Sari la conținut
Forum Roportal
Lazio

Grecia blocheaza aderarea Macedoniei din cauza numelui

Postări Recomandate

Hmm! Fara sa bag in seama amabilitatile pe care le schimbati intre voi, in afara de bulgaro-slavii din Macedonia sau de grecii din Grecia, mai exista un al treilea popor care poate revendica apartenenta lui Alexandru Macedon.

Culmea e ca acestia nu fac deloc galagie ca primele doua, poate si din cauza ca nu au un stat national. Mai mult, chiar poarta inca numele de macedoneni. Acestia sint machidonii sau macedo-romanii de la sud de Dunare (Hagi e unul dintre ei).

Desi grecii sustin cu tarie ca macedonenii erau greci si il considera pe Alexandru Macedon eroul lor national, nu toti istoricii si lingvistii sint de aceeasi parere. In momentul de fata exista trei ipoteze privind poporul si limba macedoneana, parerile fiind impartite.

1. Macedonenii erau greci si vorbeau un dialect al limbii grecesti (cum ar fi de exemplu dialectul ardelenesc al limbii romane)

2. Macedonenii erau un popor inrudit cu grecii (deci tot de neam elenic) si vorbeau o limba inrudita cu greaca, dar tot din familia elenica (cum ar fi italiana si romana, ambele limbi latine)

3. Macedonenii erau un neam tracic inrudit cu ilirii si cu frigienii si vorbeau o limba tracica ( inrudita cu limba daco-getica)

Gasiti un articol in wikipedia pe tema asta aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Macedonian_language

 

Sugestiv mi se pare si urmatorul pasaj, tot din wikipedia ( http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_I_of_Macedon )

Lui Alexandru I, rege al Macedoniei intre 498-454 B.C. (nu Alexandru cel Mare, care era Alexandru al III-lea si a domnit intre 356-323 B.C.) i s-a interzis participarea la jocurile olimpice ptr, ca nu era... grec! Pentru a participa, a sustinut ca se trage din... grecii din Argos si din Heracle, fiul lui Zeus! (aici traducerea din Herodot mi se pare gresita, ptr. ca Argos este atit o regiune in Grecia cit si... un alt fiu al lui Zeus, mi se pare mai normal ca ideea initiala sa fi fost ca se trage din grecii Argos si Heracle, fii lui Zeus.) Culmea este ca respectiva adunare chiar a hotarit ca el se tragea chiar din Argos si Heracle! :o:

"Although Macedon was considered a semi-barbaric state by some Greeks (especially those whose colonies near by were threatened by its expansion), Alexander claimed descent from Argive Greeks and Heracles. After a court of hellanodikai determined his claim to be true (Herodotus 5,22)[1] he was permitted to participate in the Olympic Games, an honor reserved only for Greeks. He modeled his court after Athens and was a patron of the poet Pindar."

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Grecia blocheaza aderarea Macedoniei in NATO din cauza numelui, folosindu-si dreptul de veto

 

ce parere aveti?

prea putin ma intereseaza. Sunt alte probleme politice mult mai serioase si la care nu s-a gandit nimeni. :o:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
ultima ora:

macedonia paraseste summitul NATO de la bucuresti!!!!!!!!!!! ofticati

dupa dineul de aseara au fost invitate doar Croatia si Albania

hmm, lasă că n'au plecat imediat, mai

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Haladuind multi ani prin Grecia hai sa-mi dau si eu cu parerea.

Filip -II regele macedonenilor in dorinta lui de expansiune ameninta cetatile-stat grecesti(Teba,Atena si Sparta).

Marele orator Demostene,sesizand pericolul,tine celebrele sale cuvantari(asa numitele Filipicele) in care atrage atentia grecilor despre intentiile lui Filip II.

Macedonenii cuceresc rand pe rand cetatile grecesti si le includ in Imperiul Macedonean(daca-l putem numi asa).Deci macedonenii nu erau greci.

Filip II urandu-l asa mult pe Demostene a ras de pe fata pamantului Teba(patria lui Demostene) si astazi acest oras are foarte putine relicve antice.

Faptul ca Filip II l-a adus la curtea sa pe Aristotel(celebrul invatat gerc) pt. a-i fi dascal lui Alexandru(fiul lui)nu inseamna ca i-a dat acestuia si cetatenia greaca.

Asta a fost o scurta incursiune in trecutul foarte indepartat.

Realitatea traita de mine in Grecia:

Pana la desfintarea Iugoslaviei, in Grecia era practic interzis folosirea notiunilor MACEDONIA si MACEDONEAN.

Oficial era Grecia de nord cu capitala la Salonic si cu Ministerul Greciei de nord.

Macedonenii nu se declarau oficial fiindca grecii ii casapise,ca si pe aromani,cand au cerut sa aiba scoli si publicatii in limba lor.De aceea nici azi macedonenii si aromanii din Grecia nu stiu sa scrie si sa citeasca in limba lor.

Cand s-a impartit R.F.Iugoslavia grecii si-au adus aminte brusc sa monopolizeze cuvantul MACEDONIA si de atunci tot tambalaul pe care-l stiti cu totii.

De aici incolo,cine are dreptate,dumnezeu cu mila!?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
corecta decizie

sa nu uitam ca o mare parte din teritoriul grec se numesta culmea...macedonia si care teritorial de invecineaza cu noul stat

ce a sustinut grecia pana acum? ca isi schimbe numele, atat.

 

slavo-"machedonii" de azi nu sunt urmasii vechilor macedoneni.de fapt e o disputa politica in care,culmea,dpdv istoric nici o parte nu are dreptate.vechii macedonemi nu erau greci.Singurii care ar putea emite(credibil) pretentii la apelativul de "macedonean" ar fi aromanii nostri,"machidonii",dar si grecii si slavii din macedonia i-au anihilat ca jucator pe tema asta,asimilandu-i.intr-un final,obstinenta greaca(tara in care 25% din populatie sunt la origine negreci:aromani,slavi,albaneji) tinteste mai curand pericolul turcesc.Grecia se simte vulnerabila in fata supradimensionatei Turcii,Makedonia este un aliat al turcilor,datorita si obstinatiei grecesti.

 

De ce'i faci papagali ,maimuto?

Cum sa fie identica albaneza cu bulgariana? Nu e identica macedoneana cu bulgara,difera cam cum difera luxemburgheza de germana. Sunt asemanatoare,dar nu identice: si amandoua seamana puternic cu sarba,bosniaca,croata... exita o limba macedoneana SI pentru ca populatia slava se identifica cu limba asta si cu faima vechii Macedonii. :D

 

asa ai vorbit tu cu el ? :pardon:

NU! vorbea stricat dialectul de Atena,nu prea excela el in limbi straine si se intelegea excelent cu vreun rege Duras din Dacia sau Bastos din Frigia.In sensul ca isi vorbea limba si aia il intelegeau fara traducator!

 

Alexandru Macedon sau Alexandru cel Mare a fost unul dintre cei mai mari lideri militari din istorie, a fost neinvins in lupta si a cucerit majoritatea lumii cunoscuta de greci in acele timpuri.

 

 

Macedonia Antica cuprindea o buna parte din teritoriul Greciei din prezent si teritoriul Fyromului (Macedoniei) de azi.

 

a fost Grec.

 

 

Ca sa intelegeti mai bine Macedonia era cu Grecia ce este Romania cu Moldova in ziua de azi, locuitorii ambelor state fiind greci.

 

 

"Macedonenii" din Fyrom sunt bulgari si albanezi, limba lor oficiala "macedoneana" e identica cu limba bulgareasca... si papagalii astia se cred descendetii lui Alexandru cel Mare :)))))))))

 

 

ca sa vedeti pana unde merge manipularea si ce se poate face cu propaganda bine pusa la punct de un baiat destept (George Soros)

 

Sa mori tu daca macedoneana nu e identica cu bulgara?Cum sa fie greci vechii makedoni,cand ei se intelegeau(lingvistic) cu tracii,dacii si frigienii(traci si ei)!Comparatia RO-MD e falsa.Ce faci tu e pura propaganda a grecosilor.Et altera pars?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Makedonikos 8) Fain popor, da' tot Grecia e fruntea !

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.

×