Sari la conținut
Forum Roportal
Mephistofel

Regimul alimentar

Postări Recomandate

În alimentatia rationala si dietetica o deosebita atentia se acorda regimului alimentar, prin care se subîntelege divizibilitatea luarii mesei în timpul zilei, cantitatea de mâncare repartizata la fiecare masa (gustare de dimineata, prânz, cina sa.a.). în conditiile contemporane, cel mai fiziologic este regimul alimentar cu luarea mesei de 4 ori pe zi. Nerespectarea regimului alimentar actioneaza negativ asupra organismului, provoaca tulburari ale organelor digestive si ale starii generale a organismului. sa-a constatat ca intervalele mari dintre mese deregleaza metabolismul colesterolului si contribuie la dezvoltarea aterosclerozei.

 

Principiile de baza ale regimului rational de alimentatiei prevad mese mai dese si hrana fractionata în cantitati mai mici. Intervalele între mese nu vor depasi 4-5 ore. În aceste conditii se creeaza efort uniform al organelor digestive cu actiune înalta a fermentilor asupra hranei si prelucrarea ei maxima de catre sucurile digestive, se respecta reflexul de eliminare a sucului gastric, bogat în fermenti, în anumit timp.

 

Organele digestive au nevoie de odihna în timpul noptii. Lucrul necontenit al sistemului de secretie reduce forta de digestie a sucurilor si deregleaza eliminarea lor normala. Glandele digestive pentru restabilirea functiei lor necesita un repaus de 8-10 ore în 24 ore. Luarea teârzie a mesei de seara lipseste organele digestive de acest repaus ceea ce duce la supraîncarcarea si istovirea lor. Cina trebuie luata cu 2-3 ore înainte de culcare.

 

Repartizarea ratiei alimentare în timpul zilei se face diferentiat tinând cont de caracterul activitatii de munca. La un regim alimentar format din 4 mese pe zi se recomanda a repartiza valoarea energetica a ratiei zilnice în felul urmator: dimineata 25%, la prânz - 35%, la gustare - 15% si la cina 25%. Persoanele care se afla la odihna, la pensie se pot alimenta mai des (de 5-6 ori pe zi) si în cantitati mai mici.

 

Produsele, bogate în proteine (carne, peste, leguminoase) se recomanda a fi consumate dimineata, în timpul zilei, iar pentru cei care lucreaza în schimbul de noapte - peâna la lucru din cauza ca proteinele excita procesele metabolice si sistemul nervos. Nu se recomanda a consuma seara teârziu produse care excita sistemul nervos (cafea, cacao, ciocolata, ceai concentrat, bucate picante sa.a.). Folosirea lor e mai rationala dimineata si ziua. Cina trebuie sa fie usoara - se vor prefera produsele lactate, bucatele din fructe, legume, crupe, care nu solicita prea mult organele digestive. Este daunatoare mâncarea abundenta precum si foamea înainte de culcare. In aceste conditii se deregleaza somnul si poate aparea insomnie.

 

Persoanele cu pofta de mâncare scazuta e bine sa includa în ratie gustari (salata, vinegreta, conserve de peste, salamuri, cascaval). Excitanti puternici ai secretiei gastrice care maresc pofta de mâncare sunt bulionul de carne, de peste, supa de ciuperci. Nu se recomanda a consuma la începutul mesei bucate grase din cauza ca grasimile inhiba secretia gastrica.

 

Temperatura bucatelor: felul întâi - cel putin 55-65°C, felul doi - 50-60°C, bucatele reci 10-14°C.

 

Hrana trebuie mestecata fara graba si minutios. Masa trebuie servita în conditii placute, cu buna dispozitie, fara zgomot. Se exclud cititul în timpul mesei, convorbirile serioase care inhiba secretia organelor digestive si scad pofta de mâncare.

Editat de samsara
scos size

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×