Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
alfakinetica

kinetoterapia nu inseamna "masaj"!

Rate this topic

Recommended Posts

Kinetoterapia" nu inseamna "masaj"!!!

 

 

Notiunea de "kinetoterapie” are pentru unii dintre dvs. conotatii asemanatoare terapiilor complementare de genul: aromoterapie, cromoterapie, meloterapie, reflexoterapie, chiar si bioenergie, etc. Doresc sa precizez insa faptul ca ea apartine domeniului medicinii traditionale iar efectele ei pot fi suplinite cu success de terapiile complementare in masura in care dvs. le intelegeti si le acceptati ca pe o completare la tratamentele clasice.

 

Voi explica in randurile urmatoare de ce se face diferentierea intre kinetoterapia ca parte a medicinii traditionale si restul terapiilor complementare.

 

Nu de putine ori, la intrebarea “stiti ce este kinetoterapia?”, raspunsul pe care l-am primit de la persoane de varsta si pregatire profesionala diferite a fost de genul : “ceva legat de terapia cancerului” (caz in care era vorba de chimioterapie) sau “ceva legat de cresterea cainilor”(referindu-se de fapt la chinologie) si asa mai departe.

 

Cu toate acestea,cele mai multe reactii din partea oamenilor cu care discut despre kinetoterapie, sunt de forma : “ aaa, kinetoterapie..stiu ..masaj nu-i asa?”. De fapt nu este deloc asa..si va voi explica de ce.

 

Daca pentru a face masaj, reflexoterapie, bioenergie sau orice altceva de acest gen este nevoie de un curs in baza caruia se obtine un atestat, pentru a fi kinetoterapeut insa, trebuie sa fi licentiat al Fac. de Kinetoterapie, fie in cadrul Academiei Nationale de Educatie Fizica si Sport, fie in cadrul Univ. de Medicina si Farmacie (sau poate si al

unei fac. particulare )

 

Aceasta facultate are o durata de 4 sau 5 ani, se fac cursuri la zi si practica in diferite centre de sanatate si spitale, iar materiile studiate sunt aproape aceleasi ca la Fac. de Medicina cu exceptia ca se pune mai mult accent pe tratamentul kinetic si nu pe cel medicamentos, chirurgical sau de alta natura.

 

Asadar, kinetoterapeutul trebuie sa gandeasca cum sa utilizeze mijloacele terapeutice si cum sa le combine cu succes in cadrul unor programe de recuperare ; care sunt aceste mijloace? ; ele pot fi, fie scheme de tratament bazate pe o suita de exercitii rezultate din numeroase studii si cercetari medicale, de genul programului Bobath- utilizat pentru recuperarea copiilor cu deficiente motorii,programului Kabath indicat

in special pentru cei cu pareze si paralizii, programului Williams- impotriva durerii lombare etc., fie exercitii realizate cu ajutorul mecanoterapiei (scripeti), al hidroterapiei (apei) si lista poate continua dar subiectul abordat este foarte complex. Ar fi ca si cum am incerca sa explicam toate tratamentele indicate de medici.

 

Aceasta este diferenta dintre kinetoterapie si masaj. Complexitatea celor doua notiuni difera categoric si de aceea exista o serie de diferente intre notiunile de “kinetoterapeut”( licentiat al unei fac. de minim 4 ani) si “maseur”(absolvent al unui curs de 1-2 luni), asa cum exista diferente si intre un medic si un maseur.

 

Ceea ce deosebeste un medic de un kinetoterapeut este faptul ca acesta din urma nu poate pune un diagnostic asa cum nici medicul nu poate alcatui un program de kinetoterapie pentru pacient (il poate recomanda si indica ca si tratament insa continutul lui va fi realizat de catre kinetoterapeut pe baza unei anamneze ulterioare).

 

De multe ori se afirma ca un kinetoterapeut stie sa faca masaj si deci este un maseur. Este ca si cum am spune ca un medic stie sa faca injectii si deci este asistent medical.

 

Este adevarat ca masajul face parte din categoria celor mai placute forme de recuperare, refacere sau relaxare si importanta lui este de necontestat. Eu am dorit doar sa fac diferenta dintre statutul unui kinetoterapeut si cel al unui maseur, desi aceste doua terapii se completeaza extraordinar ,de cele mai multe ori, in cadrul

unui tratament complex. Alaturi de ele se poate utiliza si fizioterapia dar despre ea vom vorbi in alt articol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×