Sari la conținut
Forum Roportal

Postări Recomandate

Ideal ar fi sa se ajunga la o intelegere intre parteneri. Dar rar se intampla asa.

Deocamdata, daca nu gresesc, bunurile - ce pot fi pe numele amandurora, se afla in devalmasie. Se poate iesi din indiviziune pe cote parti. Fiecare are dreptul la jumatate. Aici incep variante: fie unul il despagubeste pe celalalt, fie se vand si se impart. (Asta implica procese, bani, taxe).

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Din cite stiu eu, doar bunurile dobindite in timpul casatoriei se impart egal intre cei doi soti, indiferent de venitul fiecaruia. Preferabil e sa consulti un avocat.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Legislatie

Conform art. 30 din Codul Familiei , "bunurile dobandite in timpul casatoriei de oricare dintre soti, sunt de la data dobanditii lor, bunuri comune ale sotilor". Art. 31 din C. Familiei stabileste bunurile ce sunt proprii fiecarui sot, bunuri care deci nu intra in masa bunurilor comune.

 

Aceasta forma de proprietate, poarta numele de proprietate comuna in devalmasie si se caracterizeaza prin aceea ca bunurile apartin coproprietarilor dar acestia nu au stabilita cota parte ideala din dreptul de proprietate asupra bunului.

 

In acest caz, pentru aceasta forma de proprietate, potrivit legislatiei in vigoare, partajul poate interveni numai dupa desfacerea casatoriei sau, in cazuri exceptionale pentru motive temeinice in timpul casatoriei, la cererea unuia dintre soti sau a creditorilor personali ai unuia dintre soti.

 

 

Tipuri de partaj

Partajul bunurilor comune dupa desfacerea casatoriei se poate face: pe cale conventionala sau pe cale judiciara

 

 

In cazul partajului in timpul casatoriei, acesta se poate realiza numai pe cale judiciara.

Pentru efectuarea partajului conventional, trebuie sa existe acordul unanim si valabil exprimat al sotilor.

Partajul judiciar este realizat de instanta de judecata.

 

Dreptul de a cere partajul este imprescriptibil, cu alte cuvinte, partajul poate fi cerut oricand, indiferent de intervalul scurs de la data nasterii starii de indiviziune.

 

In calea partajului pot exista doua obstacole: uzucapiunea de 30 de ani si existenta unui act de imparteala.

 

Instanta competenta sa judece procesul de partaj al bunurilor comune, in cazul in care bunurile sotilor se impart o data cu solutionarea actiunii de divort, cererea de partaj avand caracter accesoriu acesteia, este judecatoria in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor.

 

 

In cazul impartirii bunurilor comune ale sotilor cerute pe cale principala, in timpul casatoriei sau dupa desfacerea casatoriei, competenta se stabileste potrivit regulilor comune: cand bunurile a caror impartire se cere sunt toate mobile, este competenta instanta de la domiciliul paratului (art. 5 Cod Procedura Civila ) atunci cand exista si bunuri imobile in masa partajabila, este competenta instanta in a carei raza se afla imobilul (art. 13 Cod Procedura Civila)

cand fiecare din parti sesizeaza o alta instanta, ambele fiind competente si daca exista identitate de parti, de obiect si de cauza, instanta cea din urma investita trimite cauza instantei mai intai sesizate (daca sunt de acelasi grad) sau instantei de grad mai inalt (daca sunt de grade diferite) (art. 163 Cod Procedura Civila )

 

Asistenta unui avocat nu este obligatorie in procesul de partaj, dar este mai mult decat recomandabila. Lipsa informarii asupra elementelor importante ale judecarii unui partaj, gresita formulare a actiunii de partaj precum si incorecta prezentare a probelor poate aduce deservicii si prejudicii grave partii neasistate de un Avocat specializat.

 

Partajul prin acord

 

Realizarea impartirii bunurilor comune ce au rezultat din casatorie, atunci cand cei doi soti se inteleg cu privire la modul in care se efectueaza impartirea, este, pe langa solutia cea mai eleganta si mai putin incarcata emotional, dar, in acelasi timp, este solutia cel mai putin costisitoare, ca timp si costuri.

 

Realizarea partajului, cand exista acord intre cei doi soti, se poate realiza:printr-un document realizat in fata notarului.

Costul, in acest caz, este stabilit de notar, in majoritatea cazurilor, taxa reprezentand un procent din suma valorilor bunurilor ce se impart. Aceasta varianta, este, in general, semnificativ mai costisitoare decat prima varianta. In plus, aceasta activitatea se poate desfasura doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de divort

 

In cazul in care nu exista acord initial intre soti, dar ulterior introducerii actiunii de partaj, sotii ajung la un acord: prin redactarea (recomandabil, de catre un avocat) a unui document care sa statuteze intelegerea si modul de impartire convenit a bunurilor comune din casatorie si prezentarea acestui document in instanta, in cadrul procesului de partaj.

Costul in acest caz implica: 19 lei (taxa de timbru pentru procesul de partaj) + onorariu avocat. Aceasta varianta se poate alege atat atunci cand partile efectueaza partajul odata cu procesul de divort, cat si atunci cand il efectueaza dupa procesul de divort

 

In concluzie, realizarea impartirii bunurilor comune din casatorie prin acord se poate realiza printr-un proces (varianta mai putin costisitoare, putand fi aleasa in orice moment, avand ca singur dezavantaj o finalizare ceva mai indelungata, un termen de judecata) sau printr-o procedura in fata notarului (semnificativ mai scump, de regula, si doar daca sotii deja au finalizat divortul, dar finalizata mult mai rapid)

 

Ce se poate imparti in cadrul partajului

 

In cadrul partajului se impart toate bunurile (mobile si imobile) acumulate de soti in perioada casatoriei. Legea indica explicit si anumite cazuri ce constituie exceptii de la aceasta regula si pentru detalierea lor exacta, adaptata pe cazul dvs, va sfatuim sa consultati un Avocat in prealabil sau sa lecturati Codul Familiei

 

In mod evident, astfel, si imobilele (apartamentele, casele, terenurile, garsonierele) intra intre bunurile ce pot fi impartite.

 

 

( DreptOnline.ro )

 

Sper ca iti sunt de folos. 8)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
In cazul unui divort cum se impart bunurile?

Prima si prima data in bunuri proprii si bunuri comune.

Cel mai greu este stabilirea celor proprii..caci unul poate crede ca este propriu si se dovedeste a fi comun si invers.

Si daca este vorba si de valori mari ..atunci sa vezi, cum haina ta de blana primita cadou de la sotul se transforma in bunul lui propriu.:roll:

La bunuri comune este simplu.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Salutare tuturor!

 

Am 38 de ani si sunt (inca) casatorit. Doresc sa parasesc domiciliul conjugal. Partajul va fi o nebunie, iar situatia pare f. complicata. Sotia nu ma poate "despagubi" pt. ca o las sa traiasca acolo, nici eu nu imi permit sa ii platesc partea.

 

Nici garsoniera nu putem sa o vindem (ca sa impartim banii), fiindca este grevata de o ipoteca bancara. Eu castig suma x lunar, bona copilului ne costa y, deasemenea avem datorii comune de ~ 300 euro/luna. Cam cati bani va trebui sa platesc lunar sotiei?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Salutare tuturor!

 

Am 38 de ani si sunt (inca) casatorit. Doresc sa parasesc domiciliul conjugal. Partajul va fi o nebunie, iar situatia pare f. complicata. Sotia nu ma poate "despagubi" pt. ca o las sa traiasca acolo, nici eu nu imi permit sa ii platesc partea.

 

Nici garsoniera nu putem sa o vindem (ca sa impartim banii), fiindca este grevata de o ipoteca bancara. Eu castig suma x lunar, bona copilului ne costa y, deasemenea avem datorii comune de ~ 300 euro/luna. Cam cati bani va trebui sa platesc lunar sotiei?

 

Nu conteaza ce datorii aveti, comune sau nu .

Bani ce trebuie sa ii dai sunt stabiliti in instanta si este o cota parte din veniturile tale .

Cu partajul iar, este separat cum va intelegeti.

Se poate desface o casatorie doar cu acordul unei singure parti? In ce conditii?

Nu se poate .

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×