Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
mel74

melanom stadiul V

Recommended Posts

Tata a murit pe 01 iunie dupa un an de chin.

 

Spune-mi Spider de ce se mai opereaza daca tot nu exista speranta de viata . Poate daca nu-l operam traia tot atat dar o viata cat de cat normala - nu chinuita.

 

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tata a murit pe 01 iunie dupa un an de chin.

 

Spune-mi Spider de ce se mai opereaza daca tot nu exista speranta de viata . Poate daca nu-l operam traia tot atat dar o viata cat de cat normala - nu chinuita.

 

:doh:

 

Draga mel74, sunt convinsa ca nici macar un milion de cuvinte bune din partea mea nu au cum sa-ti usureze suferinta prin care treci, provocata de pierderea tatalui tau. Totusi te rog sa accepti sincerele mele condoleante.

 

E greu de gasit o explicatie la intrebarea ta "de ce se mai opereaza daca nu exista speranta de viata?" Voi incerca totusi sa-ti raspund chiar daca, asa cum am mai scris aici, eu nu sunt medic, nu am contact direct cu pacientii, nu lucrez intr-un spital ci sunt doctor in stiinta si ma ocup de cercetarea melanomului si a cancerului de piele intr-un institut specializat in acest gen de cercetare.

Se stie ca melanomul este periculos nu doar pentru ca dezvolta cancer la nivelul pielii ci mai ales pentru capacitatea lui de a dezvolta metastaze care ajung pe cale limfatica (limfa fiind cel de-al doilea lichid circulant care impreuna cu sangele formeaza sistemul circulator) in tot organismul si care pot provoca (acele metastaze) dezvoltarea cancerului la nivelul principalelor organe (vitale) din corpul nostru.

Prin prisma meseriei sale medicul este dator sa informeze pacientul si rudele acestuia si sa puna in discutie si varianta operatiei ce are ca scop evident macar prelungirea duratei de viata fie chiar si cu doar cateva zile, cateva luni sau ani chiar daca se stie din start ca nu se pot face minuni.

Iar noi toti ceilalti vom accepta de obicei varianta operatiei din mai multe motive:

- in mod natural avem instinctul de a lupta pentru supravietuire

- ne este teama de necunoscut (moartea fiind o "mare necunoscuta" pentru noi toti)

- ne este foarte greu sa ne despartim de cei dragi noua si din acest motiv vom accepta si vom cauta sa gasim si sa folosim toate mijloacele de care dispunem la momentul critic pentru a-i pastra langa noi, in viata noastra.

 

Deci, medicul este dator sa ne sugereze, iar noi ne simtim datori sa luptam. Cam asta ar fi explicatia mea.

 

 

Ceea ce nu toata lumea stie, este ca orice tumora apare ca o consecinta a unei mutatii genetice. Si orice mutatie genetica este mult mai puternica din toate punctele de vedere decat conformatia "normala" a codului nostru genetic. Este aproape imposibil sa refaci structura normala a ADNului odata ce aceasta a fost modificata printr-o mutatie genetica (produsa in mod natural, si nu in laborator).

 

De aceea este foarte important sa prevenim ceea ce cu siguranta nu vom fi in stare sa mai repapram. E important sa ne analizam organismul si pe dinafara si pe dinauntru sub supravegherea directa a unui medic specialist macar de doua ori pe an, adica o data la sase luni chiar daca nu ne doare absolut nimic in acel moment, si sa nu ne vizitam medicul doar atunci cand nu mai putem ajunge la el decat pe targa. Pentru ca atunci este deja prea tarziu.

 

Inca o data, iti transmit condoleante.

spider

Edited by spider

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spider la ce fel de doctor trebuie sa mergem sau ce fel de analize trebuie sa facem pt a depista cancerul ?

 

Vreau sa-ti spun ca tatal meu era genul de om care-si facea analize de doua ori pe an si cu toate astea nu a depistat la timp boala.

 

Nu cred ca analizele obisnuite sunt suficiente ! Si atunci ce anume ne poate ajuta ?

 

Multumesc mult pt ca ai fost alaturi de mine. Am trait intr-o disperare in perioada aceea. Ma trezeam zilnic cu o durere in suflet pe care nu pot sa ti-o descriu. Aproape ca imi doream sa nu ma mai trezesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×