Sari la conținut
Forum Roportal
s_s_s

Istoria evreilor in Antichitate (V.T.)

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Au avut o istorie destul de interesanta(mai ales din punct de vedere religios) . Dupa parerea mea merita studiata amanuntit istoria celor care au pus bazele crestinismului.

 

 

Incep eu bineinteles.

De la Avraam la rascoala lui Bar Kohba

 

Evreii sunt un popor care au nascut o civilizatie unica , ce a lasat urme adanci in istoria gandirii religioase si morale. Initial un popor seminomad, poporul evreu a opus o rezistenta neobisnuita marii civilizatii integratoare a lumii antice, cea greco-romana , contribuind in cele din urma la sinteza helleno-crestina , care sta la bazele civilizatiei europene de astazi.

Astfel, gandirea religioasa ebraica ,ilustrata in Vechiul Testament, s-a dezvoltat apoi in crestinism (Noul Testament).

Prima chestiune care trebuie lamurita este noutatea adusa de Vechiul Testament in ceea ce priveste gandirea religioasa.Exista o legatura cu civilizatia egipteana , prin reforma lui Echnaton s-a impus , cu aproape 5 secole inainte de Moise , o prima forma de monoteism si psalmul 104 din Biblie nu este decat o traducere a imnului compus de faraonul eretic pentru proslavirea lui Aton, discul solar, ridicat de el la rangul de zeu suprem.Prin urmare exista o legatura directa intre reforma religioasa egipteana si monoteismul iudaic., care face ca doctrina mosaica sa nu ne apara astazi ca strict originala. Chiar si dimensiunea morala , caracteristica textului biblic, este precedata de pasajele cu valente etice din Cartea Mortilor.

IN V.T. descoperim -in locul traditionalului "prezent etern" al sarbatorilor religioase- un timp istoric, care se scurge inexorabil din viitor inspre trecut. .evenimentele deobandesc astfel unicitate, ele nu mai sunt nici exemplare si nici repetabile, ca in mit, ci devin "fapte istorice" . Prin efortul profetilor aceste intamplari au fost interpretate ca reprezentand vointa lui Dumnezeu, care fie il pedepseste , fie ca-l rasplateste pe "poporul ales". In aceasta viziune istoria devine campul de manifestare al vointei divine, o permanenta epifanie a lui Dumnezeu. Ideea a fost preluata si amplificata de istoriografia crestina.

 

Sursa: AL. Diaconescu

 

va urma... :doh:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Dupa traditia biblica istoria Israelului incepe cu Avraam, care la indemnul Domnului , paraseste orasul mesopotamian Ur, pentru a se stabili in final de cealalta parte a desertului Negew , in "Tara Fagaduita". Intamplarile anterioare din Cartea Genezei ( Adam si Eva, Cain si Abel, Noe si Potopul, Turnul lui Babel si amestecul limbilor),tin de mitologie si ele intereseaza istoria gandirii religioase ebraice, nu pe cea politica. Conform V.T. istoria politica a evreilor se imparte in mai multe perioade: Epoca Patriarhilor (inceputa de la Avraam si continuata de urmasii sai, Isaac, Iacob si Iosif) , cea a Judecatorilor(care incepe cu exodul din Egipt, pe la 1200 a.Chr.), apoi cea a Regilor(inceputa pe la 1020 a.Chr. cu Saul, ,urmat de David si SOlomon) si care are doua subperioade, regatul unitar si monarhia dezbinata o data cu 932 a. Chr., cand se separa regatele lui Iuda si Israel(si cand se remarca primii profeti, Iosua, Isaia, Eremia). Samaria, capitala Israelului e cucerita de assirieni in 722 a.Chr. , iar Ierusalimul, capitala Iudeei, e cucerit de neobabilonieni in 586 a. Chr.. Urmeaza perioada exilului in Babilon, dominata de personalitatea profetului Ezechil, apoi reintoarcerea in patrie si reconstruirea Templului, dupa 537 a.Chr., apoi rascoala Maccabeilor impotriva dominatiei seleucide(167-144 a. Chr.) si refacerea statului(cu un caracter tot mai teocratic), pentru ca in 62 a.Chr. Pompei cel Mare sa cucereasca Ierusalimul,instaurand dominatia romana. Cucerirea din nou a Ierusalimului si distrugerea Templului de catre Titus in 70 p.Chr., a marcat transformarea completa in provincie romana, dupa care- in urma rascoalei lui Bar Kohba- in 135 p.Chr. pe locul Templului este construit un capitoliu pentru Jupiter si evreilor li se interzice sa mai locuiasca in Ierusalim, orasul devenind Aelia Capitolina si fiind populat cu greci. Astfel incepe lungul exil al evreilor.

 

Sursa: Al. Diaconescu

 

va urma ... :doh:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cadrul geografic - este reprezentat de extremitatea sud-vestica a "semilunei fertile", cunoscuta in general sub numele de Palestina. Termenul apare deja la Herodot si a fost folosit de romani pentru a desemna provincia creata de ei aici in 135 p.Chr. , dupa rascoala lui Bar Kohba. Numele vine insa de la filistinii asezati pe coasta in sec. XII a.Chr., dupa ce au fost respinsi de egipteni si a desemnat multa vreme doar teritoriul restrans, locuit de acestia. In Biblie tinutul unde s-au asezat evreii la sfarsitul mileniului II. a.Chr. este numit Canaan. Granitele sale nu au fost niciodata clare. Spre nord sunt m-tii Libanului, spre est si sud semidesertul, iar la vest marea. In Biblie se foloseste expresia "de la Dan la Beer Seba" pentru a se delimita spre nord si sud teritoriul locuit de triburile de evrei, circa 240 de km. Axul acestui teritoriu l-a constituit valea Iordanului, cu aspect de canion si care prezinta zone de campie doar langa Marea Galileei (Lacul Tiberiadei) si Marea Moarta. Primul se gaseste la 200 m sub nivelul Marii Mediterane, iar cea de a doua la 400 m sub acelasi nivel, fiind cea mai joasa portiune de uscat de pe Terra. De o parte si de alta a Iordanului se gaseste un relief muntos, foarte fragmentat si deosebit de variat. Astfel se nasc diferente considerabile la mici distante. Spre exemplu Ierusalimul este asezat la o inaltime de 750 m deasupra nivelului marii, pe cand Ierihonul, la numai 37 km de el, se gaseste la 250 m sub nivelul marii. In zona centrala se gaseste muntele Carmel, iar dincolo de el pe coasta erau asezati filistinii la sud si fenicienii la nord.

In general sunt aici doua anotimpuri, cel ploios, din octombrie pana in aprilie si cel secetos, cand bate vantul fierbinte dinspre desertul aflat la rasarit. Amenintarea secetei a fost mereu o problema, dupa cum o arata episodul cu proorocul Ilie(1 Regi, cap.18) , dar in multe zone se putea spune ca "curgea laptele si mierea". Desigur, trebuie tinut cont de faptul ca in antichitate toata aceasta parte a "semilunei fertile" era mai propice vietii umane decat astazi. Desi climatul a devenit tot mai arid in ultimele doua milenii I. Chr., marea catastrofa s-a produs abia prin sec. VII-VIII p.Chr., cand bune parti din Irakul si Syria de astazi s-au transformat in deserturi. In sudul Palestinei desertul Negew de astazi gazduia pe vremea lui Iosua nu mai putin de 17 orase. Sapaturile arheologice de la Awdat au confirmat de altfel abandonarea acestei regiuni in sec. VII p. Chr.

 

Sursa: Al. Diaconescu

 

va urma :P

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

1. EPOCA PATRIARHILOR

-este descrisa de Cartea I-a a V.T. , Geneza (Facerea), incepand cu cap.12. Conform traditiei, Avraam a parasit cetatea Ur din Chaldeea( sudul Mesopotamiei) , stabilindu-se initial la Harran, in nord-vest, iar mai apoi mandu-si caravanele pana in Canaan(Palestina) si chiar in Egipt. Urmasii sai , Isac, Iacob si fiul acestuia Iosif, vor trai in tara Canaanului. Iosif este cel care pleaca in Egipt, si ajungand la mari demnitati, ii cheama aici pe ai sai. In textul biblic gasim ecoul unor miscari desfasurate la marginea desertului, cu patrunderi periodice in Canaan si Mesopotamia. Sa luam de exemplu episodul petirii Rebecai de catre slujitorul lui Isaac (Geneza 24, 1-67). Acesta a fost ruga de catre stapanul sau Avraam sa plece peste desert pentru a umpara fiului sau Isaac o sotie din neamul alor sai, care locuia in Mesopotamia:

"(10). Robul a luat 10 camile din camilele stapanului sau si a plecat avand cu el

toate lucrurile de pret ale stapanului sau. S-a sculat si a plecat in Mesopotamia, in cetatea

lui Nahor. (11).A lasat camilele sa se odihneasca in genunchi in afara cetatii, langa o

fantana. Era seara, pe vremea cand femeile ies sa scoata apa. (12). Si a zis: "Doamne

Dumnezeul stapanului meu Avraam! Te rog da-mi izbanda astazi si indura-Te de

stapanul meu Avraam. (13) Iata, stau langa izvorul acesta de apa si fetele oamenilor din

cetate vin sa scoata apa. (14). Fa ca fata careia ii voi zice :" Pleaca-ti vadra, te rog, ca sa

beau" si care va raspunde "Bea si am sa dau de baut si camilelor tale" sa fie aceea pe

care ai randuit-o Tu pt. robul tau Isaac. Si prin aceasta voi cunoaste ca Te-ai indurat

de stapanul meu". (15) Nu sfarsise el inca de vorbit si a iesit cu vadra pe umar Rebecca,

fata lui Betuel, fiul Milcai, nevasta lui Nahor, fratele lui Avraam"...

Lucrurile s-au petrecut asa cum se rugase servitorul, astfel intelese ca a intalnit-o pe femeia sortita fiului stapanului sau.

" (22) Cand s-au saturat camilele de baut omul a luat o veriga de aur, de greutatea unei

jumatati de siclu si doua bratari grele de 10 sicli de aur... (28) Fata a alergat si a

istorisit mamei sale aceasta intamplare. (29) Rebeca avea un frate, numit Laban. Si

Laban a alergat afara la omul acela la izvor (30). Vazuse veriga si bratarile in mainile

surorii sale si auzise pe soru-sa Rebecca zicand: "Asa mi-a vorbit omul acela". A venit

dar la omul acela, care statea langa camile la izvor (31) si a zis: "Vino binecuvantatul

Domnului! Pentru ce stai afara? Am pregatit casa si am pregatit un loc si pentru camile"...

Dupa ce este ospatat robul lui Avraam povesteste pricina vizitei sale si felul cum s-a aratat vointa Domnului. Betuel si Laban se invoiesc prin urmare sa i-o dea pe Rebecca:

"(52) Cand a auzit robul lui Avraam spusele lor, s-a aruncat cu fata la pamant inaintea

Domnului. (53) si robul a scos scule de aur si imbracaminte pe care le-a dat Rebeccai. A

dat de asemenea daruri bogate fratelui sau si mamei sale."

Apoi caravana cu mireasa lui Isaac se intoarce peste desert:

"(63) Intr-o seara, cand Isaac iesise sa cugete in taina pe camp, a ridicat ochii si s-a

uitat; si iata ca veneau niste camile. (64) Rebecca a ridicat si ea ochii, a vazut pe Isaac si

s-a dat jos de pe camila. (65) Si a zis robului: "Cine este omul acesta, care vine inaintea

noastra pe camp?" El i-a raspuns: "Este stapanul meu." Atunci ea si-a luat marama si s-a

acoperit. (66) Robul a istorisit lui Isaac toate lucrurile pe care le facuse. (67) Isaac a dus

pe Rebecca in cortul mamei sale Sara; a luat pe Rebecca, ea a fost sotia lui si el a iubit-o".

 

Textul ne prezinta o societate seminomada patriarhala, in care femeile erau cumparate cu daruri de la familia lor, purtau bratari si verigi, iar fata le era acoperita cu un val. Este o lume semitica traditionala, unde intalnim numeroase obiceiuri cunoscute si din alte izvoare, mai ales mesopotamiene.

Elementul de noutate survine pe plan religios si consta inc eea ce numim "credinta abrahamaica", in care se stabileste o legatura directa intre om si divinitate. Avraam este ales de zeu, care face un pact cu el, bazat pe devotamentul lui Avraam, dar care nu-l obliga pe acesta la nimic concret. Spre exemplu episodul sacrificiului lui Isaac, pe care Avraam era gata sa-l savarseasca. Dorinta lui Avraam de a urma cererea zeului izvoraste din credinta profunda in justetea vointei divine. Acest "Dumnezeu al lui Avraam" este un zeu patriarhal, al clanului. El apare sub forma "Dumnezeul lui Avraam" (Geneza 31, 53), "Dumnezeul tatalui lui Avraam" (Gen. 26, 24), "Dumnezeul lui Avraam , Isaac si Iacob" etc. Acest "Dumnezeu al tatalui", este invocat cu nume ancestrale, precum "pahad Yishak", "teama lui Isaac" care se poate traduce insa si "tatal lui Isaac", sau "abhir Ya'aqobh", ceea ce inseamna "puternicul" sau "aparatorul lui Iacob". Dar o data cu asezarea in Canaan acest zeu patriarhal ia trasaturile lui EL, "stapanul" (Bel in Mesopotamia). Astfel in Geneza 21 , 33, Dumnezeu este numit "El Olam" = "Stapanul vesniciei", iar in prima parte a cartii Genezei Dumnezeu apare ca "El Ohim" (pluralul lui "El olah"= "Stapan si zeu"), in latina "Dominus et Deus"). Astfel "Dumnezeul tatalui" dobandeste dimensiunile cosmice ale "domnului" canaanean.

 

sursa : Al. Diaconescu

 

imediat apare si partea faina :think:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

2. EPOCA JUDECATORILOR(1200-1010a.Chr.)

-incepe cu fuga din Egipt

-cuprinsa in cartile Exodul, Numeri, Iosua, Judecatori si prima carte a lui Samuel

-Primele episoade legate de activitatea lui Moise si a fratelui sau Aaron in Egipt, precum si fuga de acolo, au mai degraba semnificatie mitica si sunt greu de documentat sub aspect arheologic si istoric.Cert este ca grupul de evrei s-a infiltrat in Egipt pe la mijlocul mil. II, profitand si de vremurile tulburi provocate de dominatia hiksosilor.Alte triburi au ramas in Canaan. Dovada a contactului cu egiptenii sunt si o serie de nume biblice, care-si au originea din tara faraonilor. De ex. chiar Moise=Mosesh, respectiv consoanele m-s-y, inseamna in egipteana "fiu" (vezi "Ramses"= r-m-s-s, adica fiul lui Re). Pe la 1200 a.Chr., profitand de crizele politice din vremea ultimilor Ramesiszi (dinastia XX), grupurile de evrei din Egipt vor fi revenit in Sinai, si traversand desertul, s-au infiltrat in Canaan. Dupa traditie Moise nu a ajuns in taramul fagaduit, murind la est de Iordan, in fata Ierihonului. Lui Iosua ii revine sarcina cuceririi Palestinei (noul nume al zonei litorale, unde se asezasera filistinii, "popoarele marii", respinsi de Ramses III). De patrunderea uneori violenta a evreilor sunt legate de catre arheologi o serie de straturi de incendiu si distrugere din cetatile cananeene, cum ar fi Gibeon si Hazor.

 

 

sursa: AL. DIACONESCU .. va urma :roll:

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Si evreii se spala ce obicei isi perd mirosu de trib

Si totusi religiea a facut cel mai mare rau omenirii planeta Pamant este plata Pamantu este centru sistemului solar ce zicea religiea era sfant chiar si acum sant cazuri aiuristice .Daca toate astea au fost incepute de atunci ce sa mai

Dami niste exemple in care religiea a ajutat omenirea sa avanseze macar un pas inainte nu inapoi

Toate astea sa nu se confunde cu credinta in Dumneze Zei Buda Alah etc

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Si evreii se spala ce obicei isi perd mirosu de trib

Si totusi religiea a facut cel mai mare rau omenirii planeta Pamant este plata Pamantu este centru sistemului solar ce zicea religiea era sfant chiar si acum sant cazuri aiuristice .Daca toate astea au fost incepute de atunci ce sa mai

Dami niste exemple in care religiea a ajutat omenirea sa avanseze macar un pas inainte nu inapoi

Toate astea sa nu se confunde cu credinta in Dumneze Zei Buda Alah etc

cred ca nu mie mi te adresezi, nu ?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×