Sari la conținut
Forum Roportal
Radu'

Caut mentor

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Si eu caut mentor in grafica ... graphic design :spiteful:

 

on topic am un amic care a dat la facultate de genu :brunette:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

...si cand spun arta fotografica, ma refer la partea tehnica (sa mi se explice ca la incepatori o parte din detalii) si teoretica (sa mi se mai destainuie cateva trucuri de cum s'ar putea face o fotografie reusita).

 

Sunt pasionat de fotografie de ceva timp. Si nu pentru ca e un moft, o fitza de moment sau ca e la moda. E un mod prin care poti imortaliza momentele frumoase ale vietii. Ale lumii in care traim. Mergand pe principiul ca uneori o imagine face cat o mie de cuvinte:)

 

Sunt foarte nerabdator sa aflu cat mai multe despre acest domeniu si am o groaza de intrebari. O sa dureze mult pana veti raspunde la toate asa ca tin sa va multumesc de pe acum celor care au reusit sa finalizeze textul si sa dea raspunsuri cat mai concrete si exacte, fara sa ma bage si mai mult in ceata. Le multumesc si celor care au inceput sa citeasca, dar nu au mai rezistat pana la final:)

 

 

Sa luam problemele pas cu pas.

1. Ce aparat sa imi cumpar? As avea un buget de 300-350 euro si sunt interesat de ceva SH. Am gasit pe ebay niste chestii interesante si sincer m'am oprit la un body Canon 1000D (e la licitatie, la 100 euro. sper sa nu il iau cu mai mult de 150:D)

La aparat, ma intereseaza claritatea fotografiilor, cum se prezinta culorile (sa nu fie sterse, mate), nivelul de zgomot sa fie cat mai redus (ca purici pot sa vad oriunde), sa nu fie scump si sa il pot folosi 2-3 ani. Din ce am vazut pe forum, cele mai apreciate sunt canon, nikon, olympus. acum trebuie sa ma ajutati voi sa ma decid si asupra modelului.

 

2. siteuri cu tutoriale. de orice fel. nu vreau sa ma axez doar pe o anumita latura a fotografiei. adica numai peisaje, doar cladiri sau doar nuduri (as vrea eu doar nuduri:D). vreau sa fac poze de grup, vreau sa fotografiez peisaje, portrete, nunti, petreceri, natura etc. asa ca siteurile cu trucuri despre cum sa faci fotografii reusite le voi "devora" cu placere:)

 

3. Ce inseamna:

Exposure compensation -2 to +2 EV in 1/3 EV or 1/2 EV steps ??? (as dori o explicatie mai detaliata. nu doar "inseamna timpul de expunere". prefer sa stiu si la ce anume serveste. ce se intampla cand aleg exposure -2 si ce se intampla cand aleg +2)

 

4. Ce inseamna:

 

Min shutter 30 sec + Bulb

Max shutter 1/4000 sec ??? (as dori o explicatie mai detaliata, ca la punctul precedent)

 

5. Ce inseamna:

Aperture priority?

 

6. Ce inseamna:

focal lenght multiplier: 1.6 ??

 

Am indraznit sa privesc cu atentie obiectivul unui aparat foto:) Pe el scria "50mm, 1:1.4"

 

7. Ce inseamna: 50mm? Ce se intampla cand valoarea aceea e peste 50mm si ce se intampla cand e sub 50mm?

(again, explicatie detaliata)

 

8. Ce inseamna 1:1.4? Ce se intampla cand valoarea aceea e peste 1.4 si ce se intampla cand e sub 1.4?

(again, explicatie detaliata)

 

Probabil ca sunt sacaitor si va enervati pe mine, dar vreau sa va reamintesc faptul ca sunt un foarte incepator!!

 

Si acum sa trecem la obiective.

Ele sunt de genul 18-55mm. 55 impartit la 18 reprezinta zoomul optic.

Dar in cazul obiectivelor 70-300? 300 impartit la 70 tot zoomul optic il reprezinta, insa aceste obiective se folosesc doar cand subiectul e la o distanta mai mare? Ca de exemplu, la un meci de fotbal, cand vreau sa ii fotografiez fatza schimonosita de durere a unui portar ce tocmai a luat gol? Sa i se vada stropii de sudoare, ridurile si chiar punctele negre? As reusi asa ceva cu un obiectiv 70-300 atasat la un canon 1000D?

 

Inca o data va multumesc anticipat si va rog sa imi dati raspunsuri cat mai exacte, la obiect, sa imi spuneti parerile personale argumentandu-le. Daca nu ma faceti sa inteleg din prima, o sa pun si mai multe intrebari:)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

No de fapt as avea nevoie de un comp mai bun insa nu am . Ori imi gasesc un loc de munca si ma apuc acolo dupa orele de munca sa invat la comp ce ar trebui ori inchiriez eu compu cuiva .

 

on topic mentor pe forum du te la sectiunea fotografie si vezi postarile celor mai activi useri de acolo si vei putea invata ce doresti

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Desi in prima faza am zis ca nu esti tocmai normal... Here it goes.

 

5. Ce inseamna:

Aperture priority?

Prioritate de diafragma. Adica tu ai posibilitatea sa modifici cat de mult se inchide/deschide diafragma, in timp ce aparatul decide cat de repede expune, in functie si de conditiile in care este facuta poza.

 

Ca sa evit intrebarea: ce este diafragma - te-ai jucat vreodata cu ochii pisicii si lumina? Poti spune ca diafragma aparatului foto este irisul ochiului. Atunci cand lumina este prea puternica, se inchide (vezi ca nu de tot, ci doar se micsoreaza).. cand nu este de ajuns.. se deschide la maxim pentru a capta cat mai multe detalii.

 

Cat de inchisa/deschisa este diafragma.. este foarte strans legat de viteza de expunere a aparatului, anume invers proportional. Cu cat diafragma este mai deschisa.. cu atat timpul de expunere este mai mic. Daca diafragma este la minim, aparatul va expune pentru o perioada mai lunga de timp.

 

3. Ce inseamna:

Exposure compensation -2 to +2 EV in 1/3 EV or 1/2 EV steps ??? (as dori o explicatie mai detaliata. nu doar "inseamna timpul de expunere". prefer sa stiu si la ce anume serveste. ce se intampla cand aleg exposure -2 si ce se intampla cand aleg +2)

 

Dupa cum ai zis si tu, asta este "compensarea de expunere". Isi are utilitatea in conditiile mai aparte de lumina. Daca spre exemplu, vrei sa fotografiezi o persoana avand in spate un fundal deschis.. se poate intampla ca aparatul sa nu mai poata calcula corect toate setarile si atunci iti expune aiurea imaginea.. in sensul ca persoana aceea nu se va mai vedea.. ci doar un contur inchis.

Compensare in plus = marirea cantitatii de lumina ce ajunge la senzor; iar in minus.. micsorarea cantitatii.

 

Sau in situatii de genul: lumina puternica, zapada, contrast puternic intre doua zone.

 

4. Ce inseamna:

 

Min shutter 30 sec + Bulb

Max shutter 1/4000 sec ??? (as dori o explicatie mai detaliata, ca la punctul precedent)

 

Adica, cat timp iti va expune aparatul - adica perioada in care este diafragma deschisa.

Cu cat timpul este mai scurt, 1/4000 de exemplu, cu atat aparatul va expune mai repede..

 

Ca sa te elucidezi mai bine: ia un aparat, seteaza-l pe prioritate de timp (shutter speed) si incearca sa fotofrafiezi o cascada/fantana.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Stii engleza?

Pentru majoritatea intrebarilor tale gasesti raspunsuri aici: http://www.luminous-landscape.com/tutorial...tanding-series/ .

In ce priveste aparatul, stabileste intai in ce scop intentionezi sa-l folosesti. Povestea cu "nu pot face poze bune fiindca n-am DSLR" e o gogorita inventata de cine n-are chemare spre domeniul asta asa ca daca vrei sa faci fotografie asa-numit "artistica", atunci iti e suficient un aparat compact dintre cele de calitate. Daca vrei sa pornesti pe drumul fotografiei comerciale, pentru ca aci tehnica e foarte importanta, pentru inceput un 400d sau 450d de la Canon iti este arhi-suficient. Ambele modele le gasesti la f64 la aproximativ 2000 RON.

Daca visezi la tehnica pentru fotojurnalism de genul celui pe care l-ai dat exemplu, uita! Intai ca n-ai bani, apoi fiindca daca ai sti cum sunt facute pozele alea, dincolo de dotarea tehnica a fotografului, ti s-ar lua de ele. :blink:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

In primul rand, va multumesc pentru timpul acordat citirii si raspunsurilor pe care mi le'ati dat:)

 

@Marlboro: 1000D-ul de pe ebay a urcat in ultimile 2 ore la 380euro, deci a picat afacerea:)

stiu ca am multe confuzii si multe neclaritati pentru ca tot ce stiu despre fotografie, am aflat intreband alti nepriceputi ca mine sau din pozele pe care le'am facut eu cu mobilul. primul pas ar fi sa citesc tutoriale, siteuri etc, apoi (sau intre timp) sa imi iau un aparat cu care sa ma pot juca, si sa aplic/exersez ce am citit. dupa care o sa revin pe forum cu intrebari mai grele:D inca nu imi fixez un anumit nivel al asteptarilor. stiu ca nu pot avea prea multe (sunt un artist fara scula si cunostinte :D )

deja l'am depistat pe ravl (raoul) pe forum inca din prima zi:D

 

@Nightwish: ti'am zis eu ca sunt mai incepator ca incepatorii...dar tu batman, batman:P

multzam pt explicatii. aveam ceva informatii vagi despre ce mi'ai spus si tu, dar acum m'ai ajutat sa le aprofundez si am inteles mai bine (tocmai de asta am si pus intrebarile, ca nu eram sigur de ce stiam eu).

 

@stramba lemne: am salvat linkul intr'un fisier cu alte tutoriale si am sa ma apuc imediat de lecturat. in privinta aparatului, scopul e deja stabilit: pooozeeee muuulte si diferiiiiiteeee:) as vrea sa imi cumpar ceva mistocutz ca sa nu ma simt "limitat". iar daca imi voi lua un hasselblad si pozele vor fi tot naspa, inseamna ca defectiunea o am eu:D evident ca primul aparat dslr va fi un entry level si probabil ca asa va ramane muulta vreme.

 

once again, thaaank you guys!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
iar daca imi voi lua un hasselblad si pozele vor fi tot naspa, inseamna ca defectiunea o am eu

nu, nu, baiete, nu, nu....

nu esti

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×