Sari la conținut
Forum Roportal
angeli_que

Varza! dulce, acra, varza sa fie!

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

varza-murata.jpg?resize=300%2C300&ssl=1

Cum se pune corect varza murata la butoi. Reteta secreta a gospodinelor (haihuin2.com)

O reteta in plus nu strica!!!   Eu mereu citesc si ascult tot ce am la indemana si aleg ce-mi place din fiecare sfat, indrumare, experienta altora, conditii de alte clima si tot ce influenteaza sa fie diferit de la ceea ce stiu eu sa fac.   Fermentarea este o procedura chimica, mereu auzim lucruri noi care usureaza poate munca, timpul, schimba gustul si aroma.   Acum citesc textul.

Deja la ingrediente este o problema pentru mine, dupa ce se potrivesc verzele???   Eu pot cumpara doar ce gasesc in magazine daca nu gaseesc langa sosea la capatul ogorului vanzatori de legume direct din camp.   Cea mai gustoasa varza este cea alba si turtit chinezesc sau asiatic care sint uriasi, dar din frunze se poate lucra foarte bine si fara nervi ca-s mari. 

Observ ca nici poze nu mai sint la cautare si nu stiu de ce?   Merg maine intr-un magazin chinezesc sa intreb, ca se cultiva in California, cred ca pot sa comand mai tarziu.

Nu spune in ce container incap cele 20-25 de capatini, cat sa fie de mare, eu mai tai in 4 capatina sa intre verze rotunde sa umplu locul.  Cu acele frunze groase mari acopar galeata mea dar pun si pe fundul galetii, nu prea arunc nimic, le mai si maruntesc si amestec cu sare sa reduca la volum sa n-am galeata goala, ca la murat se reduc la marime capatinii.   Aceste tocaturi de varza le folosesc la sarmala pe fundul vasului in care le fierb, nu le mananc dar am nevoie de ele.

SARE pentru Arizona se pune extra mult, altfel se strica!!!   Orice branza, unt, conservele de supa, legume, se aduce aici, sint mult mai sarate decat pentru alte zone Americane.   

Porumbul incepe putrezirea  nu fermentarea, deloc nu folosesc asa ceva si nici usturoi .

Gutuie poate sa fie si 6 daca-s mici ca nu prea se gesesc de care vreau eu, dau o aroma foarte placuta containerului de varza si eu le folosesc la un sauce dulce impreuna cu cozi de telina si un borcan de ciresi sau visini, reteta maghiara.

Daca se ofera undeva Floare de Marar este asa de scump ca si toata varza sau Hreanul care nu la legatura se vinde ci radacini la kg, 0,454 de grame costa 7,99 dolari si am nevoie de 3 ori pe atat ca sa fie crocanta varza acra.   Folosesc marar tocat si uscat ca se gaseste in magazine ca fara aroma principala nu ma joc cu varza.  Mai pun si Frunze de Dafin cu un pumn ca si piper boabe, seminte de Chimion dulce tot cu pumnul dar si cate 3-4 Anis Stelat iar la cantitatea de 25 de capatini cel putin 2 kg de sare grunjoasa din Italia, "sare de mare" folosesc si n-am nevoie de vanturat DELOC, n-are miros urat nici cand il deschid.   Apa/zeama ramane clara de la prima pana la ultima zi dar le pun in sticle in frigider ca de acolo se bea mai repede, dupa ce varza s-a terminat, si se intampla repede si asta ca am prieteni iar la multi recomanda medicii ca Probiotic.  

Din toate mirodeniile pun si la fundul galetii mari de plastic de 25 de litri, intre randuri si pe deasupra dupa care asez acele frunze mari verzi si groase foarte bine spalate.

Umplu cu apa cumparata, nu din robinet, pana la refuz, pun o farfurie alba de portelan fara stampila sau din microunde acea tava de sticla sau din ce este si pun capacul, peste care mai pun o galeata mai mica umplut cu apa sa fie grea, sa nu arunce capacul in sus gazele de la fermentare.  Cateva zile la rand verific daca au apa destula ca se mai absoarbe din apa si iar umplu pana cand observ ca nu mai scade nivelul si gust pentru sare.     

Constatare de la ultima experienta de acrit varza:

La asta nu m-am asteptat, la umbra varza s-a acrit dar s-a si fiert in galeata.   O mare parte am aruncat ca s-au facut praf frunzele, desi nu avea miros urat iar apa nu era tulbure!!!   Ceea ce a fost cum nu m-am asteptat este cimentul din parcare era fierbinte desi este nord-ul casei si nu bate deloc soarele acolo, in alti ani cimentul era rece desi aerul era fierbinte.   Dimineata pun in borcane mari frunzele ca nu incape capatana in borcan si vor sta in frigider ca altfel nu rezista.   E ultima experienta pe timp de vara torida.   Regula noua va fi ca doar in lunile de "iarna" folosim varza acra, in rest umplu alte legume: ardei gras, dovlecei, rosii cartofi, gulii ca la frunze de vita n-am noroc, in magazine nu se vind decat in borcane, in magazinele arabilor dar nu-mi plac cum arata, sint si marunte.  

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pai regula asta cu pusul verzei la murat toamna tarziu e veche. Or fi ceva motive. Numai tu te incapatinezi sa murezi varza la 45 de grade...doamne pazeste.

Editat de Rodica`
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Daca am nevoie de varza unde sa ma duc???   In magazine sint doar varza acra tocata in diefrite marimi de cutii de conserva dar au gust de medicament.  Daca spal, ca-s si sarati, are gust de carpa de spalat vase.   Tot varza tocata acra in stilul lor vinde si Neamtul, un om cat Alpii si costa 12 dolari nici jumate kg, 0,454 grame, tot atat este si intr-o conserva mica si costa 99 de centi in magazinul unde totul costa atat, aproape.   Dar se poate imbolnavi de atata fum in micutul magazin nemtesc ca vitrinele sint pline de afumatura de porc, avem noroc cu masca!!!  El are si sapun Amo si Rexona, toate alea de pe vremuri cand eram fata mare iar in Romania o marfa nemteasca valora Gold/Aur, era de pe alta planeta tot ce venea de acolo, dar eu nici atunci n-am dat bani pe asa ceva ca eram multumita cu ce se gasea la drogheria locala ca-l foloseam, nu-l puneam in vitrina.    

Odata s-a mai gasit capatini de varza din Chicago impachetate la vacuum dar a fost vandut magazinul la un polonez local care a scos aceste marfuri din inventar si tot ce era romanesc si muraturile din Ungaria cumparate si de romani ca si unguri si asteapta clienti.  

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Faci, draga, cu varza dulce sarmale ca asa face toata lumea vara. De unde muraturi vara? Fitze...:spike:

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ce idee geniala mi-ai dat :lol2:   insa aici frunzele sint asa de groase si ondulate una-n-alta, ca nici bine oparite nu sint bune de prefacut in sarmale.  Acre se mai descretesc!!!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Asta nu pot sa explic la Americani si nu pot imparti ca nu l-ar primi nimeni.   A patit cineva cu specilaitatea asta la o pomana, si au ramas cu ele-n cratite, ca au inchiriat o sala cu bucatarie dar n-a fost pe apetitul invitatilor si sa nu imaginezi ca le dai la cei fara case, ca ei vor doar bani.

Chiar ca n-am mai facut de cel putin ... nu-mi amintesc decand, Varza à la Cluj.   Daca la TV n-a fost reclamat, nu-i de mancat, asa-i lozinca pe aici!!!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Beneficii unice pentru sănătate. Leguma miraculoasă care combate mai multe boli

https://evz.ro/beneficii-unice-pentru-sanatate-leguma-miraculoasa-care-combate-mai-multe-boli.html?utm_source=evz&utm_medium=recomandari_AI

"Varza roșie, leguma miraculoasă cu gust aromat, are uluitoare beneficii pentru sănătate, consumată fie crudă, murată sau sub formă de suc.     Mai ales în România, are un gust și o textură minunate. Foile sunt mai subțiri, iar ea este zemoasă."

*Dară că, in Romania totul e mai gustos, insa marfa ce vine in Arizona ca varza alba are cel putin asa de groase frunzele si n-am mai gasit varza alba chinezeasca cu foi subtiri cum era pe vremuri care este cea mai gustoasa varza din cate am mancat.  Dimineata iar pun la murat varza si voi adauga si o capatina mica de varza rosie ca altfel e greu de prafacut in salata, pun si gutui, etc., am nevoie de varza acra pe Marti.   Beneficiile le numaram pe urma!!!   Doctorii recomanda Probiotice si eu le spun ca ma ocup de ale mele, ca ei daca-mi scrie reteta de 200 de dolari, primesc partea lor ca asigurarile medicale nu acopera asa ceva.  Azi intr-o alimentara am vazut pe raftul de marfa la pret redus o conserva de varza acra de 780 de grame cu 2 dolari desi era valabil pana la Decembrie 2024.

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cum-se-pune-corect-varza-la-murat-1.jpg

https://evz.ro/ce-beneficii-are-varza-murata-ultima-descoperire-rescrie-istoria-nutritiei.html

varza murată din butoi sau borcan revitalizează şi tonifiază organismul.

 - cestea au rolul de catalizator și încetinesc procesul de îmbătrînire. Și asta nu-i tot. Ele protejează sistemul nervos şi împiedică pierderile de memorie.

 - „Prin intermediul procesului de fermentaţie, izotiocianaţii joacă un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism, glucozinolaţii din varza murată ajută la activarea enzimelor antioxidante naturale şi flavonoidele protejează pereţii arterelor de daunele oxidative.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

https://playtech.ro/stiri/cum-alegi-cea-mai-buna-varza-pentru-murat-din-piata-cum-trebuie-sa-fie-frunzele-ei-de-fapt-417711

Nu de alta, doar e timpul optim de pus la murat varza dupa cum ne spune articolul.  Aici la mine si azi a fost canicula, dar nu ma incurca sa mai pun o galeata cu varza la murat pe 1 Noiembrie ca n-am unde sa merg la cimitir ca nu este la moda si deloc cu luminari, doar seara voi aprinde in casa in vas cu apa sa fiu ferita de accident. 

Problema este ca aici rar se gaseste varza cum scrie la carte si mai  mult sint rotunde.   Poate sint pe ferme undeva departe dar nu se merita deranjul ca si benzina e scumpa.   Cu ani in urma se gasea varza alba și plată in magazinele chinezesti, dar nu se mai vinde niciunde si-mi pare rau enorm dupa acel gust.   Oricum dupa reteta mea se obtine o varza super buna si inca n-am dat gres ca am totul la indemana cand prepar muratura.  

"Ce trebuie să faci periodic"      ..... sa adaugi si COVIZI prin suflare???  Eu asta nu fac niciodata si am zeama limpede, usturoiul si porumbul il fac sa inceapa putrefactia de asta se sufla dar nu ajuta la nimic.   Hrean se pune ca dezinfectant, foi de Dafin, Anason Stelat, marar seminte, flori si cozi uscate, piper boabe cu un pumn mare, eu folosesc multicolor ca asa-mi place si sare grunjoasa de mare din Italia.   Apa cumparata fara adaosuri de niciun fel!!!  Gutui pentru acea culoare ucigatoare dar si aroma de pe alta lume!!!   

Nu uita să sufli periodic în varză, cel puțin de trei ori pe săptămână. Pentru această operațiune ai nevoie de un furtun sau un tub de plastic rigid. Bagă tubul cât mai adânc în butoi, în mai multe locuri, și suflă energic pentru a o vântură.  :no:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×