Sari la conținut
Forum Roportal
crocobaur

Secretul din borcan

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Prepar castraveti murati sau fermentati rapid la soare cu o felie de paine prajita, urmeaza sa-i ghicesc numele romanesc ... Kovaszos Uborka in maghiara sau Half Sour Pickles in engleza, ca am gasit castraveti proaspeti, atunci se descarca din camion si inca n-au fost spalati de magazin cu chimicale.

 

In cateva minute se fierbe si la umbra, cu racitul o sa am probleme ca dureaza ... :haha:    

 

Doar le arunc in borcan mare si fixez cu hrean sa nu se ridice din apa castravetii: - marar proaspat, boabe de piper, dafin, usturoi si sare grunjoasa, urmeaza castravetii si iar marar, felie de paine prajita si hrean, apa de buna calitate si e gata.  Zeama nu se arunca, se strecoara, se lasa la asezat si se bea ca e plin de viatmine.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Gem/dulceata de Capsuni dupa o reteta rapida, inventata pe moment ca n-am chef si nici timp de jucat ca nu trebuie sa reziste decat 2 zile, cu mare grija :haha:  

Am gasit capsuni foarte frumoase si ieftine, ultimele din sezon crescuti in jurul orasului, aveam nevoie de ceva indulcitor de viata si iata ca-l pot folosi si zaharul brown din dotare ca sta de o vreme buna la invechit.  Nu are data de valabilitate dar ma bucur ca n-o sa-l mai vad.   Leg un sirop in care pun 2 cardamoms si altceva nimic, adaug fructele si pana se mai evaporeaza apa, le amestec.  O zeama de lamaie mai primesc si se recesc in cratita, pe urma intra in borcane si in frigider.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

A iesit o supa/zeama de culoare roz cu niste capsuni flescaiti redusi la marime si decolorati  :giggle: cu aroma de ceva ce nu-mi place, l-am pus intr-un borcan mare in frigiderul din curte sa uit de experienta.  Cred ca o sa dau la pasarile Colibri la iarna ca lor le place nectarul si dulciurile.   Dulceata buna Made in Elvetia vinde evreul in magazinul cu bunatati unde se vinde si apa minerala Borsec si ciocolati cu visini si lichioruri.  

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Imi spune sora mea ca furtuna le-a dat jos din pom toate fructele, bune-rele din caise, pere, piersici mere si a lucrat greu sa le adune pe toate ca fac si tuica din cele stricate.

Dar din cele bune a facut compot, gem, dulceata, care la ce a fost bun ca nu sint bine coapte toate inca.

 

Partea care m-a facut sa rad a fost ca vecinii propuneau afacere de peste gard sa le vanda sau sa schimbe marfa de tuica contra rosii, vinete, branza telemea, ca ei au doar vii si tuica nu iese aromata sau ceva asemanator cu calitatea alcoolului, iar tuica lor se intampla dupa ce s-a facut vinul, pana ce ea are cu mult inainte ca e cald si acolo si se putrezesc repede ingredientele!!!  I-am zis sa nu le dea ieftin ca deja se califica pentru un Stock Market, oficial, ca se cere marfa si are echivalent de schimb stabilit si competitor. 

A primit rosii si altele ca nu stia nici sa evalueze la kg sau nicicum doar ca avea munca grea inainte sa nu se strice legumele.   A facut bulion dar si amestecat cu morcovi, ardei si altele pentru ciorba, m-a speriat numarul de sticle cate a facut.  Nici nu mai vrea sa vada o rosie pana-n primavara mi-a zis.     

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Zacusca si Salata de Vinete ... am decis sa prepar dar numai o cantitate mica sa n-am pagube mari ca s-au redus si cei care ma vizitau, iar in frigidere nu pot sa tin totul pentru vreme lunga.   Camara n-am, iar in debara e cald ca si in casa si fara incalzire.   M-am uitat prin magazine cu profil european sa-mi cumpar dar nu-mi place culoarea pastei de vinete ca-s in borcane spre fericirea mea, altfel paguba era mare!!!   Curios ca nu sint facute in fostele tari comuniste ci in tari arabe si pe gustul lor cu iuteala si condimentati oriental, decand m-am pacalit la mustar ... cu gust de chimen turcesc ... suflu si in halva!!!   

 

Legumele arata minunat si sint ieftine ca mai cresc pe camp, nu sint din import.   Fermierul nici nu vrea sa scoata morcovii din pamant pana-n 15 Noiembrie sa nu se deshidrateze si nici frunzele de Mustard, Collard, Turnip si altele ce se folosesc pe aici.

 

In reteta nu se schimba nimic, doar munca devine mai mult si mai greu, multi spun ca nu se merita timpul pierdut ... eu mai ofer timp pentru poftele mele   :yam:

 

De tocat ceapa este una din marile mele probleme pe moment si de tocat vinetele coapte!!!  Nu-mi place cu aparate electrice ca au gust de metal ...!!!


Secretul se credea ca este in uleiul folosit care la arabi este Ulei de Mustar insa pe sticla sta scris in engleza si franceza ca este doar pentru uz extern ... schimb de ulei in masini sau de facut masaje ... de uns usile si rotile sa nu scartaie.   

 

Parerea mea este sa fie perfect prajit si fiert totul din toate proaspete si fara mucegaiuri!!!   Dar oricum la caldura nu rezista nimic conservat ca la bunica in camara! 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am gasit ciresi si caise la pret foarte bun si am hotarit ca prepar gemuri, dar deja n-am chef de nimic, poate mai tarziu.  Separat aceste fructe si as incerca si din piersici ca au ajuns in sfarsit pe tarabele din alimentara cele mai si frumoase dar tari, insa n-au nevoie deja de o saptamana de coacere pe masa.  Sint foarte aromate si le mananc ca nu ma pot abtine , dar am chiar foarte mult din fiecare, o sa dau si de pomana la niste batrini intr-un azil.   Ma informez de la site-uri maghiare din retete traditionale si sper sa nu pierd totul iar ca si mana mi-e nergu de la ciresii ca le-am scos deja samburii, sint vanata!!!   Le-am pus cu niste zahar natural nefiltrat la odihnit, timp in care lasa zeama si se topeste zaharul, pe urma schimb din borcanul de sticla in oala la fiert si mai adaug o boaba de Cardamom, coaja de la o lamaie rasa dar si ceva zeama, las sa fiarba incet, racesc putin sa nu se sparga borcanele, si e gata.   Se va manca repede cu clatite, orez cu lapte si fulgi de ovaz fierti in apa si scortisoara.   Astept orice fel de input de imbunatatire la reteta mea  simpla.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Zacusca voi prepara dimineata, deja am pregatit aproape toate ingredientele, vinetele le voi pune crud de data asta, se vor cali in cratita.  Voi avea musafiri si vor sa guste bunatati, facute in casa, cand gasesc ardei unguresti le voi umple cu varza alba, dar trebuie sa comand toate alea ca nu prea sint deodata in magazin ce caut!!!  Azi am comandat si pruni pentru magiun ca altfel nu e sigur ca mai prind o bucata ca mai sint romani care cumpara 100 kg si evreii abia asteapta ca tot in estul europei au crescut, plus polonezi, cehi, rusi, etc.   Am notat pe frigider sa nu uit sa ridic ceva ca sint in diverse magazine.   

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Prepar magiun si gem de prune, fara zahar dar in final a sa adaug coniac in cratite.  La fiert au cardamom, scortisoara si bastonas de vanilie, pentru ca nu pun apa, am lichefiat niste struguri negri sa nu se lipeasca si trebaluiesc pe langa ei inca vreo 3 ore.   Pun la fiert si niste compot ca-mi place zeama foarte mult cand e rece.  Am mai cumparat si azi pruni sa fie destul pentru toate, iar galustele mai incolo in week-end ca m-au obosit destul pana-n prezent lucrarile.   N-o sa tina mai incolo de sfarsitul lui Septembrie nimic si mai am de facut salata de ardei copti din care va duce si fiica un mare borcan.   Transpir ca in sauna!!!   

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Compotul a iesit acru de tot, insa gem si magiun-ul sint super deliciosi, desi n-am adaugat zahar niciunde.  Nu ma satur de gustat cu orice, pana si cu paste fierte.  In copilarie si cu mamaliga rece mancam gemuri, ne placea oricum.   Ma gandesc ca in oala cu compot au fost 4 litri de apa si s-a pierdut gustul, dar fructele erau dintr-un magazin sau poate ca in gem am mai pus si struguri lichefiati, n-am idee doar atit ca nu se vor mucegai, este o alta experienta decat cele cumparate indiferent la ce pret ridicat.   Aroma este cu totul alta si inca n-am facut clatite ca acolo se evidentiaza gemul.     

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am cumparat muraturi in stil maghiar, Made in Bulgaria, ardei mici galbeni si rosii dar si gogosari mari umpluti cu varza razuita ca trebuie sa mananc zilnic cel putin 200 de grame in loc sa mananc Probiotice dupa un tratament medicamentuos.   Arata frumps in borcane mari dar cand am desfacut erau altceva decat cele unguresti, credeam ca au primit si reteta care-i usor de urmarit.  Ardeii sint plini de seminte, 2 gogosari au fost mucegaiti pe dinauntru si nu pot reclama ca e magazin butique si ei nu ramburseaza marfurile indiferent cum sint.   Am cumparat si Branza de Burduf care curgea ... si a costat ultra scump pachetelul de 200 de grame.   Pe langa acest necaz mai au si alt gust, foarte dulce si aroma de Enibahar, vreo 10 boabe la borcanul de 2 litri plus altele ceea ce nu folosesc ungurii.   Pe vremuri erau din Ungaria foarte multe produse dar de o vreme nici Boia de Ardei nu se mai gaseste decat vechituri in aceste buticuri tinuti de oricine vrea sa deschida un magazin mic cu produse etnice din Europa sau lumea intreaga.    Dupa boia l-am trimis pe omu' la Zurich asta toamna , mi-a adus super marfa, proaspat macinat din Ungaria pentru un magazin maghiar din Zurich, Kalocsai Paprika, 1 kg era mai ieftin decat as fi imaginat.  Dupa borcane grele n-am cum sa-l trimit .... asa ca am de lucru nu cumva sa ma plictisesc, trebuie sa scot toate semintele dintre firicelele de varza murata din ardei din 6 borcane.  Unu deja am si mancat, cu sarmale, crud, nu le-am calit, erau as de bune dupa ce le-am amestecat cu varza murata din productie proprie!!!    S-a terminat varza dar am nevoie mereu si am avut de mers foarte mult la un chinez sa cumpar varza Taiwan-eza alba si mai turtit, ca este mai bun la gust decat cel obisnuit dar si la pret nu se compara.   Pentru fiecare 454 de grame cat este unitatea de masura locala, pretul este 89 de centi, pentru 4 verze uriase am dat 50 de dolari,  am luat si o gulie, verzele erau trase in celofan/acea folie transparenta  sa nu fie atinsi direct, dar am obosit si pana le-am pus in cart si in masina ... in debara pana le prepar pentru murat, maine/azi.   Am razuit la varza traditionala destul de mult sa amestec cu muratura sa nu fie asa de dulce si ma dor bratele acum, dar nu iau medicamente.   Unde erau muraturile erau si capatini de varza murata Made din Croatia, individual ambalate in pungi plastic la vaacum, altfel nu trec granita, insa nu-i pe gustul meu ca deja l-am gustat.  Nici boia din Elvetia nu trece granita americana daca nu este ambalat in pachet la vaacum.     Pe langa semintele de ardei mai aveam de scos si pielita de pe ardei si gogosari ca n-am voie sa le mananc nici alea!!!

Si pentru ca nu-mi place sa lucrez cu altceva cand vreau sa mananc, am munca pentru cateva zile sa omor timpul si sa gatesc ceva sa mearga bine cu muraturi, nu supa de pui cum am programat desi am gasit gris din ala bun, din Liban, care nu-i macinat ca faina ci granulat, dar nu precum e Grits pentru americani.   Gulia am terminat deja, crud l-am mancat intr-o veselie taiat in felii, nu astept pana la supa.  Il voi inlocui cu cotoarele din verzele folosite, ca nu arunc nimic pana au o utilitate.         

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×