Sari la conținut
Forum Roportal
amoramo44

Sondaje de opinie

Postări Recomandate

Un topic anterior mi-a inspirat urmatoarele intrebari: Cum realizam un sondaj de opinie? Ce intrebari punem? Cui le adresam? Cum alegem subiectii?

 

Poate navigheaza pe forum cineva avizat in acest domeniu...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Daca vrei sa faci un sondaj de opinie,in primul rand trebuie sa-ti alegi un subiect...asa o sa stii si ce intrbari trebuie sa adresezi celor sondati.Trebuie sa-ti alegi tot in functie de subiectul sondajului si categoria de varsta pe care sa faci subiectul sondajului.Ma mai interesez si daca mai dezvolti si u subiectul poate te mai pot ajuta cumva.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Sa spune ca am alege subiectul "Libertatea de exprimare". Care ar fi intrebarile pe care le-am putea pune? Subiectii am inteles ca se aleg aleatoriu de pe listele electorale. Dar cati subiecti trebuie interogati pentru a obtine un raspuns care sa reflecte parerea intregii populatii, cu o marja de eroare de max 3%.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pentru a asigura un grad cat mai mare de credibilitate al sondajului trebuie avuti in vedere 4 factori: marimea esantionului utilizat, modul de a-la selecta, marja de eroare si nivelul de credibilitate.

 

Marimea esantionului. In urma statisticilor sa-a descoperit ca 384 este un numar magic. Indiferent de numarul celor supusi sondarii, daca fiecaruia i sa-a dat o sansa egala de a fi ales, este suficient sa chestionezi doar 384 dintre ei pentru a obtine un grad de precizie de 95%, adica marja de eroare va fi de doar 5%.

 

Modul de selectie a esantionului: Esentiala, in calculele probabilistice, este acordarea de sanse egale tuturor indivizilor pentru a fi intervievati. Pentru orice sondaj, se va apela la impartirea numarului total al posibililor intervievati la 384.

 

Exemplu: Daca se intentioneaza realizarea unui sondaj printre liceenii dintr-un oras cu privire la consumul de droguri, se va intocmi o lista cu numele tuturor liceenilor din acel oras, de la toate liceele. Numarul obtinut se va imparti la 384. Pentru 65000 de liceeni vom avea 65000:384=169,2. Se va intervieva fiecare a 169-a persoana, ceea ce va inlatura posibilitatea imputarii anumitor interese.

 

Marja de eroare: Pentru un sondaj cu grad de precizie total de 100% trebuie sa intervievezi toti indivizii, ceea ce nu se poate, asa ca statisticienii au ajuns la concluzia ca se pot stabili anumite marje de eroare.

 

Statistica: Pentru marimea populatiei - infinita (!) ...la un esantion de 384 pers. avem marja 5%, pentru. marimea esantionului 600 avem 4% marja; marimea esantionului - 1 067, avem marja 3%, pentru esantion de 2 401 avem 2% marja, iar pentru 9 605, avem marja de eroare 1%.

 

Gradul de precizie este direct proportional cu nr. intervievatilor.

 

Gradul de crdibilitate este invers proportional cu marja de eroare.

 

Sursa: "Mass media, astazi" - Dorin Popa

 

 

Amoramo44, eu am participat la efectuarea unui sondaj de opinie; era unul politic, a trebuit sa cautam subiecti dupa anumite "valori". Aveam tabel si indicatii precise. Ceea ce vezi la televizor, interviuri stradale, desi unii le numesc sondaje, nu e decat sondarea opiniei, subiectii sunt sortati la montaj(evident), iar procedura se numeste "vox pop".

 

Daca faci sondaj de opinie pe teme politice, este cel mai bine sa respecti instructiunile de mai sus, alegi esantionul in functie de nr. 384, dar subiectii trebuie alesi dupa indici de : varsta(15-25, 25-45, 45-peste60), sex(m/f) si studii(fara studii, medii, si superioare). Daca faci un sondaj cerut si platit de cineva, va trebui sa cauti numar de subiecti stabilit pentru fiecare criteriu in parte. Intrebarile trebuie alese cat mai scurte, cu posibilitate de raspuns "da" sau "nu", eventual "nu stiu"- dar nu prea e indicata a treia varianta.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.

×