The Unknown 14825 Report post Posted September 5 Zacuscă de fasole boabe, o rețetă simplă și delicioasă!!! Suna destul de rezonabil dar nu promit nimic, poate candva ca n-am mai mancat fasole cam demult, dar il prepar doar asemanator, nu intra in borcan. Imi pare rau ca aici nu se gasesc fasole boabe din acest an, doar uscate de o vreme plus timpul pe rafturile magazinelor, dar se fierb daca-s inmuiate. Poftesc la acele boabe de ani multi. https://evz.ro/zacusca-fasole-boabe-reteta-gust.html Share this post Link to post Share on other sites
The Unknown 14825 Report post Posted September 9 Ardei copți la borcan. O rețetă ideală pentru zilele de iarnă. Cu asta ma ocup destul cand gatesc ca sa scot pielita de pe ardei. Nu le grilez ci le pun cu ceapa prajita in care mai pun si Thyme si are o aroma aparte. Scot ardeii cand sint bune de curatat iar ceapa se prajeste mai departe pana se face potrivit pentru acel fel de manacre ce am in gand de preparat. Am metodele mele de lucru inventate pe moment si ma ajuta, nu au aroma si gust de fum si nu se ard. Folosesc aproape peste tot in mancare ardei gras rosu mai ales. Pentru salata prefer multiculore si forme de ardei cand gasesc. Am mereu un borcan in frigider insa fara otet ca nu se stie in ce imi trebuie. In localuri este foarte scump ca aici nu se cunoaste decat de mexicani, dar ei grileaza ardei iuti. Copiii mei adora si imediat o sa-mi ceara sa le fac, prefer sa le am deja facute fara graba cand gasesc ieftin ardeii. In borcan mai pun si Hrean pe langa Foi de Dafin, boabe de piper, sare si ulei de Floarea Soarelui. Langa Pilaf ne place ca asa ne-am obisnuit, dar de Thanksgiving se mananca totul din borcanul de 3 litri, fara seminte si cotoare, ca cine-si face si pachetelul de dus acasa cu ramasitele personale, mai pune din fiecare fel sa aibe de o masa mai tarziu. Asta folosesc si in Salata de Boeuf, de aceea n-are si otet si cu asta v-am spus si marele SECRET ca aici nu se gasesc acele muraturi de care am nevoie dar nici cele grilate si afumate nu se potrivesc in salata de boeuf si avantajul important mai este ca se pot taia si usor pentru decoratul farfuriei. Castraveti deja am cumparat prea multe chiar in diferite marimi de borcane, din diferite tari si tot atatea gusturi. https://evz.ro/ardei-copti-borcan-reteta.html Share this post Link to post Share on other sites
The Unknown 14825 Report post Posted September 12 Imi place decoratia cu gogosari langa borcane mai mult decat ce ar fi in acele borcane. Eu n-o sa le gust in viata asta ca nu ma atrage dupa titlu sa aflu continutul. Nici Pruni cu Usturoi sau alte sofisticatii regionale de undeva unde cresc din belsug aceste bunatati, nu-s inventati pentru gusturile mele si sint sigura ca mai sint membri in acel Club. Chiar daca s-ar gasi pe aici Gogosari, nu le-as strica sa le conserv. Dimineata iar merg in magazine periferice pentru curiozitati de pe camp, poate gasesc printre ardeii grasi si din astea din gresala crescuti ca se mai intampla. De obicei se pune in pungi si pe raftul de marfuri la pret redus ca nu se poate cere 2 dolari pe bucata ca la ardeii imensi de aproape 500 grame bucata. Bunica punea in borcan foarte mare gogosari pentru Craciun dar mai aproape de traditional, in stil maghiar: - ulei, otet, apa, dafin, sare, piper, hrean. Pe vremuri mai bune se importa din Ungaria, dar s-au oprit marfurile maghiare, pe teme politice spre nenorocirea noastra. https://retetesivedete.ro/gogosari-in-sos-de-mustar-nelipsiti-din-camara-gospodinelor-iata-reteta-bunicii.html Share this post Link to post Share on other sites
Rodica` 6321 Report post Posted September 12 Și zahar. În soluția aia de gogoșari se pune și zahar. Ai uitat... 1 Share this post Link to post Share on other sites
The Unknown 14825 Report post Posted September 12 Nu stiu cum se intampla, dar noi NU foloseam zahar la muraturi. Faceam compot si gem fara zahar. La Bucuresti am vazut metoda asta. Am citit ca multi deja folosesc aceasta metoda, insa cand cumparam marfa Made in Hungary, deloc nu era dulce. Eu pun doar ardei copti in borcan, gata de mancat, fara zahar, dar mai incolo, cand se mai raceste vremea!!! Cand bunica facea muraturi, nu prea foloseam zahar, ulei, ca bunicul avea ceva boala si doctorul a recomandat o dieta aparte. Noi copiii nu prea eram bucurosi de meniul preparat, si refuzam sa mancam multe din specialitati, o imitam pe bunica, tineam post pentru un Sfant, nume ce ne venea in minte in acel moment. Era nervoasa dar ne-a invatat sa postim fara efort. Nici la copiii mei nu le place zahar sau sare prea mult. Share this post Link to post Share on other sites
The Unknown 14825 Report post Posted September 17 N-am primit raspuns de la rudele de la care am intrebat despre zahar in gogosari!!! https://evz.ro/magiun-prune-nuci-reteta.html Magiunul de prune cu nuci. Ce fac gospodinele pentru un gust mai deosebit??? N-am gustat inca nici din asta. De vopila mica aveam de amestecat toata noaptea in curte la bunica gemul de prune, dar era fara zahar, doar fructe si ce zeama lasau, nu era altceva pus in cazan. Erau multe persoane adulti langa noi ca faceam impreuna totul ca aveam echipament pentru toate alea ca era si macelaria care necesita cazane multe ca de prelucra si carnea. Am avut un nuc de peste 100 de ani in curte dar era urcat in podul casei la timpul respectiv sa se usuce si noi la fel toti copiii din jur eram in pod la spart nuci pentru prajituri si sa fie gata de Craciun din timp toate alea treburi mai incomode. Cojile erau arsi in soba de gatit cu lemne, samburii din pruni erau sparti pentru miez care intre in compot de prune si ceva dulceata mai facea bunica in casa in cratita, dar eram prea mica sa fiu implicata in toate muncile din bucatarie. La noi NU era asa de lichid precum vad pe poze, devenea mult mai solid si bunica le pastra pentru iarna in cutii de lemn/scanduri captusiti cu hartie speciala, avea si capac cutia, facut de tamplarul din sat, special pentru magiun. Pe aici nu se vorbeste in limba asta de conservare prea mult ca nu este loc pentru pastrare. Cei din zone rurale prepara de toate, sint multi europeeni in jur care aleg viata de acasa si cultiva pamantul ca le convine mai bine. Au contracte pe ceea ce produc, pentru State care platesc foarte bine si n-au treaba. Foarte multi Chinezi si Taiwanezi vor pamant nu apartament in oras. In California au cumparat ferme si orice era de vanzare, dormeau in masina ca devreme umpleau un chiosc ca lumea se oprea din toate directiile sa le cumpere marfurile. Si Maghiarii cultiva ardei, Yugoslavii la fel insa de la COVID nu mai stiu daca se mai vand ca inainte. Share this post Link to post Share on other sites
The Unknown 14825 Report post Posted Monday at 07:33 AM Zacuscă de Pește ... ... al Lipovenilor. Reteta asta n-a luat din loc ca si Maioneza in anii '60. Eu pestele prajit nu-l amestec cu nimic, e singura cale ca mananc pestele dar fara prea multa aroma caracteristica!!! Cine-s obisnuiti cu pestii, n-au decat sa-l combine cum vor si cu ce-l vor, eu nu merg la acel party. Un peste prajit se poate manca si rece, la mine in casa este mancare intre noi si pisici daca ei accepta, dar nu in acel sauce pe care l-as manca fara peste!!! Pot sa mananc ardeii rosii umpluti cu branzeturi si taitati felii!!! https://evz.ro/cea-populara-zacusca-peste-specialitatea-pescarilor-lipoveni.html Share this post Link to post Share on other sites
The Unknown 14825 Report post Posted Monday at 09:25 AM Vremea murăturilor. Cămările vor fi umplute cu castraveți, varză și gogonele, toate murate. Secretul murăturilor perfecte constă în prepararea saramurii, care trebuie combinată cu mirodenii, cum ar fi usturoi, piper, boabe de muștar, foi de dafin și altele. Producătorii de legume din Băleni s-au pregătit deja pentru a răspunde tuturor cerințelor, iar prețurile sunt pentru fiecare buzunar: roșii de grădină (țărănești) delicioase - 14 lei/kg, roșii rotunde - 7 lei/kg, roșii galbene - 10 lei/kg, ceapă verde - 2 lei/leg, ridichi - 2 lei/leg, vinete - 8 lei/kg, morcovi - 6 lei/kg, sfeclă - 6 lei/kg, varză - 4 lei/kg, cartofi - 5 lei/kg, castraveți - 8 lei, dovlecei - 6 lei/kg, ardei gras - 10 lei/kg, ardei kapia- 12 lei/kg, gogoșari - 12 lei/kg, praz - 10 lei/kg, ardei iute roșu - 10 lei/kg, ardei iute - 1 leu/buc, ardei bulgăresc - 1 leu/buc, pastarnac - 12 lei/kg, pătrunjel - 15 lei/kg, mix rădăcinoase (pătrunjel, pastarnac, morcovi, ceapă) - 10 lei/1kg, ceapă uscată albă - 8 lei/kg, ceapă roșie uscată - 8 lei/kg, usturoi bucată - 2 lei, țelină - 12 lei/kg, dovleac placintar - 8 lei/kg. Murăturile fermentate, cum ar fi castraveții murați, gogonelele murate sau varză murată, conțin bacterii probiotice care pot ajută la îmbunătățirea digestiei, la reducerea riscului de infecții intestinale și la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, sunt o sursă bună de vitamine și minerale. https://adevarul.ro/stil-de-viata/bucatarie/vremea-muraturilor-reteta-de-casa-care-merge-la-2300743.html? Share this post Link to post Share on other sites
The Unknown 14825 Report post Posted Tuesday at 10:17 AM Zarzavat pentru Ciorbe. Un preparat ce nu trebuie să lipsească din cămara pentru iarnă Ciorba NU este un cuvant in Arizona decat intre cei care-l mananca, daca-l prepara, de romani, rusi turci si altii din acea zona. Din cauza ca e acru se crede ca este stricat. Pentru ca nu avem 4 sezoane in aceasta parte al Lumii, nu este necesar asa ceva din borcan cand se gasesc la acelas pret mereu legume si fructe. Dar ca sa fie si mai complet poza Subtropicala, in lunile de iarna traditionale, primim marfa din Emisfera Sudica unde-i vara si e mult din toate bunatatile ce ne ofera Pamantul. La fel se intampla si cand acolo este iarna, coboara imediat vapoarele cu bunatati sa nu duca lipsa nici ei. Ceea ce este greu de gasit si scump este, Radacina de Patrunjel. Leustean nu este nici pe lista de Inventariere, deloc cunoscut in Sud, iar degeaba vinde Gulia 3 bucati la 5,99 de dolari ca nu-l cumpara NIMENI, nu cunosc localnicii. Nu este recunoscut de publicul american deloc Radacina de Patrunjel, mereu le pacalesc ca este Pastarnac si ma cred ca seamana, practic habar n-au ca exista asa ceva. Ultima oara am auzit de aceasta marfa cu jumate secol in urma, la Bucuresti, dar nici acolo nu aveam nevoie de borcane ca aveam acces usor la marfa proaspata, aveam prieteni buni la firme agricole mari si de la Export-Import ,si-mi trimiteau acasa. In viata mea am facut doar cateva ciorbe de burta pentru OMU' sau altcineva din anturajul sau. Mie-mi plac supele iar acolo nu intra din borcane nimic. Dar nici romanii nu prea mai fac ciorbe pe aici, iar copiii lor nascuti aici, nici nu stie sa pronunte asemenea cuvinte, vorbesc doar in Engleza intre ei copiii si multi au probleme mari din cauza asta ca mamele nu se mai inteleg cu copiii. Timpul le rezolva pe toate. Ar incepe sa zica pe litere in stil american: - Si-ai-o-ar-bi-e = Ciorba!!! Asa mi-a explicat un student la universitate de unde este maica sa din Romania, Timisoara, iar soldatul american care a servit in Dobrogea nu stia sa pronunte numele aeroportului militar Mihail Kogălniceanu decat din litere. Aici chiar daca ar face o ciorba cineva, nu se oboseste cu borcane, mai repede merge cu legume proaspete. Poate de Paste din Miel, dar s-au scumpit foarte mult mieii, se comanda Pizza, este mai ieftin, se termina totul si n-ai treaba in bucatarie. Mai demult un forumist roman pe un alt grup de comunicare, hapt demult, m-a facut amarata si saraca, in toate felurile ca odata in America ar fi bine sa mananc din congelatoarele magazinelor doar incalzesc acasa in cuptor si sint excelente. Ca ei doar pe asa ceva traiesc ca-si permit si au doar un copil ... a murit de Helicobacter Pylori. Scriu aste doar sa stiti cum stau lucrurile in America in Westul Salbatic, ca la New York si alte State viata e alta, doar despre mancare vorbesc. Aici locuiesc pensionarii in majoritate, ei mai stiu sa gateasca, in California si alte metropole n-au timp de pierdut in bucatarie decat de Thanksgiving. https://evz.ro/zarzavat-pentru-ciorbe-un-deliciu.html Share this post Link to post Share on other sites
The Unknown 14825 Report post Posted Wednesday at 08:33 PM Secretul celor mai gustoși castraveți murați. Rețeta bulgărească: ... Suna minunat insa la mine degeaba avem secrete si retete ca NU se gasesc castraveti proaspeti ca pe poza, NICIODATA. In anumite magazine sint sus pusi pe un raft dar nicodata nu sint buni, sint zbarciti ca stafidele, ingalbeniti urat la capete, moi la pipait, acri la gust cu seminte mari buni de plantat sau de aruncat. Acasa si in frigider a 2-a zi sint mucegaiti desi costa peste 2 dolari 0,454 de grame. Deloc nu se merita a le cumpara, la fel se intampla si cu Guliile, se vand in legatura de 3 bucati la 6 dolari si obtii doar frunze si gunoi putrezit ca guliile sint cat un ou de multe ori care deja au intrat in putrezire ca sint stropiti in continuare cu ceva sa para ca-s proaspeti. Aici este control la granitele intre Statele Americane iar carne, legume si fructe sau animale vii care se vor manca sint strict interzise de transportat, se si confisca, se dau amenzi si tot n-am ajuns niciunde. Pe urma ajunge pe recordul personal ca sint o contrabandista cu recod criminal. Eu pot sa cumpar pe cei mai buni care-mi plac si s-au dat deja foarte ieftin in alimentari cu 2 luni in urma, ca nici ei sa nu plateasca pentru depozitare. Sint alte forme de Castraveti proaspeti in magazine, subtiri zisi Asian, foarte lungi, altii mai scurti dar cu coaja tare si mai intunecat, in piata libera am gasit si albi. https://evz.ro/secretul-celor-mai-gustosi-castraveti.html Share this post Link to post Share on other sites