine, dar se merita efortul ca este ieftin, dar si gustoasa si tot ce vreau, cantaresc cam 8 kg si un pic.   

Acum regret ca n-am luat mai mult ca voi folosi totul iar maine este si ploaie pe agenda locala.        

Abia am intrat in casa cand la usa a sunat unul din vecini cu un rulou de carne tocata congelata si ma roaga sa-i faca sarmale ca vrea toata familia de Craciun. 

Daca nu era un partner de business il refuzam, ne stropeste contra tot feluri de gandaci de cateva ori pe ani doar pentru niste sarmale. 

4,50 kg de carne mi-a adus dar mai departe nu stie ce mai intra acolo pana devine bun de mancat.   I-am zis sa-mi aduca o oala mare ca n-am chef de transferat

in alte containere marfa fierbinte ca sa mai lucrez extra.       Voi fi foarte ocupata zilele astea ca am si pe ale mele de rezolvat intre timp.     

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×