Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
heidi2007

Aprecierea unei carti

Rate this topic

Recommended Posts

Mi-a venit ideea acestui topic cand am auzit 2 persoane de formare literara, ca sa zic asa, una preda lingvistica, cealalta literatura, apreciind aceeasi carte cu opinii total diferite. Ma asteptam ca oamenii care au ca slujba literatura si au experienta in domeniu sa faca front comun, sa aiba opinii asemanatoare...Nu a fost asa. Prin urmare va intreb care va sunt criteriile dupa care apreciati o carte ca fiind buna sau proasta? Va multumesc

Share this post


Link to post
Share on other sites

cred ca o carte poate fi criticata dupa lipsa sau bogatia de profunzime, adik tragism / dramatism, calitatea subiectului tratat si felul discursului, limbajul, modul in care reuseste sa comunice mesajul, daca reuseste sa se apropie de cititor, la fel cum o trupa de teatru incearca sa expuna o piesa, si, aferent, reactia publicului.....cam asta ar fi pe scurt....parearea mea umila...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acum sincer... pentru mine, o carte buna este acea carte care reuseste sa ma faca sa ma implic total, practic, sa devin una cu (,) cartea, sa ma rup de realitate. Stii... in timp ce citesc, in mintea mea sa se deruleze totul ca un film. O carte buna e o carte care reuseste sa-ti starneasca interesul. Cat despre carti proaste... pai, in opinia mea, o carte proasta e o carte care nu-mi trezeste nici un sentiment. Ma plictiseste. Desigur, ideea cartii poate fi buna, deci o carte plictisitoare pentru mine, nu este neaparat o carte proasta, poate doar o carte care nu mi se potriveste. :o: Well, cam asa apreciez eu o carte, daca e buna sau proasta. Oricum, nu este obligatoriu ca doi oameni sa aiba aceeasi opinie despre o carte anume. :roll:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Boboc!

E stiut ca fiecare dintre noi avem o formatie intelectuala dar si afinitati diferite. Iata ca in orice domeniu exista diverse unghiuri din care poti privi un subiect si tocmai aceasta este sansa de a avea o imagine complexa asupra tratarii obiective.

Poti privi fizica si ca filosofie. Poti privi mecanica asemeni unei arte. Poti intelege viata biologica asemeni unei rigori matematice. In fine arhitectura este la interferenta dintre tehnic si artistic.

Cei ce privesc dpdv lingvistic un volum au o rigoare matematica! Cei ce privesc strict literar creatia sunt clar de formatie radical umanista! Ideal este sa calibrezi ponderat cauza si sa poti elabora o critica plurivalenta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Depinde si ce cultura literara are fiecare cititor... Poti aprecia o carte ca actiune, ca fiind plina de imaginatie, dar ca teme literare o poti gasi saraca, sau ca stil... Poate fi o carte interesanta, dar nu valoroasa din punct de vedere literar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×