Sari la conținut
Forum Roportal
arabela56

Cunoaste-te pe tine insuti...

Postări Recomandate

... redau in randurile urmatoare o povestioara ..."ratacita" intr-o carte pe care am citit-o acum mult timp si de care, dintr-o intamplare ... banala - as putea spune! - mi-am adus aminte azi... O veche poveste japoneza despre un razboinic samurai care il provoaca pe un mestru Zen sa ii explice ce inseamna rai si iad si care ar putea fi ...legatura dintre cele doua lumi...

...Se spune ca la auzul intrebarii, calugarul a izbucnit in ras, apoi ignorand total grimasele de nemultumire ce se intiparisera pe chipul samuraiului, i-a raspuns cu foarte mare dispret: " Esti un neispravit! Cum as putea sa-ti explic tie tainele lumii? Cum as putea sa-mi pierd vremea cu unul ca tine?"

...Ofensat, samuraiul s-a infuriat cumplit si sub impulsul maniei a scos sabia din teaca si a zbierat: "Cum indraznesti sa-mi vorbesti asa? As putea sa te omor pentru obraznicie!"

...Calugarul l-a privit cu mult calm si zambind i-a spus: "Acesta este iadul!"

...In prima clipa samuraiul a amutit, apoi, constatand realitatea din spusele calugarului s-a linistit, si-a bagat sabia in teaca, a facut o plecaciune si i-a multumit calugarului ca l-a luminat!

..."Iar acesta este raiul!", a spus calugarul...

Concluzia: "Liber anime, cognosce te ipsum!"

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

In acelasi spirit...

 

,,Ce este viata?

 

Intr-o frumoasa zi de vara, pe la ora pranzului, se facu mare liniste in parc. Pasarile se odihneau linistite in umbra copacilor.

O vrabiuta isi scoase capul de sub aripa si intreba:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Se povesteste ca un discipol i-a spus maestrului sau, ca pleaca sa mediteze undeva departe, in speranta de a atinge iluminarea.

Asa ca o data la sase luni, i-a trimis maestrului un bilet, ca sa-i raporteze progresele pe care le facuse.

Primul raport spunea: " Acum inteleg ce inseamna sa-ti pierzi egoismul". Maestrul a rupt biletul si l-a aruncat. Dupa sase luni, a mai primit un bilet care spunea: " Acum am castigat toleranta fata de toate fiintele". Maestrul l-a rupt.

Apoi al treilea raport spunea: " Acum am inteles taina lui unu si mai multi." Si acest bilet a avut aceeasi soarta- a fost rupt.

Si lucrurile au continuat asa, ani de zile, pana cand in sfarsit nu a mai venit nici un raport.

Dupa un timp, maestrul a devenit curios si intr-o zi a gasit un om care pleca intr-o calatorie spre acel loc indepartat.

Maestrul si-a zis: " Ce-ar fi sa aflu ce s-a intamplat cu discipolul meu?" si i-a trimis un bilet cu aceasta intrebare. In cele din urma a primit un raspuns care spunea: " Ce conteaza?" Iar cand maestrul a citit aceste cuvinte a spus: " A reusit! A reusit! In sfarsit a reusit! A atins iluminarea!"

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×