Sari la conținut
Forum Roportal
butterfly21

Fibromialgie

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Va scriu in numele unui prieten de-al meu, de 42 de ani, care de vreo doi ani are urmatoarele simptome:

 

-dureri puternice la piciorul drept(in special la sold)

-dureri la umarul drept, muschii sunt contractati.

-dureri de burta, insotite de diaree(are si ulcer)

-dureri de cap, mai ales la ceafa in partea dreapta.

 

a facut analize, dar toate arata ca nu are nimic, nimeni nu poate sa-si explice CE SE INTAMPLA...

 

daca stie cineva, dar are vreo idee despre ce este vorba, va rog lasati comment

 

multumesc mult!!!

Editat de bydy
Modificat titlul topicului

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Fibromialgia impiedica adesea bolnavul sa-si urmeze rutina lui de zi cu zi. Simptomele se sustin reciproc si se creeaza un cerc vicios din care e dificil sa scape.

 

Inca putin cunoscuta, fibromialgia a cauzat unele controverse in comunitatea stiintifica, simptomele si cauzele acesteia nefiind intotdeauna clar determinate. Medicii au considerat initial ca este o boala de origine psihica. Astazi, pe langa un profil psihologic special (stare depresiva, pesimism, tristete), se iau in considerare si factori fiziologici (tulburari metabolice, hormonale, etc) si un context de viata care ar predispune la fibromialgie (stres, dieta, inactivitate fizica).

 

Simptomele fibromialgiei

 

Simptomele variaza de la persoana la persoana. In plus, clima, momentul zilei, nivelul de stres si de activitate fizica sunt factori care afecteaza severitatea simptomelor si variabilitatea lor in timp.

 

* Dureri musculare difuze, care adesea persista luni de zile si sunt insotite de anchilozare; locatii specifice ale corpului dureroase la atingere. In situatiile cele mai extreme, atingerea provoaca dureri in intreg organismul.

* Un somnul neodihnitor si cu anchilozari la trezire.

* O oboseala persistenta (pe toata durata zilei).

* Dureri de cap sau migrene severe, posibil cauzate de tensiunea musculara din gat si umeri sau de o dereglare a modului natural de a controla durerea.

* Un sindrom de colon iritabil: diaree, constipatie si dureri abdominale.

* Depresie sau anxietate (la aproximativ o treime din persoanele cu fibromialgie).

* Dificultati de concentrare.

* O crestere a acuitatii simturilor, o sensibilitate sporita la mirosuri, lumina, zgomot si la schimbarile de temperatura (in plus fata de sensibilitatea la atingere).

* Amorteala si furnicaturi in maini si picioare.

* Menstruatie dureroasa.

* Sindromul de vezica iritabila.

 

Cauze fibromialgiei

 

Desi fibromialgia da nastere unor dureri musculare cronice, originea acesteia nu se afla in muschi. Cauza sindromului nu este cunoscuta inca. Conform cunostintelor actuale, problema s-ar situa in sistemul limbic, o regiune a creierului care joaca un rol important in emotii, memorie si invatare.

 

Ar mai putea fi vorba de o tulburare metabolica a substantei P, care creste sensibilitatea la durere si a carei asociere cu stresul, anxietatea si depresia este de asemenea cunoscuta.

Sau de o lipsa cronica de somn. Este posibil ca somnulsa nu fie doar un simptom, ci si o cauza a fibromialgiei.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Fibromialgia ... Sau de o lipsa cronica de somn. Este posibil ca somnulsa nu fie doar un simptom, ci si o cauza a fibromialgiei.

 

 

Am vorbit recent cu o femeie intr-un magazin, astepta o masina, un transport special s-o duca acasa de la cumparaturi. Suferea de boala asta si mi-a spus ca lucreaza noaptea intr-un spital, era foarte educata insa numai in scaun cu rotile se misca, avea cel putin 800 de pounds, era imensa si n-are somn noaptea, de asta a preferat schimbul 3.

Mi-a mai spus ca sufera foarte multi de aceasta conditie misterioasa.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Tratamente pentru fibromialgie

 

Deoarece se stiu inca prea putine despre originile fibromialgiei, tratamentul medical prescris pacientilor se bazeaza mai mult pe experienta clinica si cunostintele despre neurofiziologia durerii. Abordarea multidisciplinara este necesara, si sunt folosite din ce in ce mai mult tratamente concepute pentru a trata alte boli cum ar fi depresia si insomnia.

 

Medicamente

 

Medicamentele anti-inflamatorii, cum ar fi ibuprofenul (Advil sau Motrin), naproxenul si acetaminofenul (Tylenol) pot atenua, uneori, durerea si rigiditatea muschilor. Eficacitatea lor variaza de la o persoana la alta. Sunt utile mai ales atunci cand fibromialgia apare la o persoana care sufera de o boala inflamatorie precum artrita reumatoida. Aspirina (un alt anti-inflamator) este rareori utila.

 

Atentie. Utilizarea pe termen lung a medicamentelor anti-inflamatorii poate determina efecte adverse grave: dureri si sangerari la nivelul stomacului, ulcere gastrice, leziuni renale si hipertensiune arteriala.

 

Antidepresivele, cum ar fi triciclicele sau inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei, prescrise in doze mici, cresc cantitatea de serotonina din creier. Nivelul scazut al serotoninei se datoreaza nu numai depresiei, dar si migrenelor, bolilor digestive si anxietatii, care se regasesc printre simptomele fibromialgiei. In plus, anumite antidepresive au efecte analgezice specifice. Prin urmare, acestea sunt folosite in mod regulat, chiar si in lipsa depresiei. De exemplu, amitriptilina (Elavil) se foloseste impotriva durerii si pentru un somn linistit. Se pare ca antidepresivele sunt cel mai bun tratament pe termen lung impotriva durerilor musculare ale fibromialgiei. Cu toate acestea, nu toata lumea scapa de dureri cu ele.

 

Anticonvulsivantele (gabapentina (Neurontin), pregabalin (Lyrica) si topiramat (Topamax)) - initial au fost concepute pentru a trata epilepsia - pot stabiliza semnalele nervoase de la nivelul maduvei spinarii; Unele dintre aceste anticonvulsivante imbunatatesc calitatea somnului (in special gabapentinul si pregabalinul).

 

Sedativele, (Imovane), sunt uneori prescrise pentru a facilita somnul, dar folosirea lor pe termen lung, in general, nu este recomandata de catre medici .

 

Relaxantele musculare pot ajuta la ameliorarea durerii. Singurul relaxant muscular eficient pentru fibromialgia este Flexeril. Eficacitatea sa este atribuita unei actiuni specifice ale moleculei, care nu are legatura cu indicatiile sale obisnuite.

 

Atentie!

- Corticosteroizii (cum ar fi prednisonul) nu au aratat nici un rezultat in tratarea fibromialgiei.

- Narcoticele, sau opiaceele, ar trebui sa fie utilizate doar ca ultima solutie, atunci cand alte tratamente s-au dovedit ineficiente. Uzul lor trebuie sa fie facut sub supravegherea atenta a medicului, din cauza riscului de dependenta.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×