Sari la conținut
Forum Roportal
Corydalis

Geopolitica, F.D. Roosevelt

Postări Recomandate

"Scrisoarea catre Zabrousky", din 20 februarie 1943 - publicata de "Le Figaro" in 7 februarie 1952 - reprezinta un document secret, care nu ar fi trebuit sa ajunga niciodata la cunostinta opiniei publice. Presedintele american, Franklin Delano Roosevelt, il instructeaza in scrisoare pe unul dintre mesagerii sai confidentiali - care pleca la Moscova pentru a se intalni cu Stalin - cu propunerile pe care Noua Ordine Mondiala le facea URSS privind geopolitica sferelor de influenta postbelice. Suntem, asadar, in februarie 1943, si aliatii dezbat problemele postbelice. Mai mult, inainte de Teheran, Yalta, Potsdam, presedintele Roosevelt ii propunea lui Stalin o impartire geopolitica a Lumii, si nu doar a Europei.

 

 

 

 

Casa Alba - Washington

20 februarie 1943

Draga Domnule Zabrousky,

 

Asa cum v-am spus, in convorbirea ce-am avut-o cu dumneavoastra si cu domnul Weiss, am fost profund miscat de faptul ca "National Council of Young Israel" ("Consiliul National al Tanarului Israel") a avut extrema amabilitate sa se ofere ca intermediar intre mine si prietenul nostru comun, Stalin, si aceasta intr-un moment atat de delicat, in care orice pericol de frictiune in sanul Natiunilor Unite - create cu pretul atator sacrificii - ar fi putut avea consecinte fatale pentru toti si, in mod deosebit, pentru Uniunea Sovietica.

............................................................

Statele Unite si Marea Britanie sunt dispuse - fara nici un fel de rezerva morala, sa dea egalitate de vot absoluta URSS-ului in viitoarea organizare a lumii dupa razboi. Ea va fi membra - asa cum prim-ministrul britanic a comunicat la Adana, inmanandu-i anteproiectul sau - a grupului conducator in sanul Consiliului Europei si al Consiliului Asiei. La aceasta o indreptateste nu numai intinderea transcontinentala a URSS-ului, dar si mareata lupta contra fascismului, care va merita elogiile istoricilor.

 

Totodata, puteti sa-l asigurati pe Stalin, draga domnule Zabrousky, ca URSS-ul va fi prezent in Directoratul acestor comisii ale Europei si Asiei, pe picior de egalitate si cu drept de vot egal cu Statele Unite si Anglia, si va face parte din inaltul tribunal care va trebui sa fie creat pentru rezolvarea divergentelor dintre natiuni, ca ea va interveni, de asemenea, in selectarea si pregatirea fortelor internationale, a armamentului si a comandamentului acestor forte, care, sub ordinele Consiliului Continental, vor actiona in interiorul fiecarui stat, cu scopul ca normele atat de savant elaborate pentru mentinerea pacii, in spiritul vechii Societati a Natiunilor, sa nu fie din nou violate. Aceste institutii, care reglementeaza relatiile dintre state si dintre armatele lor, isi vor putea impune deciziile si se vor putea face ascultate. In acest conditii, beneficiind de o pozitie atat de inalta, in Tetrarhia Universului, Stalin ar trebui sa fie multumit si nicidecum sa-si reinnoiasca pretentiile, care creeaza probleme insolubile (totusi, secretariatul este destinat Frantei, cu drept de vot consultativ si nu deliberativ, ca recompensa pentru rezistenta sa, dar si ca pedeapsa pentru sovaielile sale anterioare).

 

Deci, continentul american va ramane in afara oricarei propagande sovietice si sub influenta exclusiva a Statelor Unite, asa cum am fagaduit aliatilor nostri continentali. Franta va trebui sa ramana la secretariatul Tetrarhiei. Sub protectia Angliei, Portugalia, Spania, Italia si Grecia vor evolua spre o civilizatie moderna care le va scoate din letargia lor traditionala. Pe langa aceasta, se va da URSS-ului un port la Mediterana. Cedam dorintelor sale in privinta Finlandei si Balticei, in general. Vom cere Poloniei sa aiba o atitudine rezonabila, bazata pe intelegere si compromis. Lui Stalin ii ramane un vast camp de expansiune in tarile mici ale Europei orientale. Fireste, trebuie sa tina seama de drepturile Iugoslaviei si Cehoslovaciei, doua natiuni leale, fara sa se omita recuperarea totala a teritoriilor smulse vremelnic Marii Rusii.

 

Sursa

 

Am avut de ales sau mai bine spus, avem de ales?

pcr2.gif

Editat de Corydalis

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Hmm...ok, si ce arata asta? Ce e cunoscut de cand lumea...si doar naivii nu vor sa o vada : anume ca toti suntem condusi de o mana de oameni, iar povestea asta cu democratia prin care ne faurim propriul destin etc. e o mare falsitate :)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.

×