Sari la conținut
Forum Roportal
BananaAranciata

misterele omenirii

Postări Recomandate

Oamenii marii

 

In Odiseea lui Homer a fost prima mentiune documentara despre existenta unor fiinte jumatate om si jumatate peste, numite sirene. Aceste legende se bucura de o mare credibilitate la popoarele scandinave si la cele de pe coasta Adriaticii. Dar nu numai legendele ci si cateva documente medievale atesta contactul si chiar capturarea unor astfel de fiinte. Nici navigatorii arabi si nici popoarele Indochinei nu erau straine de asa ceva.

Savantii francezi si britanici afirma ca aceste fiinte apartin de fapt unor specii de mamifere marine numite dugongi si lamantini, a caror bust prezinta glande mamare proeminente si o coada sub forma celor asemanatoare delfinilor. Aveti in imaginea alaturata asemenea mamifere marine. Seamana cu cele descrise de antici?

 

Dupa acest verdict dat de stiinta, sirenele au fost aproape uitate.

 

De curand insa, zoologii americani au fost confruntati cu rapoarte ciudate venite din Papua-Noua Guinee, rapoarte a caror calitate si credibilitate era greu de contestat. Antropologul Ray Wagner de la Universitatea din Virginia a strans sute de marturii ale papuasilor, care afirma ca au vazut asa-numitii "oameni ai marii", fiinte cu capete si torsuri umane, jumatatea inferioara a corpului terminata cu o inotatoare caudala asemanatoare cu a delfinilor. Un papuas batran povestea ca o astfel de femela prinsa in plasele de pescuit avea pielea deschisa la culoare, aproape alba, parul lung, negru, cu figurile la fel ca ale oamenilor, cu exceptia gurii care parea ciudata, cu buze drepte si subtiri. Femelele au glande mamare rotunde si mari, fiecare sex posedand organe sexuale asemanatoare cu cele ale omului, singura mare deosebire constituind-o picioarele, care de la genunchi pana la glezne erau unite iar talpile au devenit opozabile, asemanatoare mai curand cu inotatoarele delfinilor. Deci, sirene... Aceste fiinte, pe care triburile barok si nakela le-au botezat Ri, mananca pesti mici, respira ca orice mamifer si nu au fost auziti vorbind, desi pescarii isi aminteau de strigatele aproape umane scoase de o femela macelarita pentru a-i vinde carnea.

 

In 1983 biologul Ray Mackal de la Universitatea din Chicago afirma ca "O sirena adevarata jumatate om si jumatate peste este o imposibilitate genetica. Dar aceste creaturi pot fi o specie necunoscuta de sireniene (grup de mamifere care include dugongii si lamantinii). S-ar putea chiar ca Ri sa fie un grup humanoid rezultat in urma unor defectiuni genetice". Antropologul Ray Wagner considera ca "din punct de vedere anatomic si evolutionist, acesti Ri sunt o problema, dar autenticitatea rapoartelor este dificil de contestat".

 

O expeditie facuta de specialisti in 1983 a descoperit numeroase specii de pesti. Auzindu-i pe bastinasi povestind despre Ri, specialistii le-au aratat imagini ale unor lamantini si dugongi ce traiau in apele Australiei si Noii Guinee, dar triburile cunosteau aceste fiinte si le deosebeau de cele pe care le numeau Ri. Localnicii deosebeau clar delfinii si dugongii de ceea ce numeau ei "oamenii din mare". In una din zile specialistii au avut ocazia sa vada la departare o astfel de fiinta, ba chiar sa o fotografieze. In toate acele zile, tot ce au putut aduna au fost cateva observatii incomplete efectuate de la distante mari si doua fotografii neconcludente, una infatisand o inotatoare caudala si cealalta un corp zvelt arcuindu-se la suprafata apei. Inainte de plecare localnicii le-au mai semnalat o astfel de aparitie la mare departare in apele golfului, dar tot ce au vazut a fost o spinare lucioasa dar aparent plata, nu rotunda ca cea a delfinilor.

 

Poate ca acesti Ri sunt accidente genetice, poate ca sunt rezultatul vreunei experiente genetice facute de cine stie cine, poate ca sunt pur si simplu doar niste mamifere.

 

Dar daca sunt rudele noastre acvatice, hominizi porniti in alta directie evolutiva? Sa speram ca cercetarile viitoare vor aduce mai multa lumina in acest sens.

 

prof. Firicel Ciarnau

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

scofita rosie.....am citit din astea...va mai dau si eu dak vreti. :blink: :o: si topicul este despre sirene.... :think:

 

Sirena este jumătate peşte jumătate om. O legendă spunea că sirenele nu au voie dec

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
scofita rosie.....am citit din astea...va mai dau si eu dak vreti. :blink: :o: si topicul este despre sirene.... :think:

 

[...] . In acest caz, Sirena aparea ca o faptura divina ca origine, dar care a preluat partea de rau, deci natura umana.

Interesanta opinie, dar eu consider ca este o mare diferenta intre mit si realitate. Cat despre Semiramida, Sotia lui Nabucodonosor, ea a trait in Babyon, era originara din Liban "conform mitului gradinilor suspendate"... . Cat derspre originea fenomenului vezi mirul sumerian al zeului Ea, om-peste care se spune ca venise din mare si ii invatase pe oameni cele utle vietii. Sa nu uitam ca majoritatea legendelor si miturilor isi au ou originea i9n substratul constiintei umane, ele find doar niste iluzii menite sa impulsoneze imaginatia si inclinatia spre fantastic.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Daca imi amintesc bine, au fost si scriitori romani pasionati de sirene. " Lostrita" parca se numea cartea/nuvela si nu mai tin minte cine a scris-o de la noi, dar tin minte ideea de baza, un tanar cioban care se indragosteste de o sirena.

 

Pe care o vazuse in apele Bistritei.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Buna! Cum o mai duceti?

 

Sirene - Romania? Nu stiu de ce, mi se pare intr-adevar nepotrivita combinatia. Mai degraba iele, mirese moarte, vampiri...

 

Apropo de asta, topicul e si pentru vampiri nu? Asa scrie...Deci, ce putem spune despre vampiri? (ma refer aici la cei...autentici gen Dracula, nu la vampirii energetici)

 

Sper ca postul meu nu v-a enervat in vreun fel! Pa-pa! :crazy:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.

×