Sari la conținut
Forum Roportal
Fluturel

Fructe si legume exotice

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Usturoiul de toamnă românesc

 

 

L-ati folosit, gustat, cultivat, auzit de aceasta leguma preistorica sau numai dacica prezentat ca fiind romanesc si uitat doar decand importat din China in ultimii 25 de ani???

 

Eu le vad prima oara pe poza asta si nu asi fi putut numii usturoi, desi am participat la foarte multe ore de agricultura in Romania si am locuit in zone rurale in Ardeal, dar asta mi se pare dinozaurul vegetal sau carcatita vazut de Capitanul Nemo sub ocean!!!  Cunoscand deja un pic poftele americanilor dupa 30 de ani, nu se dau in vant nici dupa ceapa sau cartofi, doar strainii noii veniti de oriunde consuma crud aceste chestii care pe langa ca te lasa cu mana murdara dar si respiratie ramane infecta pentru 1 secol.   Poate italiano-americani sau indo-americanii s-ar imbranci pentru leguma Dacica sau preistorica daca nu chiar din alt univers adus de extra-terestri, dar nimeni nascut in State din cate-i cunosc si nici francezii nu stau prea departe in asta de americani.   Chiar ar fi minunat sa se gaseasca ceva noutate in legumicultura din care s-ar imbogati poate China inaintea Romaniei sau Rusia, dar cum se termina si articolul abia clatinand desi a inceput foarte entuziasmat ... un alt plan terminat in fum inainte sa fi ars.  Din cate se vede din text, fara francezi Romania nu avanseaza in negocieri sa fie prezent la masa rotunda, doar pe ogor la produs, restul e chestiune franceza, va intra in America sub branza puturoasa sa nu se simta mirosul de usturoi ... sau prin desertul Sonora fara control vamal, aruncat peste gard pana nu-i prea inalt inca   :haha:

 

bulbili.jpg

 

 

LEGUMA UITATĂ A ROMÂNILOR: Francezii o caută PRIN FERMELE NOASTRE și o exportă PE BANI GREI ÎN SUA!

 

O legumă aparent banală, uitată de români, a stârnit interesul francezilor și americanilor. Mai mult, preparată într-un mod tradițional, se pare că în SUA și în Franța, leguma are un preț mare și este considerată o delicatesă. Este vorba despre usturoiul de toamnă, cultură abandonată de legumicultorii români după ce piața a fost invadată de usturoiul adus din China. 

 

Americanii sunt interesați de usturoiul românesc! Dar nu cultura clasică pe care o cunoaștem cu toții ci acel soi care dezvoltă bulbili la capătul plantei.

Cristian Lungu, cunoscut fermier din comuna Dascălu, județul Ilfov, a primit de curând vizita unor agricultori de seamă din Franța care și-au exprimat interesul pentru a exporta usturoi din țara noastră, atât în Franța cât și în America.

Cristian Lungu este un cunoscut fermier care lucrează atât pământul, cât deține și unele dintre cele mai frumoase exemplare de vaci Holstein din România

”Fermierul pe care l-am primit în vizită are un fiu stabilit în America. Fiul lui l-a rugat să se intereseze neapărat de o legumă care crește în Ungaria sau în România. Și de aceea a venit mai mult în vizita din România.   Ce era acest produs?

 

Usturoiul de toamnă românesc

 

cel care face inflorescențe în al căror capăt apar niște bulbili, adică sămânța care va da căpățâna care după doi ani poate să producă și ea la rândul ei, inflorescență. Deci se recoltează inflorescența într-un anumit stadiu și în momentul în care se taie aceasta începe să toace semimărunt, se stopește cu zeamă de lime, se adaugă puțin ulei de floarea-soarelui, sare și se depozitează în borcane. Acest preparat costă 25 de dolari în America iar în Franța este mult mai scump pentru că nu se găsește și este o delicatesă, deoarece francezii îl folosesc la aperitivele pe bază de brânzeturi. Iar în America se pare că este folosit ca și condiment natural pentru salate. La ei devine un aliment atât de prețios și scump iar noi îl vedem chiar ca o legumă cumva banală”, a explicat Cristian Lungu.  

Potrivit fermierului ilfovean, discuțiile s-au axat pe ideea de a produce preparatul finit în România și a fi exportat ca atare în Franța și America.

”Discuțiile s-au concretizat prin exprimarea intenției lor de a exporta acest usturoi din țara noastră. Eu știu că în America se intră foarte greu cu semințe iar ideea a venit tot din partea francezului. Mi-a propus să facem cultura și produsul în România și îl exportăm în Franța și America, ca produs finit. 

Fermierul Cristian Lungu spune că vremea în care se produce mult și slab calitativ a trecut. Produsele de calitate sunt din ce în ce mai căutate.

Și-au exprimat interesul pentru produsele românești pentru export în Franța dar, mai mult, pentru a fi duse în America. 

Rămâne de văzut dacă interesul francezilor pentru usturoiul românesc se va concretiza ...

 

 

http://agrointel.ro/78704/leguma-uitata-a-romanilor-francezii-o-cauta-prin-fermele-noastre-si-o-exporta-pe-bani-grei-in-sua/

Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ciresi Rainier - sint o raritate in sudul Statelor, dar si cei negri, ca localnicii si bastinasii nu cunosc aceste fructe deloc si cei albi/roze sint asa de scumpe ca nu prea ne permitem sa dam banii pe ele, 1 lb = 0.454 grame  = $5.99 = RON 92.80/kg    Se gasesc in magazine doar cateva zile in perioada de recoltare care-i undeva in nord, dar si atunci o mare parte din fructe sint deja lovite si urite, aproape putrezite ca nu sint asa de rezistenti ca soiul negru la transport.   Mango se poate cumpara si sint perfecti mereu dar cu ciresi e o mare probleme mereu, visinii sint total necunoscuti in zona asta.   Cred ca s-au facut reclamatii la Camera de Comert ca in magazinul organic se dau ciresii albi la $2.98/lb pana epuizeaza stocul ... am cumparat destule pungulite ca sint portionate a cate jumate kg sau mai putin, sa ne saturam macar odata la decada!!!  

Din ciresi negre inca n-am mancat 2 boabe dulci si sint la fel de scumpe ca cele albe azi.   

BIG_0008666956.jpg

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Năutul desi pare ca ar fi o leguminoasa populara, este mai mult o necunoscuta in viata reala pe planeta!!!   In State inafara arabilor, abia-l gusta restul populatiei.

Desi se gaseste si in pastai verzi odata pe an in magazine, se arunca la gunoi direct dupa 2 saptamani ca nimeni nu s-a atins de ei ca si de multe alte legume dealtfel.

Se vinde in conserve de diferite marimi, se da si la pet redus si expira pe rafturi ca si macaroanele mele intarite de vreme.  In Ardeal intre marea majoritate al unguri si secuilor este tabu, in Maramures la fel.  Sora mea locuieste de 50 de ani la Bucuresti si nu i-a vazut la culoare inca decat poza pe cutia de conserva si sa guste ii mai trebuie o viata de om ca nu se va intampla in viata asta.   Literatura romaneasca pomeneste de naut in multe novele si romane dar in magazine cat am locuit acolo nici eu n-am vazut nici la Bucuresti, nici in cartera de agricultura nu era pomenit, doar in Biblie, sper langa linte.   

 

In Franta m-am obisnuit cu conservele de naut din moment ce am invatat sa gatesc Cous-Cous, se gasea si faina de naut care este foarte bun in Kremzli ca tine impreuna cartofii razuiti si ce mai contine reteta.   

 

Pentru ca prepar extrem de rar acea mancare foarte extins in timp si nu se poate face putin ca tot mult iese, inlocuim cu traditionalul Gulas dar fara Naut  :giggle: iar pentru a-l tine pe lista celor de cumparat macar cand se ofera la pret redus, ca nici eu nu folosesc des, e aproape ultimul venit intre specialitatile straine desi contine multe bunatati.

 

La fel rar inmultesc mancarea cu naut daca n-am destule legume si iesi bine sau am dat pe food processor boabele limpezite bine din conserva si am adaugat in salata de vinete ca parea amar si cam lichid, a iesit o nebunie orientala ca l-am decorat cu ulei de masline si chipsuri, masline feliate, adrei copti si Cilantro.

 

In lumea Mediterana se foloseste sub denumirea de Humus sau Falafel in amestec cu seminte de susan prajite si macinate plus ei stiu ce mai pun acolo ca mie nu-mi place.

 

Lumea care a trait deja o vreme pa pamant zice ca salveaza vieti de la canceruri, se pot manca si in salate in loc de fasole boabe fierte ca-s foarte gustosi. 

 

Herb-Hummus1-700x525.jpg

 

 

 

  

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

soiul-de-agrise-Cultivator.jpg


Doar in Romania in secuime mananc agrise si-mi lipsesc mult ca am crescut cu ele.   Acest soi rosu este rar si acolo unde creste din abundenta soiurile mai traditionale cu fructe galbui spre verde cand sint coapte sau putin roze.   Sint prelucrate in cateva feluri de bunatati rare si exclusive printre care si bauturi alcoolice, compot, sirop, gem si dulceata, crud se mananca cel mai mult dar si dezhidratat pentru ceai sau in sosuri dulci pentru gurmanzi.   Pe continentele Americane nu se lauda nimeni cu ele, nici in Canada pe unde am fost n-am vazut desi m-am dus la ferme de ciresi, zmeura, legume de toate felurile, dar nu aveau.  In anumite magazine mici alimentare cu patron din lumea mare se mai vede pe cate-o conserva desenul dar limba fiind in alte caractere decat litere, n-am curaj sa cumpar ca ei nu stiu sa zica ce este in cutie.  Sau conservantul are un gust ce nu-mi place. 

Admir poza si inghit in sec ,,, are niste tepi cat cactusul, dar ce aroma divina!!!

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

ciuperca.jpg

 

Norocosul din poza a gasit ciuperca asta de peste 1 kg si l-au mancat imediat.   In sudul Statelor nu se vand asa ciuperci decat 2 soiuri din ferme. Nu stiu in Statele nordice ca n-am fost acolo decat in trecere sau pentru timp scurt si n-am avut timp de mers la o piata ca eram la o nunta, dar cu cine voresc nu stie nici ce sint aceste ciuperci decat cele albe.  Doar cine cunoaste ridica asta din padure si in Romania si omul pare cunoscator  si sigur pe el daca l-au mancat imediat cum au ajuns acasa.   

Sint raritati deja pe Planeta ciupercile ca si consumatorii, in magazine se uita clientii la cei care ating marfuri mai diferite de traditionalul rosie, ceapa, cartof, parca am manca ceva afara din lumea asta si am straluci in intuneric, ca efect secundar.   Dupa aceste ploi musonice au aparut si ciuperci ultra dimensionate!!!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

ZMEURA NEAGRĂ

Cultura-de-zmeur%C4%83-neagr%C4%83.jpg

 

Zmeura neagră – intrare nouă pe piața fructelor de pădure.

 

Este asa de noua aceasta planta si fruct, ca nu am dat ochi cu ea inca in realitate, doar din auzite-l stiu ca se reclama din toate puterile ca previne cancerul si deloc nu se reclama ca se fece alcool din zmeurele negre, unu foarte scump care la fel nu este reclamat,Chambord Liqueur.

 

Vreau sa plantez ca altfel nu-l voi gusta in acest secol, va costa asa de scump la noi , cu un pumn strans zmeura rosie costa 5 dolari in plin sezon!!!

Cu toate că e un soi american, se cultiva in Korea aici n-am auzit de ea, si in Statul Oregon se cultiva dar se vinde doar pe plan local si pentru prepararea lichiorului francez si unul Korean, in Romania, planta a coboarat din Rusia.  Ar trebui replantat padurile din Romania ca la altitudine inalta dau recolte bogate fructele.  In State nu sint populare fructele in majoritate, decat cele mai cunoscute.   Planeta-i rotunda si marfurile circula cu diferite viteze.   

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Desi locuim in zona subtropicala, NIMIC nu exista cu numele tropical ... nici un business sau macar un tip de inghetata si de Miercuri in magazinul organic au instalat o zona cu fructe tropicale care m-a facut fericita, imi venea sa dansez si nu stiu de ce m-a pus in forma asta atractia saptamanii si al verii.   

 

Curiozitati sint aproape toate exponatele ca Jack Fruit costa $25 bucata ca este si foarte greu, doar cateva din magazinele de specialitate sud-asiatice detin intr-o perioada din an, sau fructe care nici nu arata sa fie parte din categorie dar colorate si frumoase, aromatice si atractive, cred ca sint destule calitati sa ne faca fericite.   Oare de ce n-au putut face asta pan-acum???

 

Nu a fost reclamat in ziar si totusi prin viu grai si prin Cell Phone s-a reclamat intre clienti si se cumpara acele jucarii precum bomboanele de Halloween.  

 

Nu degeaba este materie de facultate Marketing, etalarea produselor face minuni.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Red Currants, Piros Ribizli in maghiara, Coacăz-Rosu, pentru prima oara in 30 de ani am vazut in magazin, nu stiu ce se intampla dar in ultimele zile sint foarte multe noutati, curiozitati pentru foarte multi.   Cu cat sint mai rari, cu atit mai scump se vand, 170 de grame cu $3.99, culese inainte sa fie coapte sau macar aproape si sint mai acre ca lamaile.

Oricum mi-am cumparat sa le gust macar, aveau si Agrise dar n-am mai prins, s-au vandut ca erau la jumatate pret si desigur boabe mai mari si poate au fost mai dulci.

In Phoenix nici in incapere cu aer conditionat n-ar creste ca este uscat aerul ... acum ca m-am acrit bine si am scuipat semintele care sint mai mari decat cele de acasa din Suseni, o sa le plantez peste cateva zile cand le-am mai racit, poate iese ceva din ele.  In locurile de bastina cresc in 3 culori.  Se foloseste in Ardeal si la prepararea unui gem Royal dar vandut in UK cu 300 de Lire Sterline ca apare cu sigilul Printului Charles   :haha:   Se scot semintele cu o pana de gasca cu mana pe urma se fierb putin, cred.

 

VISCRI’S JAM

 

At £300 a jar, this jam comes from Transylvania and even has the Prince of Wales’ seal of approval. The jam is made from a variety of berries and like all expensive food has a ‘secret recipe’.

 

0504_ribizlik.jpg

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Dovleacuri Exotice de Iarna ... nu le cunosc numele dar azi au aparut in magazine expuse ca in povesti pentru Halloween sa fie facuti lanterne ... dar sint din cele mai de neinchipuit in forma, culoare si marime si majoritatea clientilor cascam gura la ei ca nu le-am vazut in anii trecuti, dar sortimentele cum observ sint nelimitate la aceasta leguma locala din zonele tropicale americane.  Cel galben traditional se pierde intre restul uriaselor si decoratelor, se recolteaza de toate si acest an avem mai multe sortimente din toate curiozitatile lumii.   Atasez site-ul, merita admirat. Toate sint comestibile dar cele cumparate pentru lanterna se termina trantiti de asfalt spre dimineata pe 1 Noiembrie.

 

 https://www.google.com/search?q=squash+types&rlz=1C1CHBF_enUS749US749&tbm=isch&imgil=HuWQhUx4Mw3wFM%253A%253B7xM6Ce5fVvlsvM%253Bhttps%25253A%25252F%25252Fwww.pinterest.com%25252Fexplore%25252Fsquash-varieties%25252F&source=iu&pf=m&fir=HuWQhUx4Mw3wFM%253A%252C7xM6Ce5fVvlsvM%252C_&usg=__-SJTISiYe66XNGp-5g_MbnJpu1k%3D&biw=1440&bih=770&ved=0ahUKEwjju-DOhq7WAhUHiFQKHZKVAXAQyjcIrgE&ei=NmC_WePIIIeQ0gKSq4aABw#imgrc=HuWQhUx4Mw3wFM:


turban-dulex-230.jpg

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Gutui in zona asta este necunoscut, doar 1-2 magazine de specialitate europeana il vinde daca promeste marfa.   Multi dintre europeeni nu-l cunosc din tarile nordice in special.

Am gasit azi la libanezul cateva bucati necoapte pe langa multe alte raritati de care ma feresc ca deja am patit anul asta si cu cartoful, n-a fost un an bun la nimic.  

Voi face dulceata, sper sa n-am iar vreo deceptie sa regret ca n-am ridicat si borcanul de dulceata si de smochine tot de acolo de pe rafturi!!!

635858_10443773_resize.jpg

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×