Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Pixelut

Despre minuni

Rate this topic

Recommended Posts

In Exod, Moise paseste pe Muntele Sfant, unde vede un tufis in flacari. Povestea cu 'tufisul vorbitor' e intelegere gresita a celor care citesc superficial primele randuri din fiecare capitol al Scripturii. In realitate tufisul nu a vorbit. Moisa a auzit voce tunatoare, care in nici un caz nu a fost emisa de tufis.

The Power Of One este o emisiune simpatica de canalul Zone Reality, in care un hipnotizator pune anumiti subiecti in situatii imposibile, comandandu-le lucruri pe care in mod normal nu le poti trai.

 

Si atunci daca o persoana umnana, absolut obisnuita, poate comunica prin diverse cai, atunci de n-ar putea comunica oarecum in acelasi mod si o Persoana Divina?

 

Dar se mai naste o intrebare: de ce Moise n-a spus de-a dreptul: "Dumnezeu mi-a vorbit telepatic", si ne-a lasat sa intelegem ca s-a auzit o voce din cer? Pai raspunsul ar fi foarte simplu: pentru termeni ca 'hipnoza' sau 'telepatie' nu aprusera inca. Moise isi descria experienta in termenii care ii erau familiari. Imaginati-va o situatie absurda: cum ar descrie Moise un DVD Player, presupunand ca ar nimeri brusc in zilele noastre? Cred ca descrierea ar fi fascinanta!

 

Iesirea evreilor din Egipt, coloana de fum si flacari (posibil un vulcan?), apele care se retrag si revin, inghitind armata egipteana (tsunami?), orasele sunt acoperite de flacari si oamenii se prefac in stane de piatra (unde am mai intalnit noi oameni prefacuti in piatra? A, in orasul Pompei...) etc.

 

Daca sunteti un fan Discovery Chanell sau National Geographic veti descoperi ca multe din aceste 'minuni' sunt posibile in mod real. Problema e cu timing-ul.

 

Un tsunami nu e o minune, dar sa-l rogi pe Dumnezeu sa produca in secunda aceea un tsunami ar fi o minune. Dar daca un tip obisnuit se amuza provocand diverse faze cu ajutorul hipnozei, daca exista oameni pe corpul carora se pot lipi obiecte de metal, daca unii samani leviteaza de ce n-ar putea face si Dumnezeu lucruri deosebite, chiar la scara mai mare?

 

Din punctul meu de vedere minunile nu tin de supranatural - care nici nu exista - ci de acea parte a naturalului care nu a fost inca descoperita. Dumnezeu este cat se poate de natural, chiar daca vorbim de o forma de energie. In definitiv si noi suntem tot pachete de energie, organizate diferit.

 

Problema e alta: cu cinci simturi amarate, noi de abea putem zgaria suprafata lumii in care traim, daramite sa avem acces la forme de existenta care depasesc aria noastra de perceptie.

 

Un prieten mi-a spus: pentru a vedea lumea inconjuratoare avem la dispozitie 5 simturi. Pentru a-L vedea pe Dumnezeu, am avea nevoie de 5 miliarde de simturi.

 

N-a fost o afirmatie fundamentata matematic, ci doar o metafora. Insa, dupa mine, prietenul a reusit sa sugereze imensitatea unei forte despre care stim foarte putin.

 

==================================================

 

Foarte multa lume pune in fata stiinta, ca argument suprem. Insa multi uita ca aria in care ne miscam este plina de axiome, pe care foarte multi dintre noi le luam ca atare.

 

Matematica poate detecta corpuri ceresti, poate calcula traiectoria acestora, poate 'profeti' fenomene meteorologice. Pana aici totul e ok. Insa matematica poate calcula universuri paralele, in care universul nostru tridimensional e doar o componenta.

 

Sunt teorii care au capatat premii Nobel.

 

Si totusi nimeni nu stie daca aceste universuri sunt si reale, cu toate ca matematica le calculeaza, la fel de sec si de precis cum calculeaza corpurile ceresti.

 

Exista teoria Marelui Atractor, teoria punctului fix din Univers (pendulul lui Foucalult), bref exista teorii care ne pot zgudui fundamentele cunoasterii, care pot arunca in aer granita dintre natural si supranatural.

 

Pot toate acestea sa demonstreze existenta lui Dumnezeu? Poate ca da, poate ca nu, in orice caz ar trebui sa puna serioase semne de intrebare celor care cred ca totul se poate verifica la infinit.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Povestea cu 'tufisul vorbitor' e intelegere gresita a celor care citesc superficial primele randuri din fiecare capitol al Scripturii

Tu te dai cu astia, care nu cred Scriptura, mare crestin, nu? Da' numai cu filozofie o arzi........ Autoritatea ta este biserica ta si propria minte, nu Scriptura. In Scriptura scrie:

 

2 Petru 1:21

 

21Căci nici o proorocie n'a fost adusă prin voia omului; ci oamenii au vorbit dela Dumnezeu, m

Share this post


Link to post
Share on other sites

Biseica este cea care a alcatuit Biblia, adunand diverse scrieri si respingand altele.

 

Moise nu a scris de la el. Necazul e ca Moise a scris si dupa ce... a murit. Ca doar spune acolo ca a murit si a fost inmormantat. In plus scrierile nu sunt la persoana I-a, gen: 'eu, Moise, am cerut faraonului sa elibereze poporul lui Dumnezeu'. E clar ca aceste scrieri reprezinta o compilatie. Sursele originale s-au pierdut de mult.

 

Insuflarea Duhului nu se refera la amanuntele istorice, ci la Revelatie, la partea teologica a Scripturii. Asta nu minimalizeaza nicidecum Scriptura.

 

Din contra, cand ii spui cuiva ca Biblia este perfecta si completa e posibil sa-l indepartezi. Dar cand explici ca insipiratia sta in Revelatie si nu in altceva atunci lucrurile se clarifica.

 

Explicatia e simpla cand faci o analogie cu mediul informatic. Computerul functioneaza cu prezenta si absenta unui impuls electric, codificat arbitrar cu 1 si 0. Pentru a lucra cu el avem nevoie de o interfata, care sa fie functionala si intelegibila. Insa cu cat interfata e mai inteligibila, cu atat e mai vulnerabila. Windows-ul, ca etalon de user friendly, e foarte fragil, se infecteaza rapid, crapa etc. LInux e un sistem mai robust, dar e si unul mai complicat.

 

Interfata Bibliei nu e perfecta, pentru ca interfata a fost creata de oameni. Esenta insa da. Esenta reprezinta acel 1 si 0; Dumnezeu n-ar avea nici o sansa sa se faca inteles daca ne-ar vorbi in limbaj binar. Are nevoie de o interfata, si interfata nu va fi perfecta pentru simplul motiv ca noi nu suntem perfecti.

 

Limbajul Bibliei este imperfect, insa esenta este perfecta. Limbajul Bibliei este de natura umana, esenta ei e de natura divina, revelata. Dumnezeu vorbeste pe limba lui, insa traducerea e facuta in graiul nostru.

Edited by Pixelut

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pe National Geographic este o emisiunea numita "Secretele Bibliei" unde iti explica in mod stiintific multe din aceste minuni.

Iti recomand sa te uiti si tu :lol2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sigur ca am urmarit-o. Interesant episodul cu Exodul, unde sunt explicate toate evenimentele are au avut loc.

 

Problema e insa alta - si a fost observata si de NG - ca un tsunami nu e o minune, dar sa-l rogi pe Dumnezeu sa trimita un tsunami exact in momentul in care ai nevoie, pentru a trece cu ai tai si pentru a ingropa armatele care te urmaresc este o minune.

 

 

De fapt in asta consta minunea, nu in explicatia stiintifica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

da tu te-ai gandit ca poate in MAREA CARTE a lui Doamne Doamne, tsunami avea sa se "adune" tocmai atunci cand Mise avea nevoie?...cursul firesc al lucrurilor, denumita de noi minune..

 

adica, la momentul x din istorie, Moise va fi in pericol..dar el trebuie ajutat sa merga mai departe...asa ca tot in momentul x al istoriei va avea loc un tsunami..

Edited by stupid_me

Share this post


Link to post
Share on other sites

Documentarul de pe NG descria intreaga paleta de evenimente, de la urgiile aduse asupra faraonului (tanarii, ploaia cu broaste, Nilul transformat in sange) pana la exodul propriu-zis, cu coloana de fum in care mergea Dumnezeu, despartirea apelor etc.

 

Chiar realizatorii reportajului - care au explicat pana si ploaia de broaste - au concluzionat ca uimitoare nu sunt evenimentele in sine, luate separat, ci concentrarea lor intr-un timp atat de scurt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

da, am urmarit si urmaresc in continuare emisiunea..uimitor nu e evenimentul in sine, ci "legatura" dintre ele, sincronizarea lor..la fel ca fiecare celula din organismul uman, luate impreuna ...Marea Carte

Dar voi v-ati pus intrebarea daca multe din "minuni" nu sunt exagerari sau simple povesti?
daca studiezi putin istoria, ai sanse mari sa gasesti acolo dovezi de "sincronizare"..la fel ac si atunci cand s-ar presupune ca IiSUS a murit pe cruce..ar fi fost atunci o eclipsa de soare

Share this post


Link to post
Share on other sites

N-am inteles ideea ta.

 

Problema e ca una e sa fie o singura concidenta, si alta e sa fie o tona de conicidente. Poti accepta unicitatea unei conicidente, dar cand coincidenta se multiplica deja incep sa-ti faci alte idei.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×