Sari la conținut
Forum Roportal
crocobaur

Secretul din borcan

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

gutui-1024x813.jpg?resize=300%2C300&ssl=1

https://www.monden.ro/gutuia-fructul-de-toamna-plin-de-beneficii-pentru-sanatatea-ta.html

Putine secrete ne-au dat despre cum se "baga" in borcanul ala mic si dragalas, dar am vazut la TV un video din Delta Dunarii, o tanara te taia in bucati si le punea in sticle cu gat mai gros, adauga zahar le umplea cu apa si nu stiu ce a ma pus daca a pus, sigilate cu capacul cu surub si parca mergeau in camara.  Acolo aveau timp de gandire ce sa devina, compot sau suc?!?!?! 

Pe o gospodina dintr-un video despre viata la tara in Azerbaijan am mai vazut ca-l folosesc la ceai orice fruct taiat in bucati pe langa ceai rusesc negru, si la fel le punea in sticle cu apa si zahar.   Am auzit ca se face si gem, dar deloc nu sint familiarizat cu acest fruct ca in Secuime sau Maramures nu se cultiva si nici n-am vazut pana nu m-am mutat la Bucuresti, aveam aproape 20 de ani.   Dar pana sa ating macar un fruct au mai trecut ani. 

In magazinul arabului am gasit 2 feluri din acest fruct, unu avea o culoare ca si gemul din borcan, dar si pulpa fructului avea acea culoare, ceea ce vad pentru prima oara in viata mea :eek:    Pana atunci am crezut ca vin doar intr-o singura culoare!!!    Eu le curat de cotor si alte impuritati, cu coaja cu tot le feliez subrite si le pun in containerul cu varza la acrit, pe langa arome si gustul super placut, mai si coloreaza varza in galben,  la "prietene" care mi-au cerut si le-am dat, imediat scoteau gutuiul din galeata si-l mancau pe loc.

Il mai folosesc pentru un sauce gutui si cozi de telina ca aici asta-i ieftin si accesibil mereu.

Radacina se gaseste mai rar ca este foarte scump, 0,454 de grame costa $2,99 si se vinde cu frunze multe dar mereu este vestejit ca evreicele, unguroaicele si alte gospodine din acea zona europeana le folosesc in supa de pui!  Telina doar verde se vinde si 2 bucati la 1 dolar cateodata si cantaresc de 4 ori pe atat si totul se poate manca asa cum sint, foarte aromatice. 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Murăturile nu sunt recomandate persoanelor care suferă de afecțiuni cardiace, de stomc sau renale   

https://www.click.ro/utile/sanatate/contraindicatii-pentru-muraturi-bolile-care-nu-va-permit-sa-le-mancati

"Este sezonul murăturilor! Românii gospodari pun borcane întregi cu gogonele, castraveți, conopidă și gogoșari la murat, pentru a avea pe masă toată iarna. Este garnitura preferată lângă fripturi, cârnați prăjiți și alte mâncăruri mai grele. Dar, nu oricine le poate consuma! Sunt boli care nu vă permit să le mâncați."

*Sint convinsa ca mai mult rau fac carnatii si alte carnarii la oricare organism decat o muratura, ca nu se poate manca cu doua maini deodata!!!   Eu prefer langa fasole gatit sub orice forma sau mancare de cartofi, cartofi copti in cuptor cu varza acra amestecat cu ulei, piper, ceapa, eventual paine proaspata!!!   Mai merge si langa Pizza, jumeri, tocanite si pilafuri. etc.   Se recomanda sa fie facuti in casa, ca vor avea gustul preferat, din magazine au gustul lor care nu mereu este placut la gust, pentru mine cel putin, dar le adaug apa si zahar si devine mai prietenos.  Niciodata nu arunc zeama de la un borcan, nu se stie cand este nevoie pentru alta muratura cumparata sa-i dea gust.   Deja s-a racit vremea si la noi, pot sa tin totul in debara pana aproape de luna Mai, si incep aprovozionarea cu ce mai am nevoie.   Daca-i ieftin, cumpar, e mai usor de fixat decat de lucrat de la inceput cu orice din borcane.     

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

https://retetesivedete.ro/gospodinele-afla-acum-de-ce-nu-le-tin-muraturile-otetul-cumparat-nu-e-otet.html

"Oțetul nu e oțet, cu un acid slab, diluat cu apă și coloranți. A fost descoperit în urma unor controale ale ANPC în magazine ale marilor lanţuri de retaileri Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan şi Cora din Bucureşti şi Ilfov.   Nu se poate spune la acest moment că acești comercianți au vreo vină, fiindcă firmele producătoare și distribuitorii lor prezintă documente despre calitatea mărfii."

:eek:  ... si precis nimeni nu face puscarie din cauza asta!!!  

Nu m-as fi gandit la asa o atitudine comerciala doar stiu ca toate muraturile care vin mai nou din Europa de Est, sint flescaite!!!   Am patit prima oara cu frunzele de vita de vie  pentru sarmale, se sfaramau parca parca erau din praf, prin gogosari si ardei umpluti cu varza imi treceau degetele erau mai moi decat un sos, putregai era totul dar nu era Made in Hungary ci in Bosnia, Albania, Cosovo.   Doar cateva alimente mai vin din Ungaria, insa eu nu cumpar carnati si din astea si nici visini in borcane sau altceva, ca sint la fel manura. 

Daca era cumparat in magazin american, se ramburseaza imediat marfa neplacuta si nu se intreaba din ce cauza ca ei vor verifica, dar la arabi sau polonezi nu se practica asta ca Guvernul American NU garanteaza deloc pentru marfurile lor, mereu se ajunge la discutii.  Mai demult evreii se razbunau ca magazinele Kosher au vandut marfa stricata, si in Los Angeles cineva parca a murit de la carnea veche din sandvici, dar atunci Bush senior a explicat ca el nu este obligat ca presedinte sa asigure unui grup de oameni sanatatea care nici nu participa in viata de zi cu zi si deloc cu alti americani nu comunica.  Copiii lor nu merg la scoala cu restul copiiilor doar pentru facultate care-i pe bani multi, intra cine plateste.     

Dar cu otet sa se ocupe cineva sa-l falsifice, e greu de digerat ideea.   Cat costa ca sa zic c-ar fi atractiv pretul pentru imbogatire sau sa devina Rege al Otet-ului??? 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

th?id=OIP.RhNgP2v8LZ4-S9ARomRSzwHaEK&pid=Api&P=0&w=309&h=174

https://www.capital.ro/de-ce-fac-muraturile-floare-de-fapt-greseala-pe-care-o-face-toata-lumea.html

Sare grunjoasa fara chimicale, apa din fantana sau cumparat la fel fara adaos de NIMIC, boabe piper de orice culoare, de mustar, de marar, frunze de dafin, hrean, anis stelat, crengute de cimbru uscat, cateva gutuie foarte bine curatati si feliati, bine inchis containerul sa nu intre gandacei sau altceva.   Va fi zeama clar fara flori si turbulente, nu se sufla-n container toti COVIZII din plamani!!!

Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

https://reporteronline.ro/ce-pasiune-secreta-avea-nicolae-ceausescu-hobby-urile-presedintilor-romaniei.html

"... despre Ion Iliescu s-a mai spus că în amintirea copilăriei obișnuia să facă dulceață de gutui, așa cum a fost învățat de bunicul lui."

*Trebuia sa ne dea si reteta daca tot se aminteste de o traditie veche, ca nimeni nu se va imbogati din atat.*

Am vazut chiar aseara la TV pe acea familie din Azerbaijan care au facut compot, dulceata si gem de Gutui.  Cred ca trebuie inventat ceva de taiat acel fruct, cutitul normal distruge mainile femeilor ca barbatii ajuta cu taiatul lemnelor, caratul apei, ridicat de oale grele si altele.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

https://retetesivedete.ro/conopida-murata-ca-in-ardeal-trucul-pe-care-nu-l-cunoaste-nimeni.html

N-am mancat niciodata asa o muratura ca in partile din Ardeal unde am locuit nu se cultiva conopida ca era prea frig pentru leguma asta, iar adus la Aprozar costa mult.   Treceau ani fara sa-l gustam..   Spalatul borcanului sau apa fiarta este secretul cel mare??? 

Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

th?id=OIP.is9tILCCBAQ-37KL0tsJ4wHaEK&pid=Api&P=0&w=314&h=177   cikk_article_60490_370_230.jpg

Lingonberry Jam ... iar fructul este cel mai mare secret si pentru mine pan'acum ca nu-i gasesc o traducere in limba romana doar "merisoare" ceea ce nu sint ca pana azi Cranberry era tradus asa.   Sa fie numele comun al boabelor necunoscute??? nu conteaza. 

Pentru prima oara ma intalnesc cu acest borcan intr-un magazin unde de Craciun apar din toate tarile lumii bunatati.   Am pus pe caltite, pe paine cu unt din aceasta acreala cu seminte mari si tari, mai mari decat in mure gasim sau in zmeura.  Nici ieftin nu-i dar pun si pe Camambert ca si pe mamaliga rece sau langa friptura la cuptor, cu chiftele.

Din Romania venea Branza de Burduf mai demult si Salam de Sibiu, din Ungaria Ciocolati cu Lichioruri, vinuri foarte multe dar Egri Bikavér are mare succes si cascavalurile. 

Cand apar, trebuie cumparat imediat, tinem legatura cu magazinul si primim E-mail ca marfa a ajuns, altfel nici atat n-am avea de sarbatori.   Ca-l mancam cu mult inainte nu conteaza, sa nu se strice ca totusi nu-i vreme de fiert piftie inca la noi.   

In Nord, langa granita cu Canada, este alta viata, ne-au aratat la stirile de seara, sint salvati cu helicoptere militare saracii din potop!!!  

Au si americanii un salam de vita superbun care deja s-a terminat la inceput de Octombrie din Costco, ca o bucata mare costa cam 8 dolari sau 10, este o specialitate excelenta, lumea cumpara cu cate 50 de bucati, cartul plin ca este afumat si rezista vremii.   Familiile mari se bucura de ele cel mai mult, la noi doar una se mananca pe an, cand apare dar si atunci terminam totul deodata cu vecini si prieteni, mecanici auto si personalul din banca sint tratati cu sandviciuri.  

Am mai cumparat si borcane cu muraturi din Ungaria, ardei galbeni si rosu in borcane separate umpluti cu varza, nu cred ca trebuie sa-i fac reclama, am luat 4 borcane mari.  

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

120658_hecsedli02-201510171405.jpg

Era o vreme ca se gasea Gem din aceste berries/boabe, Macese, dar veneau din strainatate, Romania si Estul Europei, doar in magazinele alimentare romanesti sau de alta natie se gaseau.  De o vreme deloc nu exista marfa din Macese sau Coarne, americanii nu se chinuie cu asta, dar noi copiii in secuime eram la adunat pana ne congeleau picioarele, ca la iarna aveam de mancat daca in vara si toamna adunam destul sa mai si vindem din produsele preparate.   Acum ma uit la poze si inghit in sec.   Canadienii chiar daca au, nu ne trimit, doar alte chestii din sere.   Ma uit doar la poza si admir frumusetea naturii.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

th?id=OIP.DT6RSZkmBIyp3J42scpw8QHaE8&pid=Api&P=0&w=244&h=163      th?id=OIP.b7vV1CKRQEdH0kXnoRtqTwHaFj&pid=Api&P=0&w=228&h=172     th?id=OIP.bHL_tzRWIo5kqFVdvOz2_gHaEc&pid=Api&P=0&w=274&h=165    th?id=OIP.B1so9ebXqqPUE_s1kLTynAAAAA&pid=Api&P=0&w=216&h=163  

https://www.capital.ro/este-total-interzis-sa-mananci-muraturi-cine-sunt-cei-care-nu-au-voie-sub-nicio-forma-sa-le-consume.html 

*Personele care suferă de Gastrită trebuie să fie foarte atente la alimentele pe care le consumă, muraturi in primul rand.*

Poza asta minunata iti vine sa-l mananci, cum se poate refuza???

Nu se va manca doar goala, langa ceva un pic se poate manca din orice.  Sintem oameni doar in preajma de sarbatori!!!

Eu inca n-am vazut pepene murat doar am auzit si citit despre.  In magazinul Rusesc am vazut rosii murate nu gogonele dar foarte multe feluri de muraturi am vazut doar la TV recent unde satenii din Azerbaijan ne arata cum traiesc in zone rurale pe munti.   

Muratura mea preferata este Salata de Ardei copti.    

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×