Sari la conținut
Forum Roportal
tosca_5

Un tablou pe zi

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

http://www.vangoghgallery.com/painting/sunflowericons.html

 

 

 

Un tablou pe zi,pana decidem ce facem azi va propun un alt arhicunoscut tablou"Floarea soarelui".

Ascult Concertul de la Viena de Anul nou, fara un motiv special,mi-a venit in minte Van Gogh prin forta lui sugestiva si siguranta limbajului propriu in toate lucrarile lui de o bizara frumusete,trupuri si suflete trudite cu o forta incredibila si o extraordinara expresie ,cu adanci penetratii psihice.

La Van Gogh" umbra este culoare " iar "culoarea exprima ceva prin ea insasi"cum spunea el cu mult inaintea intalnirii cu impresionistii .

In vara lui 1988 la Arles abordeaza tema florii soarelui,varianta pe fond turcoaz"Vasul cu floarea soarelui" se gaseste la Munchen ,Bayerichsche Staatsgemaldesammlungen ,nu are nici o umbra ,compozitia este concentrica galbenul solar din partea superioara iti sugereaza tendinta inaltarii.

Varianta pe fond galben"Floarea soarelui" se gaseste la National Gallery -Londra,culoarea este brun roscat cu un miez verde smarald,corole ofilite ,starea lui Vincent transpira prin aceste flori care numai sunt inmul solar din prima lucrare,linia ascendenta este linia durerii si neputintei autorului.Pentru a separa tonurile vasului galben lamaie si ocru si fondul in aceleasi tonuri,traseaza delicate linii albastre ,care dau emotie si intensifica cele doua nuante de galben care dau bucuria imensa a vietii in fata luminii si a culorii.

 

 

http://www.roportal.ro/articole/233.htm

Editat de tosca_5

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Splendoarea artei lui Van Gogh este incontestabila.

Nu voi comenta incadrarea sa in contextul artistic ci ma gandesc la a reflecta asupra ""produsului" artistic ca exponent a unei vieti zbuciumate. Arta sa este efectul unor trairi speciale ce definesc in mare majoritatea a cazurilor, spiritul artistic. Creator a peste 1000 de lucrari, artistul nu a avut sansa unei recunoasteri valorice in timpul vietii.

Radicalismul cromatic, tusele tari, sunt efectul unei suferinte de glaucom, ceea ce a creat in mentalul artistului un mod de abordare specific. Exact aceasta perceptie individualizeaza stilul si consara personalitatea lui Van Gogh. M-am lovit deseori , in referirile unor diversi la artisti, de interpretari deduse din stilul de viata, uneori boem, mai rar ascetic. Sunt componente importante, sunt conexiuni necesare in disecarea unei opere generale, dar cred mai sigur in necesitatea unei evaluari a artei mai presus de viata personala. De aceea nu voi accepta pe cei ce spun ca Van Gogh a creat mare parte a lucrarilor in starea exatica a nebuniei , ci sustin ca sunt efectul unui filtru superior cu care Creatorul l-a inzestrat.

Cei ce ne consideram "normali", doar daca vom reusi sa cream egalabil asemenea capdopere , vom merita calificativul de nebuni geniali.

 

Sigur, se cuvine o tratare a lucrarilor enuntate de tine intr-o stricta referire la tehnica, comatica si senzatie.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
In vara lui 1988 la Arles abordeaza tema florii soarelui,varianta pe fond turcoaz"Vasul cu floarea soarelui"

 

cam greut, nu crezi? :lol2:

Editat de Dunadan_

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ma bucur ca ai descoperit eroarea,inseamna ca ai citit atent si asta este un bun castigat pentru toti,multumesc!Numai suntem 4 interesati de tema ,suntem 5!

 

Cariera de artist a lui Van Gogh a durat doar 10 ani,lucrarile cele mai celebre le-a realizat in ultimii trei ani de viata,cand lucra in perioadele de luciditate cu o energie febrila la maxima tensiune nervoasa.perioada intrerupta de crize de depresie,se sinucide la 38 de ani,lasand o inestimabila mostenire atat prin lucrarile sale cat si prin scrisorile trimise lui Theo ,fratele lui, la Paris,scrisori de o imensa incarcatura emotionala,din ele se desprinde lupta si renuntarea,izbanda si singuratatea lui disperata si mai ales nevoia unei prietenii,era un inadaptabil,cu puternica nevoie de intelegere.Autodidact,clarvazator spune ca pictorul viitorului va fi"Un colorist cum nu a mai fost",inconstient s-a prezentat!

Editat de tosca_5

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

In primul rand, LA MULTI ANI tuturor, un an nou fericit cu multa sanatate... Am citit postarile de mai sus si cred ca e o idee foarte buna acest topic. Am observat ca s-a discutat despre tablourile "Vasul cu floarea soarelui" in varianta turcoaz si cel in varianta pe fond galben ale lui Van Gogh. Superbe aceste doua lucrari.Incerc sa atasez doua poze.

post-52669-1199285284_thumb.jpg

post-52669-1199285309_thumb.jpg

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Oana ,esti un ajutor nepretuit,eu nu stiu sa postez,poate tu si altii ma ajutati.Va multumesc.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Personal in reprezentare, Van Gogh da impresia confiscarii acestui subiect: floarea soarelui. Exista permanent in critica de arta o tendinta de comparare a imaginilor de gen cu aceste flori, ca un "cliseu" de referinta al artistului. Iata un dezavantaj subiectiv al celor ce au incercat mai tarziu sa picteze aceasta planta. (dar si un avantaj, prin asocierea cu prestigiosul creator) Geniale, reprezentarile florale ale lui Van Gogh raman un reper comparativ favorabil in istoria artei, indiferent daca detin cu adevarat prima pozitie in top sau nu.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Poate doar pentru ca VanGogh nu ne-a lasat mostenire doar lucrarile lui cu floarea soarelui ci doua STARI DE SPIRIT .

Ca sa-l intelegi pe VanGogh in profunzime trebuie sa-i citesti scrisorile catre fratele lui Theo(are mai multe lucrari cu floarea soarelui)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

mai schimb un pic p-aici, :good:

pun si eu o lucrare lui Claude Monet si o scurta istorioara

 

- Impresie, rasarit de soare - , e una dintre favoritele mele, acest renumit tablou a fost numit mai intai Marine (Mare), semnatura cu anul 1972 nu este data reala a crearii tabloului. Monet a redat tabloul pe care l-a pictat in 1973 la Le Havre in camera lui de la hotelul Amiraute.Formele vapoarele luminate de razele soarelui care patrund prin ceata diminetii se dovedesc a fi principalul subiect de interes pentru pictura si tehnica impresionista.

post-41700-1200329905_thumb.jpg

Editat de reik

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×