Sari la conținut
Forum Roportal
Ampera

Peste si fructe de mare

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

De somon preparat mi s-a acrit si mie. Mananca astia pe aici de zici ca-i poleit cu aur. Insa ca sashimi la japonezi, can't get enough...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Olga, de ce nu faci o ciorba de peste?

 

Nu-mi place ciorba de nici un fel, dar de peste, nici vorba n-ar veni. Noi secuii si ungurii nu sintem mari mancatori de pesti, mama mea a murit si n-a gustat peste, verisorii la fel. Aveam 18 ani cand am mers aproape de locul din bucatarie unde se prajea peste la Bucuresti. A mai trecut timp pana l-am gustat si au trecut decade ca n-am pronuntat cuvantul peste. De cand se reclama ca Omega-3 e necesar corpului mai prajesc ceva, dar altfel nu este pe lisat mea de cumparaturi decat de sarbatorile de iarna salmon afumat.

Daca nu trebuia sa platesc si capul, lasam acolo, asa dau la o romanca pentru ciorba.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Peste mediteranean la gratar

 

 

www.culinar.ro

 

 

Ingrediente

 

4 fileuri groase de peste-spada (se poate inlocui cu crap)

1 legatura patrunjel

3 catei usturoi

Zeama de la o lamaie

4 linguri ulei de masline

Sare, piper

 

Mod de preparare

 

Se taie marunt patrunjelul si se amesteca cu ulei. Se adauga usturoiul maruntit si zeama de lamaie si se amesteca. Se condimenteaza cu sare si piper. Folosind cozile de patrunjel drept pensule, ungem fileurile de peste cu acest amestec si le bagam la frigider pentru cateva ore. Dupa acest timp se pun pe gratarul uns cu ulei si se prajesc 10-15 minute. Trebuie sa avem foarte mare grija cum le intoarcem.

 

****************

 

Se mai pot pune pe gratar si niste legume precum dovlecei, asparagus, ceapa, rosii, ardei sa fie mai asortat pestele si la servit si orez alb, iar sosul ramas se poate da in fiert o secunda tot pe gratar intr-o craticioara sai tigaie, si se poate inca unge pestele si legumele dar si pe orez ar fi gustos doar sa nu fie aruncat.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
peste-650x487.jpg

 

Guvernul norvegian a recunoscut recent că acest pește ar putea fi periculos în special pentru copii, adolescenți și pentru femeile însărcinate.

După mai mulți ani de polemici și după o avertizare a publicației norvegiene “VG”, autoritățile sanitare norvegiene au fost nevoite să admita că somonul de crescătorie din această țară este periculos pentru sănătate.

Mai ales persoanele sensibile au fost sfătuite să reducă sau chiar să înceteze să consume somon norvegian.

În ciuda faptului că normele de crescătorie sunt stricte în Norvegia, somonul vine în contact cu produse chimice riscante pentru sănătate.

“Poluanții găsiți în somonul de crescătorie afectează negativ dezvoltarea cerebrală, fiind asociați cu autismul, cu hiperactivitatea și cu un coeficient de inteligență scăzut”, afirmă Anne-Lise Bjorke Monsen, specialist la laboratorul de biochimie clinică din Bergen.

Insecticidul incriminat în cazul somonului norvegian este diflubenzuronul, acesta fiind catalogat de Autoritatea Europeana de Siguranță Alimentară ca având “toxicitate mărită pentru organismele acvatice”.

Astfel de poluanți, care pot fi transmiși inclusiv prin laptele matern, pot avea un efect negativ asupra imunității, hormonilor și metabolismului.

Persoanele aflate la risc în cazul consumului de pește contaminat cu poluanți sunt copiii, adolescenții și gravidele.

Somonul este o sursă importantă de acizi grași Omega-3, însa acest tip de pește poate fi înlocuit cu macrou sau cu hering, care conțin aceiași nutrienți.

În anul 2012, Norvegia a furnizat 60% din producția mondială de somon. Din 2006, Rusia a încetat să mai importe somon norvegian, ca măsură de precauție.

 

 

http://www.doctorulzilei.ro/ce-tip-de-peste-ar-trebui-sa-evitati-expertii-spun-ca-e-foarte-daunator/

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am cumparat din Costco Mahi-Mahi presarat cu nuci Macademia si nu mai stiu ce sa fie o masa mai festiva dar a iesit o porcarie, maine duc inapoi in magazin resturile sa-mi ramburseze paguba. Arata asa de maro filetul ca-ti vine sa fugi, nici pisicii n-au aparut la usa macar desi cand prepar carne sint prezenti, deci semn rau deja daca nici pe felinele nu-i intereseaza marfa scumpa.

 

Asa ca tot la supa de fasole verde am ajuns ca era gata de mancat ... mai trece o vreme pana decid sa cumpar peste!!!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

 

supadepeste.jpg

Ingrediente:
1 kg crap
500 g peste mic
2 litri apa
o rosie mare curatata
2 cepe mari tocate
2 linguri boia de ardei rosie
sare
piper
1 ardei
100 ml vin rosu

Mod de preparare:

Se curata pestele, crapul se taie in bucati mari si se sareaza.
Intr-o oala mare se pune capul de la crap (fara ochi) , pestele mic si ceapa la fiert. Se fierbe aproximativ 30 de minute, apoi se trece totul printr-o sita deasa(inclusiv zeama). Se adauga la pestele pasat, bucatile de crap, ardeiul curatat si taiat bucati, rosia, sarea, piperul si se fierbe in continuare. Daca este necesar se mai adauga apa.
Se adauga la supa boia de ardei, vinul rosu si se fierbe pana cand crapul este moale.

 

 

http://retete-bucatar.blogspot.com/2009/10/supa-de-peste-ungureasca.html

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Creveţii din Asia mor pe capete! In 5 ani ar putea disparea total de pe fata planetei
shripm.jpg

 

O boală gravă afectează crustaceele!

 

The Wall Street Journal trage un semnal de alarmă în industria culinară! Din cauza unei boli ciudate, crustaceele mor pe capete, iar Asia nu mai are de unde să exporte zeci de tone de creveţi.

 

shripm1-500x317.jpg

 

Cantitatea de creveţi pe care Asia o poate onora a ajuns acum la 40%.

 

Cei de la Wall Street Journal notează faptul că primul semn de îmbolnăvire a venit din Tailanda, cel mai mare exportator de fructe de mare. Acest incident a făcut preţul creveţilor să crească cu 20%, agitându-i pe marii jucători din industria culinară.

 

Naţiunile Unite a eliberat un comunicat oficial în mentioneaza ca s-a identificat boala de care suferă masele mari de creveţi: “EMS – Early mortality syndrome” ( Sindromul morţii precoce). Autorităţile au menţionat că aceastî boală este provocată de o bacterie care trăieşte în ape, dar care nu este un pericol pentru oameni.

 

shrimp-3-500x337.jpg

 

Din păcate, această boală afectează foarte grav crustaceele şi dacă nu va fi stopată la timp, creveţii, de exemplu, vor fi istorie în mai puţin de cinci ani. Specialistii spun ca aceasta infectare in masa se datoreaza si poluarii produse de om.

 

 

http://www.animalzoo.ro/crevetii-din-asia-mor-pe-capete-in-5-ani-ar-putea-disparea-total-de-pe-fata-planetei/

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Paella de marisco (de fructe de mare)

 

paella-de-marisco-de-fructe-de-mare-800x
  • Ingrediente150 gr calamar,

    150 gr sepie,

    8 gambe,

    4 langostine,

    12 midii proaspete,

    2-3 stridii proaspete

    , o lingurita boia dulce sau iute,

    ulei de masline,

    8 linguri rosii tocate (mixate),

    sofran, 500 gr orez,

    2-3 catei de usturoi,

    supa de peste (cat este necesar, aproximativ dublu decat orezul).

  • Mod de preparare

    Este ideal ca supa de peste sa fie facuta in casa din cap si coada de peste (de stinca sau de plaja) fiert cu o ceapa, o foaie de dafin, sare si o rosie. In loc de peste se poate face si din concentrat de peste fiert cu apa, dar nu va fi la fel de gustos. Sepiile si calamarul se curata si se taie in cubulete. Se pune uleiul la incins in paellera (recipientul ca un fel de tigaie in care se prepara de obicei paella) si se prajesc gambele si langostinele timp de 1 minut dupa care se scot si se pastreaza. Se pun apoi la prajit sepiile si calamarul si cind incep sa se aureasca un pic se adauga rosiile tocate si 2 catei de usturoi taiati foarte fin. Se lasa sa se faca pina incepe sa capete o tonalitate mai inchisa. Se adauga apoi si boiaua de ardei, se amesteca totul si se adauga orezul. Se amesteca bine 1 minut (pina devine orezul transparent) si se toarna supa de peste calda si 1 catel de usturoi maruntit. Se lasa la foc potrivit-iute sa se faca. Dupa 10 minute se adauga si gambele si langostinele pastrate si midiile si stridiile si se mai lasa 5 minute pina se evapora toata supa de peste.

  • Mod de servire

    Cand este gata se da la o parte de pe foc si se lasa sa se "odihneasca" orezul in paellera 2 minute si apoi se serveste

 

http://www.culinar.ro/retete/mancaruri/mancaruri-cu-fructe-de-mare/paella-de-marisco--de-fructe-de-mare-/72/4/2590/?utm_campaign=nlzilnic&utm_medium=newsletter&utm_source=nl13.07.2013&utm_content=reteta1/

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Lutefisk, cod spălat cu leşie

Da, aţi auzit (citit) bine, norvegienii au o reţetă tradiţională de peşte, de obicei cod, care presupune spălarea cărnii în leşie (sodă caustică).

Codul uscat şi sărat se ţine în apă rece timp de 6 zile, pentru rehidratare, apoi se lasă două zile în leşie, până atinge un PH de 12 (coroziv pentru metal).

Pentru că este imposibil de mâncat atât de alcalin, peştele se mai lasă 6 zile în apă rece, pentru a spăla otrava.

Ce rămâne din carne se găteşte la abur timp de 25 de minute şi se serveşte cu bacon. Nu folosiţi tacâmuri sau vase din argint sau altceva decât oţel inoxidabil, deoarece există riscul de coroziune. Iami?



Sursa: http://www.unica.ro/detalii-articole/articole/destinatii-culinare-feluri-de-mancare-scarboasa-traditional-34949.html#ixzz2Z15njBCy

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×