Sari la conținut
Forum Roportal
nightwish

Probleme instalare Windows avand un Hdd SATA si unul IDE

Postări Recomandate

Hello,

 

Am o mica problema: pana aseara, am avut pe calculator doua hdd-uri, unul ide si unul sata. Au functionat impreuna fara nici o problema. Sistemul de operare l-am avut pe cel idee, aseara m-am decis sa pun pe cel sata.. Zis si facut.. facut curat pe amandoua, erau pline de informatii.. iar azi l-am scos pe cel ide, adica fara cablu de data si alimentare.. lasandu-l on doar pe cel sata. Acum vine problema.. nu il mai vede in bios...

Placa de baza este un Asus a7v600-x, am vrut sa fac si update de bios.. e la zi.. Am pus inapoi pe cel ide.. tot nu mi-l vede.. am toate unitatile, mai putin cel sata.

 

Ce naiba sa-i fac sa mi-l vada?? ;)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Da, cablurile sunt ok, nu ele erau problema, ci faptul ca, fiind o placa de baza mai vechiuta, nu stia sa puna ca prim device de bootare hdd-ul SATA.

 

 

In cele din urma, desi mi-a luat cateva ore, am dibuit problema. :tease:

 

 

1. Verificati conectivitatea cablurilor.

 

In Bios:

2. Mergeti la "Advanced - I/O Device Configuration" si verificati ca setarea "Onboard ATA Boot ROM" este pusa "Enabled".

post-19341-1181488776_thumb.jpg

 

 

3. Apoi la "Boot - Other Boot Device" puneti pe SATA. (bine.. mai puneti si unitatea optica, pentru a putea instala sistemul de operare)

post-19341-1181488924_thumb.jpg

 

4. "Save and Exit".

 

 

Apoi resetati, avand cd-ul de Windows in unitatea optica. Fiti atenti ca atunci cand va cauta driver-ul pentru RAID sa apasati F6 (adica chiar la inceput, cand face windows-ul verificarile preliminare). Nu va hazardati daca nu raspunde imediat la comanda, o ruleaza in background. In cateva secunde, va va intreba daca doriti sa instalati driver-ul pentru RAID si sa apasati litera "S", dupa care va intreaba pentru ce Windows vreti (xp, 2k, nt). Apoi va va cere sa mai apasati o data litera "S" pentru a-si lua driver-ul de pe discheta de RAID (revin imediat). Se mai poate sa va atentioneze ca in kitul de Windows exista deja driver pentru RAID si sa va intrebe daca vreti sa le folositi pe acelea. E ok si asa.

 

Discheta de RAID se face in felul urmator: accesati site-ul de mai jos si descarcati arhiva pentru RAID, dezarhivati si apoi mergeti la "VIARAID\DriverDisk" si, avand o discheta in unitatea floppy, rulati "MakeDisk.exe". Asa veti avea discheta de RAID. :)

 

Link driver-e: http://support.asus.com/download/download....;model=A7V600-X

 

 

Inca o chestie... daca placa de baza e veche, ca cea din acest topic, e foarte posibil sa nu stie de SATA2.. si nici de SATA1 macar, ci e posibil sa foloseasca chipsetul de RAID pentru a putea conecta Hdd-ul SATA. De asemenea, aveti grija ca jumper-ul sa fie pus sa limiteze la 150 MB/s.

 

Spor. :)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×