Sari la conținut
Forum Roportal

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

haideti sa vedem care este istoria numelor unor locuri, legende si numai... orase, localitati, comune...eu incep cu cateva. stiti legenda lunga a bucurestiului? un print a cerut-o de nevasta de fiica unui padurar, Dambovita, dar fata l-a refuzat pentru ca era fagaduita lui Bucur, un cioban. Printul a acceptat refuzul si i-a oferit fetei in semn de multumire un cutitas si o sfarleaza de lemn. Fata s-a dus cu acestea la Bucur si, dorind sa ii demonstreze fidelitatea, a infipt cutitul intr-o stanca. Din acel loc a tasnit un izvor, pe care Dambovita l-a botezat cu numele ei. Impreuna cu Bucur fata padurarului a format un satuc la marginea padurii pe malul izvorului, iar asezarea a primit numele lui Bucur. Peste ani si ani satucul a devenit metropola si se numeste Bucuresti.

 

dar a ploiestului? in imprejurimile respective a ajuns un cioban, Mos Ploaie, cu sapte feciori si cu turmele de oi. Fiind multumit de iarba buna din zona, mosul a decis sa se stabileasca acolo, facand o asezare. Altii spun ca numele vine de la ploaie, pentru ca era o zona in care ploua foarte mult.

 

mai stitit altele?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

daca tot ai inceput cu Bucuresti, puteai sa expui toate variantele referitoare la toponimie, cine citeste sa aiba cat mai multe informatii.

frumos topic dealtfel

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

nu am avut timp sa bag tot cand o sa am o sa poste. dar astept si alte postrui referitoare la aceste lucruri;)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
nu am avut timp sa bag tot cand o sa am o sa poste. dar astept si alte postrui referitoare la aceste lucruri;)

pentru ca ,,m-am bagat ca musca in lapte'' ma simt datoare sa postez si eu informatii

si le-am gasit in Jurnalul National, articol de Carmen Anghel

http://www.jurnalul.ro/index.php?section=r...rticle_id=31262

extras:

,,NUMELE. La jumatatea secolului al XVII-lea calatorul oriental Evlya Celebi nota in memorialul sau ca numele resedintei de scaun al Tarii Romanesti se trage de la acel fiu al lui Gebel-ul Himme din tribul Beni-Kureis, anume Ebu-Karis, de aici Bukris - Bucuresti. In secolele care au urmat, calatorii straini sau locuitorii orasului au imbogatit cu sarguinta, dar si cu o surprinzatoare varietate de solutii aceste probleme. La 1781 I.Fr. Sulzer - calator elvetian pe meleagurile noastre - considera ca numele Bucuresti vine de la ""bucuria, bucuros, a bucura, deci «Bucuresti»"", iar trei decenii mai tarziu, intr-o carte tiparita la Viena, se consemna faptul ca denumirea orasului de pe Dambovita se trage de la padurile de fag ce se numesc ""Bukovie"". Prima mentiune scrisa despre un intemeietor al Capitalei de azi, Bucur, este intalnita in insemnarile consulului Angliei la Bucuresti, Wilkinson, publicate in 1820 la Londra. In scurt timp, aceasta ipoteza isi gaseste o larga circulatie, concomitent cu legendele pseudoistorice care considerau ca intemeietor al orasului pe Radu Negru sau pe Mircea cel Batran. In ceea ce priveste lacasul de cult atribuit legendarului pastor, Biserica ""Bucur"", el va fi mentionat cu acest rol pentru prima data in Manualul de geografie al profesorului Iosif Genilie de la Colegiul ""Sf. Sava"", care a vazut lumina tiparului in anul 1835. ORIGINE TRACA. Analiza atenta a toponimelor, atat din tara noastra, cat si din tarile vecine, a dovedit ca majoritatea localitatilor, raurilor, vailor etc. isi datoreaza denumirea unei persoane sau unor cuvinte care caracterizeaza terenul si regiunea. Adeseori insa asezarea isi ia numele de la stapanul satului, cneazul sau intemeietorul sau, care deseori se confunda cu cel dintai. Tinand seama de faptul ca in Campia Romana numeroase asezari si-au luat numele de la persoane existente pe aceste meleaguri, este posibil ca de la Bucur, cuvant de origine traca, sa fi derivat si numele orasului. Astfel de exemple sunt frecvente in zona Argesului si Dambovitei. Numele satului Maicanesti, atestat documentar inca din secolul al XVI-lea, el fiind mult mai vechi, deriva de la un Maican, Giulesti de la un Giulea, Lupesti de la un Lupu, Carstinesti de la un Carstea, Grozavesti de la un Grozav s.a. Mai multe asezari din Teleorman, Valcea, Putna se numeau in trecut Bucuresti. Un Bucur pe care traditia si legenda l-a inzestrat cu ocupatii si stari sociale diferite - pastor, pescar, fiu de voievod, mare feudal etc. - trebuie sa stea la originea numelui acestei asezari de pe Dambovita. Dar el nu are nici o legatura cu bisericuta aflata pe colina de la Radu Voda, modesta constructie de la jumatatea secolului al XVIII-lea, si nici cu terenul de acolo, unde sapaturile arheologice n-au putut preciza indicii de locuire stabilita decat din a doua jumatate a secolului al XVI-lea.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu va spun despre orasul Urlati, din PH. Nu suntem nici agitati si nici nu urlam mai tare decat altii. Pe vremuri, oamenii coborau de pe dealuri in vale, la urlatoare (la targ). Alta varianta este legata de cuvantul orlat (de la goti), care inseamna "ceva foarte vechi". Urlati ar putea fi traducerea in limba slava a denumirii raului ce trece pe la noi, "Cricov", ce inseamna a urla. Oricum, nu are nicio legatura cu faptul ca urla cineva pe aici:P. Plus de asta, nu stiu ce relevanta ar avea de unde provine denumirea.... E doar un simplu aspect istoric, din categoria "interesante", dar fara vreo aplicatie practica, fara sa dezvolte cu nimic pe nimeni si nimic. :spiteful:

Editat de ionuttudose

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×