Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
netbiker

drumul internetului pina la noi acasa , de unde iau net providerii si la ce pret

Rate this topic

Recommended Posts

:doh: Salut De 2 zile umblu pe net si caut informatii despre faptul cum sa devin provider despre partea tehnica mie clar dar nu imi este clar de unde iau netul am auzit ca providerii iau netul din extern prin satelit ? cine stie de unde si la ce pret?Eu vreau sa dau net la vre-o 300 calculatoare si sa-mi fac provider de hosting si dupa cum vad am nevie pt 300 calculatoare ca sa le dau la fiecare cite 3 megabiti pe secunda +la asta se adauga si hosting provideru am nevoie cam de 1000 megabiti pe secunda asta ar fi cam 125megabaiti pe secunda asa viteza mare la net la provideri romanesti nu gasesc si daca gasesc e prea scump astept sfatul dumneavoastra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Incepe printr-o conexiune prin rds si romtelecom, ulterior vei face parteneriate cu altii. Trebuie sa-ti cumperi echipamentele, AS number si IP-uri... .. Succes!

Share this post


Link to post
Share on other sites
:o: Salut De 2 zile umblu pe net si caut informatii despre faptul cum sa devin provider despre partea tehnica mie clar dar nu imi este clar de unde iau netul am auzit ca providerii iau netul din extern prin satelit ? cine stie de unde si la ce pret?Eu vreau sa dau net la vre-o 300 calculatoare si sa-mi fac provider de hosting si dupa cum vad am nevie pt 300 calculatoare ca sa le dau la fiecare cite 3 megabiti pe secunda +la asta se adauga si hosting provideru am nevoie cam de 1000 megabiti pe secunda asta ar fi cam 125megabaiti pe secunda asa viteza mare la net la provideri romanesti nu gasesc si daca gasesc e prea scump astept sfatul dumneavoastra

nu asa trebuie sa gandesti. matematica aici se schimba ... nu e 300 calc x 3 mega = 1000 mega...aprox:). aici intervine routerul,sistemele de administrare a benzii... care te ajuta sa nu cumperi 1000 megabitz pentru 300 compuri.... ci doar 30...40m; asta e succesul si la firmele si provideri mari!

Share this post


Link to post
Share on other sites

providerii inchiriaza fibra pana la un nod european, deobicei de-cix, si isi cam monteaza propriile echipamente. De acolo mai departe cumpara banda la preturi de genul 1 Gbps pe tot globul la 50.000-100.000 euro/luna.

Share this post


Link to post
Share on other sites
:) Salut De 2 zile umblu pe net si caut informatii despre faptul cum sa devin provider despre partea tehnica mie clar dar nu imi este clar de unde iau netul am auzit ca providerii iau netul din extern prin satelit ? cine stie de unde si la ce pret?Eu vreau sa dau net la vre-o 300 calculatoare si sa-mi fac provider de hosting si dupa cum vad am nevie pt 300 calculatoare ca sa le dau la fiecare cite 3 megabiti pe secunda +la asta se adauga si hosting provideru am nevoie cam de 1000 megabiti pe secunda asta ar fi cam 125megabaiti pe secunda asa viteza mare la net la provideri romanesti nu gasesc si daca gasesc e prea scump astept sfatul dumneavoastra

 

Salutari stimate internaut,

 

Ideea este simpla, ai sa primesti sfaturi de la diferite persoane ( mai mult sau mai putin cunoscatoare ) de la cine sa iei net, care e cel mai "tare ISP", etc etc. Sa-ti povestesc cum am inceput eu ( in momentul de fata am aproximativ 7000 de clienti rezidentiali si circa 120 de clienti pe partea de business ).

Pasul 1

Achizitionarea de numar AS si IP-uri ( 512 / 1024 - in functie de nevoi ). Se pot face direct la www.jump.ro

Pasul 2

Achizitionarea de echipamente in functie de buget, recomandat pentru inceput un server / router linux, cel putin un switch cu management care sa stie L2 ( layer 2 ), un soft de gestiune (balans de banda) asta in cazul in care nu esti cunoscator de linux si nu vrei sa platesti pe cineva sa faca treaba asta, switchuri (alege o marca bunicica gen Allied Telesis, Netcore) cablu UTP/FTP ( UTP CAT.5e pentru legaturile SWITCH - CLIENT si FTP Cat.6 pentru legaturile SWITCH - SWITCH). Cel mai important aspect, cumpara UPS-uri pentru serverele si switchurile centrale.

Daca dispui de capital poti cumpara si fibra + media convertoare, pentru a asigura stabilitatea retelei.

Pasul 3

Obtinerea de acte si avize, in special certificatul de la ANRCTI de furnizor servicii de telecomunicatii.

Pasul 4

Alegerea furnizorului sau a furnizorilor de internet. Aici trebuie sa te gandesti bine. Im principiu trebuie sa optezi pentru un furnizor de internet cu o gama vasta de peeringuri atat la nivel national cat si la nivel international. De ce ? E simplu, balansul de banda este extrem de important atat pentru tine cat si pentru furnizorul sau furnizorii tai de internet. Concurenta in domeniul serviciilor de acces la internet este mare, iar daca serviciul tau are intreruperi dese (cauzat de upstream-ul tau - providerul de net -, vitezele nu sunt garantate, banda fluctueaza enorm, etc, etc ) clinetul o sa-si caute un alt furnizor.

Ofertele din ziua de azi te lasa cu gura cascata: 5 Mbps extern cu 100 Mbps metropolitan la numai 40 RON. Practic 5120 kbps de extern.. ei bine acel abonament este un abonament best effort, banda externa si de multe ori si cea metropolitana nefiind garantata. Tu trebuie sa achizitionezi un abonament cu banda garantata.

Spui ca ai aproximativ 300 de PC-uri pe care vrei sa le cablezi, asta ar insemna circa 25 Mbps banda. Aici intervine acel soft de balans pentru banda. Iti dai seama ca acele 300 de PC-uri nu vor fi toate conectate in acelas timp. Avand un soft de balans pentru banda tu poti asigura tot timpul un minim garantat clientului. Vorbeai si de hosting, atentie mare la ce vei hosta. Servere DC++, de peste 3000 de useri, papa CONSTANT 30 Mbps.

Pe plan secund, providerul sau providerii pentru care optezi trebuie sa-ti ofere o sesiune BGP pentru anuntarea AS-ului si implicit a IP-urilor tale in internet. Indicat ar fi sa ceri ca banda ... prefixele metropolitane si cele externe sa-ti vina pe VLAN-uri separate, pentru a face mult mai usor delimitarea si implicit balansul.

 

Dupa ce ti-ai pus pe picioare afacerea, cauta parteneri de interconectare, eventual noduri de retele unde te poti lega pentru exchange. Noi avem sediul in Bucuresti si suntem legati la InterLan direct si indirect la RoNIX, beneficiam astfel de interconectari cu toti furnizorii de internet din Romania. Ce inseamna exchange ? Pai e simplu, in loc sa platesti 1000 de euro pe luna la un ISP pentru o conexiune de 1 Gbps, platesti 500 RON. Banda nu se incarca, clientul este multumit si afacerea prospera.

 

Am vazut ca ti-a raspuns cineva legat de banda externa cu preturi de 100000 de euro. Este absurd. Nu ai nevoie de 1 Gbps de extern. Nu ai ce sa faci cu atata banda, pentru ca nu ai cum sa o incarci atat de mult. Cum poti ajunge direct la un furnizor extern ? Vesti bune, multi dintre ei ( Level 3, Cogent ) au noduri sau puncte de prezenta in Bucuresti, poti face tranzit printr-un alt furnizor, direct in furnizorul extern. Spre exemplu, am mentionat faptul ca am aproximativ 7000 de clienti rezidentiali ( home user ), iar banda externa contractata este de 300 Mbps. Rare au fost momentele in care am atins varfuri de 200 Mbps consumati pe extern. Cat despre banda metropolitana, reteaua se incarca foarte mult sambata si duminica, aproximativ 4 Gbps, in restul saptamanii sub 1 Gbps ( nu includ traficul local ).

 

Nu-ti pot ura decat succese si atentie mare la fiecare decizie luata :doh:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Am vazut ca ti-a raspuns cineva legat de banda externa cu preturi de 100000 de euro. Este absurd. Nu ai nevoie de 1 Gbps de extern. Nu ai ce sa faci cu atata banda, pentru ca nu ai cum sa o incarci atat de mult.

E absurd pretul sau faptul ca nu ai putea sa o incarci atat de mult :) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
E absurd pretul sau faptul ca nu ai putea sa o incarci atat de mult :doh: ?

Salutari,

 

Ambele, 1 Gbps spre exemplu, din partener extern se poate lua si la 20.000 de USD. Intrebarea mea este urmatoarea, ce faci tu cu 1 Gbps extern ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Salutari,

 

Ambele, 1 Gbps spre exemplu, din partener extern se poate lua si la 20.000 de USD. Intrebarea mea este urmatoarea, ce faci tu cu 1 Gbps extern ?

Ce-o scazut preturile :blink:. Sincer, am o lista cu diverse "aplicatii" pentru care as avea nevoie de cel putin 100 Mbps extern, dar in primul rand de mult metro :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ce-o scazut preturile :). Sincer, am o lista cu diverse "aplicatii" pentru care as avea nevoie de cel putin 100 Mbps extern, dar in primul rand de mult metro :cheer:

Salutari, mai sincer nu stiu la ce mancati voi atat banda, da ma rog, uite vrei o sarma de la mine cu 100 Mbps extern ( si garantati plus 1 Gbps metro ? Imediat se rezolva pretul abonamentului lunar se ridica undeva la 2000 de euro. Nu e niciunfel de gluma :doh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×