Sari la conținut
Forum Roportal

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

SUNATOAREA: Reputatia sunatoarei ca medicament este, in momentul acesta, probabil cea mai solida, ea fiind cea mai bine documentata din punct de vedere stiintific, dintre toate plantele medicinale. Anual, mii de tone de sunatoare se transforma in medicamente care dau o grea lovitura industriei farmaceutice alopate. Aceasta, pentru ca sunatoarea a acaparat o asa-numita piata in plina dezvoltare, aceea a medicamentelor de sinteza antidepresive. Estimarile oficiale arata ca in urmatoarele decenii, mai mult de 50% din populatia planetei va suferi (daca nu sufera deja) de depresie, considerata maladia secolului XXI. Pe scurt: cea mai raspandita boala din lume. O situatie nefericita la nivel global, dar pentru unii si o oportunitate extraordinara de a obtine profituri uriase de pe urma substantelor chimice cu efect antidepresiv. Insa modesta sunatoare a stricat toate calculele si, mai mult, a dat semnalul unei "revolutii verzi". Si, cunoscatorii stiu, o asemenea "lovitura" nu putea veni decat din Germania, renumita rigurozitate a cercetarii din aceasta tara netinand cont de interesele gigantilor industriali. Zeci de studii, de teste de laborator si clinice arata ca sunatoarea este de un extraordinar ajutor pentru reechilibrarea sufleteasca. Apogeul acestor studii a fost un experiment-gigant, facut pe nu mai putin de 3250 de pacienti suferind de depresii in diferite forme, care au obtinut rezultate de exceptie, prin folosirea remediilor pe baza de sunatoare. In prezent, produsele naturale pe baza de sunatoare sunt cele mai prescrise antidepresive din Germania si din Europa de vest, devansand toate competitoarele de sinteza. Este o situatie fara precedent in ultimii o suta de ani, cand o planta medicinala este acceptata si folosita in lumea medicala pe o scara atat de larga, devansand industria chimica farmaceutica. In Statele Unite, care sunt pe un nedorit loc fruntas ca frecventa a depresiei si a bolilor conexe cu aceasta, se poarta in prezent un adevarat razboi mediatic, pentru a limita folosirea acestei plante medicinale. Un razboi disperat, dar pierdut, pentru ca - dupa cum arata ultimele dovezi - "revolutia verde", adica extraordinara apreciere a medicinii naturale din ultimii ani, nu mai poate fi oprita de presiunile mercantile.

Ar fi insa nedrept sa limitam folosirea sunatoarei doar la cazul depresiei. Atat intern cat si extern, pojarnita (dupa numele ei popular) demonstreaza virtuti vindecatoare in multe alte afectiuni. Sa vedem in continuare de ce este in stare aceasta planta minune:

 

Cum culegem si cum uscam sunatoarea

 

Sunatoarea (Hypericum perforatum) creste prin fanete, pe pajisti, prin poieni, la liziera padurii ori chiar pe marginea drumului. Tulpina plantei atinge pana la un metru inaltime, dar cel mai frecvent are 40-50 de centimetri. Cu florile sale galbene, cu frunzele ei cu puncte rosietice-ruginii si marginea intreaga, este incofundabila. O gasim pe tot cuprinsul Romaniei, din zonele de campie si pana in regiunile montane. Se culege varful tulpinilor inflorite, prin taiere, in zilele uscate si insorite. Uscarea se face la umbra, in locuri foarte bine aerisite, in strat gros de maximum un centimetru si jumatate. Dupa uscare, iarba de sunatoare se pastreaza in pungi de hartie, in locuri lipsite de umiditate si fara lumina. Iata si cateva retete de preparare a sunatoarei:

Preparate pe baza de sunatoare

 

Pulberea de sunatoare

 

Se macina foarte fin, cu rasnita electrica de cafea, tulpinile uscate de sunatoare, dupa care se cern printr-o sita fina (cum ar fi cea pentru faina alba). Depozitarea pulberii se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum cincisprezece zile (deoarece substantele active se oxideaza relativ repede). De regula, se administreaza de 4 ori pe zi, cate o lingurita rasa, pe stomacul gol, la orele 7, 13, 19 si 22.

 

Infuzia combinata de sunatoare

 

In jumatate de litru de apa se pun la macerat 3-4 linguri de sunatoare maruntita vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de infuzie combinata de sunatoare, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi).

 

Tinctura de sunatoare

 

Pentru obtinerea acestui preparat se pun intr-un borcan cu filet douazeci de linguri de pulbere de sunatoare uscata, peste care se adauga doua cani (500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de 12 zile, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de patru ori pe zi, cate o lingurita diluata in putina apa.

 

Uleiul de sunatoare

 

In jumatate de litru de ulei de masline, de samburi de struguri sau de susan, se pun 10 linguri de flori de sunatoare uscata si maruntita nu foarte fin. Se lasa amestecul la soare, vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar preparatul obtinut se trage intr-o sticla inchisa la culoare, care se pastreaza in locuri intunecoase si reci.

 

Tratamente interne cu sunatoare

 

 

Depresia - un studiu coordonat de profesorul H. Woelk a analizat efectele antidepresive ale sunatoarei pe un grup de nu mai putin de 3250 de pacienti cu depresie de intensitate medie si mica. Experimentul a durat vreme de patru saptamani, tratamentul cu sunatoare fiind prescris si supravegheat de 633 de medici coordonati de doctorul german. Pacientii au luat sunatoare de 3 ori pe zi, vreme de o luna, perioada dupa care au fost evaluati pe baza unor testari medicale, a observatiilor directe ale medicilor, dar si a relatarilor pacientilor.

 

 

Un adevarat arsenal de sanatate: preparatele din sunatoare

 

La sfarsitul testului, la mai mult de 80% dintre ei s-a constatat o imbunatatire clara a starii emotionale, in timp ce la aproape 18%, sunatoarea nu a produs nici un efect pozitiv notabil, si la doar 2% dintre cei tratati a dat efecte adverse. Studiul doctorului Woelk este cel mai amplu, dar nu singurul. Un alt specialist, dr. Klaus Linde, si colaboratorii sai, au facut un alt test pe 1008 pacienti depresivi, test care a pus in evidenta rezultate similare. Zeci de alti cercetatori, din Germania, din Statele Unite si din Marea Britanie, au facut teste cu sunatoare impotriva depresiei, ajungand la aceleasi rezultate. Asadar, folositi cu incredere sunatoarea contra depresiei. Va recomandam infuzia combinata, din care se administreaza cate o cana de trei ori pe zi, in cure de 60-90 de zile, urmate de 3-4 saptamani de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.

 

Meteosensibilitatea - mai multe studii arata ca pacientii care se confrunta cu stari de neliniste, dureri de cap, tulburari de somn si de concentrare din cauza fenomenelor meteorologice beneficiaza din plin de pe urma tratamentului cu sunatoare. Cel mai bine raspund la tratament pacientii care sufera din cauza vremii mohorate, cu ceata si lumina redusa, sunatoarea inducand un tonus psihic pozitiv, vioiciune si optimism. Se administreaza tinctura de sunatoare, cate o lingurita de patru ori pe zi, in cure de maximum 6 saptamani, urmate de 2 saptamani pauza.

 

Tulburarile obsesiv-compulsive - se administreaza infuzia combinata de sunatoare, cate o jumatate de cana, de 4-6 ori pe zi, in cure de trei luni, urmate de o luna de pauza. Numerosi pacienti care au luat sunatoare pentru a se trata de alte afectiuni au remarcat efectele pozitive ale plantei, in cazul acestor tulburari. Studiile oficiale facute pe aceasta tema sunt deocamdata putine si contradictorii, dar pe baza observatiilor practice inregistrate de medici se poate afirma cu siguranta ca in unele cazuri cu ajutorul sunatoarei se pot obtine rezultate pozitive pentru eliminarea acestor tulburari sau macar pentru reducerea intensitatii si frecventei lor.

 

Anxietatea - este o suferinta in care sunatoarea nu este atat de eficienta ca in contra depresiei, dar numerosi pacienti (mai ales cei cu tendinte anxios-depresive) au obtinut rezultate incurajatoare, folosind aceasta planta. Se recomanda o combinatie de sunatoare cu tei (Tilia argentea), in proportii egale, din care se ia cate o lingurita de pulbere, de 4 ori pe zi, cu putina apa.

 

Obezitatea si ingrasarea pe fondul dezechilibrelor emotionale - este necesar sa spunem in acest context ca, de fapt, nu exista persoana care sa se confrunte cu probleme de greutate si care sa nu aiba o problema afectiva ce sta la baza acestei tulburari de apetit alimentar. De aceea, multi medici din Germania si din Statele Unite au obtinut rezultate remarcabile, tratand pacientii obezi cu sunatoare. Conferind o stare de tonus psihic si de vigilenta, reducand simtitor suferinta produsa de reducerea cantitatii de hrana, creand dispozitie pentru o viata activa si pentru sport, sunatoarea este o adevarata planta anti-obezitate. Prin tratament nu se urmareste doar pierderea catorva kilograme care se pun la loc la prima criza afectiva compensata cu mancare din belsug, ci se ajunge mult mai aproape de radacina problemei, care este stilul de viata. Se administreaza infuzia combinata de sunatoare, cate un litru - un litru si jumatate pe zi, care se bea in reprize, cu 30-60 de minute inainte de masa.

 

 

 

Colita de fermentatie - se administreaza pulberea de sunatoare, cate o lingurita rasa, de patru ori pe zi, in cure de 30 de zile, urmate de 21 de zile de pauza. Sunatoarea se ia pe stomacul gol, inainte de masa, ori la minimum doua ore dupa ce am mancat. Principiile active ale plantei reduc numarul de bacterii de fermentatie din intestin, regland astfel flora, refac epiteliile si elimina inflamatia. De asemenea, tratamentul cu sunatoare ajuta la controlul stresului psihic, care este printre principalii factori care conduc la aparitia, agravarea sau la recidiva colitei de fermentatie.

 

Hepatita cronica si acuta - mai multe studii arata ca unele substante active din sunatoare (hipericina si hiperforina in special) ataca virusii care produc hepatita de tip B si C. Testele de laborator facute in acest sens sunt promitatoare, insa studiile sunt inca in curs de desfasurare. Ceea se poate spune cu siguranta in momentul de fata este ca sunatoarea, fie si doar ca adjuvant, e de un real folos in tratamentul hepatitei. Ea reduce ritmul de evolutie al bolii, ajuta la tinerea sub control a tensiunilor emotionale care sunt foarte periculoase in cazul celor cu probleme hepatice, protejeaza ficatul de procesele distructive. Se recomanda infuzia combinata de sunatoare, cate un litru pe zi, in cure de 6 saptamani, urmate de alte 3 saptamani de pauza. Cei carora le este contraindicat aportul de lichide vor lua pulbere de sunatoare, cate 4 lingurite pe zi.

 

Insomnia - in mai multe studii facute in institute din Canada, din Germania si din Marea Britanie, a fost analizat felul in care influenteaza sunatoarea somnul. S-a constatat, astfel, ca ea - desi nu ne ajuta sa adormim mai repede, mareste in schimb perioada de somn profund fara vise (faza cea mai odihnitoare a somnului), mareste productia de melatonina (hormonul somnului odihnitor), face trezirea de dimineata mai usoara. Se administreaza tinctura de sunatoare, de 3 ori pe zi, ultimele doze la orele 19 si 22.

 

 

Desi este galbena precum aurul, da reactii adverse la lumina solara

 

Este un tratament simplu, care va face somnul mai odihnitor si mai regenerant, chiar daca nu va mari semnificativ perioada de timp in care dormim.

 

Dependenta de alcool si de nicotina - animalele de experienta tratate cu sunatoare, dupa ce li se indusese dependenta de alcool sau de nicotina, au prezentat mult mai putine simptome negative, odata ce aceste droguri au fost sistate brusc. In practica s-a constatat ca pacientii care au hotarat sa se lase de aceste vicii au sanse mult mai mari de reusita, daca urmeaza un tratament cu sunatoare, care pe de o parte reduce suferinta perioadei de adaptare, iar pe de alta parte ajuta la mobilizarea resurselor psihice pentru a depasi acest moment. Cu alte cuvinte, desi nu tine locul drogurilor si nici nu este un substitut de vointa, sunatoarea este de un real folos pentru depasirea pragului dependentei. Se administreaza infuzia combinata, cate un litru si jumatate in prima saptamana de tratament, reducandu-se in urmatoarele saptamani doza pana la un litru de sunatoare pe zi. O cura dureaza 6 saptamani si va fi urmata de alte 3-4 saptamani de pauza, dupa care tratamentul se reia.

 

Sindromul premenstrual - observatiile facute de medicii americani Bratman si Rosenthal arata ca dispozitia psihica a pacientelor cu sindrom premenstrual este mult imbunatatita cu ajutorul sunatoarei. Sunt reduse simptome cum ar fi iritabilitatea psihica, depresia, deficitul de atentie si de concentrare, hiperexcitabilitatea psihica, toate corelate cu perioada dinaintea menstrelor sau chiar din timpul menstrelor. Aceiasi medici au remarcat efecte similare ale sunatoarei in cazul tulburarilor de premenopauza. Se administreaza pulberea de sunatoare, cate o lingurita de patru ori pe zi, in cure de 28 de zile, cu 10-14 zile de pauza.

 

 

Tratamente externe cu sunatoare

 

 

Arsuri de gravitate mica si medie - la prima aplicatie se face o spalare cu un tampon de vata foarte bine umezit cu tinctura de sunatoare.

 

 

In Romania, sunatoarea creste peste tot. Doar sa o vezi si sa o culegi.

 

Imediat dupa ce se usuca pielea, se aplica ulei de sunatoare din belsug. Zilnic se fac 2-3 asemenea aplicatii, avand grija ca vreme de 24 de ore dupa folosirea preparatului cu sunatoare pielea sa nu fie expusa la soare.

 

Vanatai - se tine o compresa cu tinctura de sunatoare pe zona afectata. Va fi diminuata senzatia de durere, leziunea se va vindeca mai rapid si va fi mai putin evidenta in diferitele faze ale vindecarii.

 

Rani deschise - se face o spalare cu tinctura de sunatoare, dupa care se lasa rana la aer pentru a se cicatriza rapid. Se fac 2-3 asemenea aplicatii pe zi. Reduc durerea, previn infectia si accelereaza procesul de vindecare si de cicatrizare.

 

Dermatita atopica - se fac de trei ori pe zi aplicatii cu ulei de sunatoare, pana la vindecarea completa. Mai multe studii facute in laborator au confirmat actiunea vindecatoare a sunatoarei in aceasta afectiune.

 

 

Precautii si contraindicatii

 

Prima contraindicatie la aceasta planta este pentru cei care in paralel iau medicamente de sinteza contra depresiei si a anxietatii, contra insomniei, contra epilepsiei, contra infectiei cu HIV. Exista posibilitatea sa aveti alergie la aceasta planta, motiv pentru care la inceput veti lua sunatoare in doze mici (o zecime din doza normala), marind treptat cantitatea pana la cea prescrisa. Alergia la sunatoare se manifesta prin eruptii pe piele, dureri sau senzatie de jena gastro-intestinala.

De regula, un tratament dureaza intre una si trei luni, dupa care se face o pauza de 2-4 saptamani, iar apoi tratamentul se poate relua. Respectati cu strictete aceasta recomandare! In caz contrar, pot aparea nevralgii, tulburari de somn, iritatii ale tegumentelor si alte simptome. Sunatoarea nu da dependenta, iar studiile arata ca efectele sale se mentin pe o durata de timp considerabila, dupa incetarea tratamentului.

 

Reactii adverse la tratamentul cu sunatoare

 

Dat fiind faptul ca deja exista milioane de utilizatori constanti ai sunatoarei, efectele adverse ale acestei plante sunt foarte bine cunoscute. Procentajul celor care au asemenea reactii este foarte redus (sub 5% la sunatoare, fata de 31% la medicamentele alopate). Cel mai frecvent apare sensibilitatea excesiva a organismului la lumina (fotosensibilitatea), in special la lumina solara, care poate produce arsuri pe piele, disconfort ocular, dureri de cap. De aceea, persoanele care fac tratament cu sunatoare nu se vor expune la soare intre orele 11 si 18. Alte posibile efecte adverse ale tratamentului intern si extern cu sunatoare sunt uscarea gurii, ameteli temporare, eruptiile pe piele si mancarimile temporare de piele, foarte rar dificultatea in adormire, tulburari gastro-intestinale. Sunt mentionate in literatura de specialitate si cateva cazuri izolate (raportate la milioane de ulitizatori) de agravare a tahicardiei, a simptomelor anxietatii, a tulburarilor de concentrare, a depresiei celor care deja luau medicatie chimica pentru aceasta afectiune.MULTA SANATATE TUTUROR!Pe curand,SIMONA P. :lol2:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×