Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Antaresss

Mai mult de la cetatenii cetatii!

Recommended Posts

Un subiect prea putin abordat, in general, nu numai pe acest Forum, este, asa cum spune si descrierea temei, Incidenta dintre tendintele actuale de urbanizare, dorinta de dezvoltare si de "occidentalizare" a aspectului localitatii in linii moderne dpdv arhitectural, structural, edilitar, si partile negative ale urbei in contextul actual al scaderii nivelului de trai, al inmultirii persoanelor "fara capatai" sau fara sansa.

 

Este de remarcat si blamat apatia cetatenilor vis-a-vis de rolul pe care-l are fiecare in parte ca parte a unui intreg. Am lasat comunismul in urma, sunt de acord, dar odata cu el se pare ca ne-am "dezbarat" si de unele valori ale societatii pe care le-am asociat (gresit) cu comunismul, cum ar fi disciplina de grup, educarea in spirit altruist si comunitar a tinerilor in favoarea unui trend modernist (dealtfel nonconform si non-valoare) de egocentrism si egoism. Desi, aparent doar, acest trend luat individual, este benefic (nu? fiecare trebuie sa-si vada de treburile lui; fiecare lupta pentru sine si ai sai; nici altora nu le pasa de mine, mie de ce mi-ar pasa de "societate"), per ansamblu, ne indepartam nu numai de o comuniune de idei si interese ci si de latura spirituala a vietii in comun. Sa nu uitam ca desi viata este o lupta pentru supravietuire, planeta aceasta, aerul de deasupra ei, tara aceasta (indiferent care), orasul acesta (indiferent care) le impartim, le stapanim, le gestionam si le fructificam impreuna.

 

Odata cu partile bune si frumoase, indestulatoare si atragatoare ale urbanizarii desantate vom capata si tarele societatilor civilizate (nu ca noi nu am fi fost civilizati inainte sau am fi fost doar niste barbari). Ma refer la aspectele negative ale dezvoltarii pe verticala cu orice pret. Pretul este ca inaltandu-ne cladirile, birourile, pozitia, uitam de marginile devenite periferie, ghetou, uitam sa mai privim in jos desi o pozitie inalta ar crea un avantaj in a observa problemele de ansamblu, se produce acest paradox (numit simplu "indiferenta") si riscam sa confundam furnicarul de oameni ramasi "jos" cu propriile noastre gunoaie aruncate pe geam...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×