Sari la conținut
Forum Roportal
Glamorous_witch_girl

Paganism.

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Hai sa incercam sa prezentam informatii despre vechile religii pagane.

 

Paganismul grec.

 

Zeitatile principale:cei 12 zei:Zeus,Poseidon,Apollo,Artemis,Hera,Demetra,Afrodita,Ares,Hermes,Hefaistos,Hes

ia,Atena.Un alt zeu important este Hades,dar el nu statea in Olimp ci in lumea subterana.Dar,pe langa acesti zei principali se adaugau si unii zei cu atributii mai restranse:Helios,Hebe,Selene,Leto,Eos,Temis,Dionisos, horele si precum si unii semi-zei.

 

Zeus-conducatorul zeilor din Olimp.Fiu a lui Cronos si al Reei,isi infrange tatal intr-un razboi care ar fi durat 10 ani,si ia el puterea.Are ca sotie pe zeita Hera,dar legendele spun ca de multe ori nu ii era fidel,luandu-si multe alte sotii printre femei,nimfe,si zeite,care ii daruiesc un numar impresionant de copii.Are ca semn distinctiv fulgerul.

 

 

Poseidon-frate cu Zeus,zeu peste ape,legendele spun ca ii sprijinea saudimpotriva,incerca sa ii omoare de multe ori pe eroii Eladei.Este cel care,l-a indemnul lui Zeus,declanseaza potopul pe pamant.Sotia lui este Amphitria.

 

 

Apolo-fiul zeitei Leto si al lui Zeus.este zeu la luminii solare si al artei de a canta.

 

 

-Artemis-sora zeului Apolo.Este zeita vanatoarei,care a jurat in fata lui Zeus xa va ramane pe veci virgina.Reprezinta de asemenea si lumina lunii.

 

 

-Hera-zeita care protejeaza casatoriile,femeile care se casatoreau si copii nou-nascuti.Sotia lui Zeus,cunoscuta ptr gelozia ei fata de toate celelalte sotii ale lui Zeus.

 

 

Demetra-zeita holdelor si a livezilor cu rod.In momentul in care Hades o fura pe fiica ei,Persefona,zeita este suparata si manioasa,ca urmare Pamantul nu mai da roada,si omenirea se afla in pericolul disparitiei.Iarna,cand Persefona merge la Hades,nimic nu rodeste

 

 

Afrodita-zeita frumusetii si a dragostei.Sotia zeului Hefaistos,dar are mai multi soti,printre care Ares,Adonis si Ahile.Are un copil,pe Eros,iar carul sau este purtat de porumbei.

 

 

Ares-zeul razboiului,fiul lui Zeus si tatal zeului Eros

 

 

Hermes-fiul lui Zeus si al Maiei,zeu al negotului,al hotiei,conducator al umbrelor in lumea de apoi

 

 

-Hefaistos-zeul al mestesugurilor.Fiu al lui Zeus si al Herei.Legenda spune ca era harnic,priceput dar slut.Prin inselaciune o ia de sotie pe frumoasa Afrodita.

 

 

Hestia-zeita irgina care apara familia,ii proteja pe membrii familiei de boli si de nenorociri.

 

 

Atena-zeita intelepciunii si a razboiului.De asemenea o tesatoare f buna,care ii croise Herei vesmantul de nunta.

 

 

Grecii credeau in destin,un destin croit de Moire,carora nici zeii nu li se puteau impotrivi.

 

 

-Dupa moarte,sufletul era luat de Tanatos(zeul mortii),condus de Hermes in taramul umbrelor unde urma sa fie judecat de Hermes.Cei care ii jignisera pe Zei,tradatorii,criminalii,sperjurii,cei care nu omeneau pe straini erau aruncati in Tartar(un fel de iad).Ceilalti mergeau in Campiile Elisee,un loc de odihna si distractie.

 

 

F pe scurt.Mai stiti si alte povesti,legende pagane?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Demetra-zeita holdelor si a livezilor cu rod.In momentul in care Hades o fura pe fiica ei,Persefona,zeita este suparata si manioasa,ca urmare Pamantul nu mai da roada,si omenirea se afla in pericolul disparitiei.Iarna,cand Persefona merge la Hades,nimic nu rodeste

Sa nu uitam de misterele eleusine, dedicate acestei zeite. Se spune ca in Eleusis ar fi facut popas Demeter pe cand isi cauta fiica rapita de Hades, si de asemeni a la Eleusis se afla o poarta catre imparatia subterana a lui Hades. In timpul serbarilor eleusine aveau loc ritualuri initiatice, participantii fiind condusi printr-o sala care reproducea geografia imparatiei lui Hades. Ritualul de initiere avea mai multe etape: in prima etapa se reproducea rapirea Persefonei de catre Hades si cautarea ei de catre Demeter, apoi urma o prezentare a lumii subterane a mortilor, erau recitate niste instructiuni care urmau sa ii ajute pe oameni in lumea de dincolo.

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

witch girl, ce se mai inghesuie lumea pe temele despre altceva decat crestinism. Cred ca va trebui sa dam bonuri de ordine ca nu mai facem fata. :haha:

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ma inscriu la nr 6 si nr 9. Cine da bonurile de ordine ?

Ritualul de initiere avea mai multe etape: in prima etapa se reproducea rapirea Persefonei de catre Hades si cautarea ei de catre Demeter, apoi urma o prezentare a lumii subterane a mortilor, erau recitate niste instructiuni care urmau sa ii ajute pe oameni in lumea de dincolo
...si nr 13

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

×