Sari la conținut
Forum Roportal
vaca_cu_cabina

vine Hanukkah !

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

In curand vine Hanukkah, si pentru religia mozaica e una dintre cele mai importante si frumoase sarbatori. Istoria, probabil o stiti, comemoreaza victoria evreilor lui Iuda macabeul, care a reusit sa elibereze Ierusalimul de grecii sirieni. Dupa ce au eliberat Ierusalimul, au pus in templu o menorah ( sfestnic de lumanari ) care a ars 8 zile . Si de aceea Hanukkah ( sarbatoarea luminii ) se tine timp de 8 zile.

In prima noapte de Hanukkah se aprinde prima lumanare, din cele 9. Lumanarea sfintita (Shamash) de la care se ia lumina si se aprinde in fiecare zi, pana la ultima din dreapta. Si in noaptea in care aprinzi Shamashul tre sa zici 3 rugaciuni: Prima rugaciune este catre Dumnezeul nostru, Conducatorul lumii, pentru ca ne pazeste viata si sanatatea si pentru ca ne daruieste acest anotimp de slava. A doua rugaciune este pentru ca ne daruieste aceste minuni si ne indeamna sa ne bucuram de Lumina de Hanukkah. A treia rugaciune este pentru miracolul savirsit de catre Dumnezeul nostru pentru inaintasii nostri care au eliberat Templul din Ierusalim. Ma rog, exista si colinde, de Hanukkah ( P.M daca vreti sa va trimit ).

Asa ca traditie, mai exista si mancaruri speciale de Hanukkah, latkes , sufganiot...

Dar in fine, macar predomina bucurie, si e frumos, foarte frumos, sa stam cu evreii la masa de Hanukkah, chiar misto, abea astept sa vina :roll:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
kontroversy ne poate raspunde....

 

nu stiam ca e evreu.. :jester:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

21 :doh:

 

Chiar esti evreu ? :)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.

×