Sari la conținut
Forum Roportal
Mallorca

Teoria scriptului generalizată la grupuri de persoane

Postări Recomandate

Dar putem extinde asta mai departe? Să spunem că există un script de ţară?

 

Cum vad eu

Exista script de tara, de continent, asemanatoare sau foarte diferite. De exemplu USA nu va invinge niciodata scriptul din Irak. Din ce cauza? Pentru ca Mohamed prin Coran a servit acelei populatii ceea ce ei erau deja. Hitler a servit poporului german ceea ce acestia nu erau in esenta lor.

 

Biblic, toata lumea e in script ("Caci toata lumea zace in cel rau" - stim ca scriptul e totdeauna negativ). Cand spun lume, ma refer la populatia mondiala.

 

Cand e vorba de salvare, ea este individuala. Pe de o parte, avem indivizi incantati ca s-au putut adapta la minciuna (la nevroza), ca-i pot pacali pe altii folosind diverse monede de schimb (materialul, sexul), pe de alta sunt cei naivi, cei care nu pot procesa minciuna. Unii se revolta, o inving, altii nu.

 

plec de la reţeta asta. Cu rezultatele menţionate pe alt topic.

 

Reteta e foarte buna, insa, daca miorita se mai preda in scolile romanesti, ea e un rezultat direct al acelei retete, topicul e un rezultat indirect dar macar in loc sa vorbeasca despre rahat, spune cauza lui. A nu mai discuta despre el, atunci cand suntem incapabili sa inlaturam rahatul, pare un lucru de bun simt. Asta au incercat si comunistii. Insa el rabufneste, ca borhotul, si pute. Cu cat se produce mai mult rahat, cu cat il ignori mai mult, cu atat biogazul rezultat face mai "poc". Ce poc urat face rahatul in Orient. Desi zau daca se preocupa cineva de el, sau daca il baga in seama, pur si simplu fermenteaza singur si face poc.

 

In tarile Occidentale, copiii si populatia in general e educata sa-si apere drepturile, sa nu lase pe altul sa faca lucruri ilegale, non OK, lipsite de bun simt, sa incalce limitele altuia. Copiii sunt invatati sa aiba limite de bun simt. Sunt invatati sa si le apere si ca libertatea e intre aceste limite. La noi se face cam invers, si e normal sa existe mult rahat. Cum rahatul nu poate fi eradicat peste noapte, solutia e de a limita contactul cu el.

Editat de Cleric Preston

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cleric Preston, ai sustinut in alte postari ca in scriptul actual al diferitelor popoare se reflecta inclusiv istoria veche a acelui popor, de exemplu conditia de sclav cu sute de ani in urma. Initial mi s-a parut improbabila ipoteza, data fiind departarea in timp, dar mi-am amintit exemplul tiganilor. In wikipedia (engleza) scrie ca in tarile romanesti tiganii au fost inrobiti pana la abolirea din 1856 si au fost victimele xenofobiei si rasismului in majoritatea tarilor europene.

Asa cum ii vedem pe tiganii de astazi, eu cred ca va dura sute de ani pana va incepe sa li se estompeze scriptul ca etnie (asta daca nu li se stinge neamul prin "selectie naturala"). Exemplul tiganilor mi se pare unul convingator in sprijinul ideii sustinute de tine ca si romanii au un script colectiv actual determinat (sa spun "influentat" mi se pare prea putin) de trecut, inclusiv cel de acum sute si mii de ani.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Correct me if I'm wrong, dar ţiganii din alte ţări mai vestice, parcă s-au civilizat oleacă. Dacă avem pe cineva care cunoaşte Germania sau chiar Ungaria, ar fi interesant de aflat detaliile. La noi

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Şi totuşi, cum arată scriptul ăla de ţară? Se răsfr
Editat de harald

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×