Sari la conținut
Forum Roportal

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Adevarul este "ceea ce este in concordanta cu realitatea". Din punct de vedere psihologic putem vorbi de perceptie, adica de felul in care un individ traieste un anumit eveniment. De exemplu eu beau cafea. Pentru ca mie imi place cafeaua zic cafeaua este buna. O alta persoana careia nu ii place cafeaua, zice cafeaua e rea. Aici intervine perceptia : eu percep bautul cafelei ca fiind ceva placut iar cealalta persoana ca fiind ceva neplacut. In exemplul de mai sus, cand facem afirmatii despre cafea noi vorbim defapt despre noi nu despre cafea. Aici intervine proiectia : noi nu suntem constienti ca defapt vorbim despre trairile noastre si nu despre cafea. Noi ne proiectam in jur (de ex. asupra cafelei) propriile sentimente fata de senzatii. Senzatiile pot fi placute sau neplacute in functie de individ, dar noi nu vorbim despre cafea in momentul acesta, noi vorbim despre noi. Unele persoane afirma ca exista mai multe adevaruri. O persoana zice despre cafea ca este buna iar alta ca este rea, care sa fie adevarul? Probabil ca amandoua afirmatiile (desi se bat cap in cap), si in concluzie exista mai multe adevaruri. FALS ! Adevarul este unul singur si anume ca mie imi place cafeaua si altei persoane nu ii place, iar cei care afirma asa ceva nu au habar despre ceea ce se numeste proiectie. Mai multe adevaruri inseamna nici un adevar. Propozitia : "Nu exista adevar" poate fi adevarata? Defapt asta spun cei care afirma ca exista mai multe adevaruri, dar cum sa zica asa ceva, e prea batator la ochi. Ei incearca sa desfiinteze notiunile de adevarat si fals si in locul lor sa puna perceptia. Ce tehnica buna de a ascunde minciuna, nu-i asa? Daca nu exista adevar nu exista nici minciuna. Asa ar vrea unii sa credem. Realitatea este una singura iar propozitiile pe care noi le enuntam despre realitate pot si adevarate sau false. Adevarat si fals fiind valori de adevar.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

IOAN 14 : 6 "Eu sunt calea, adevărul şi viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl dec

Editat de lupini

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Personal cred ca Adevarul nu poate fi exprimat. Acesta este poate si motivul pentru care cred eu ca nu a raspuns Cristos la intrebarea lui Pilat. El nu a putut decat sa dea marturie, sa fie o reprezentare a Adevarului. Adevarul nu poate fi pus in cuvinte, el trebuie trait prin acceptarea invataturii lui Cristos: Folosirea iubirii pentru deplasarea continua pe drumul fara de sfarsit catre perfectiune.

 

 

 

Explicatia care mi-a ramas in minte(nu mai stiu cum am aflat-o ori din citit ori din auzit) cu care sunt deacord :Intrebare lui Pontiu Pilat nu a fost pusa corect .El l-a intrebat pe Hristos "Ce este adevarul?" dar trebuia sa-L intrebe "Cine este adevarul?" pentru ca Adevarul nu este ceva ci este Cineva.Adevarul este o Persoana,esteHristos ."Eu sunt Calea .Adevarul si Viata"

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
cred ca mai degraba adevarul este absenta judecatii.

mda... intr-o oarecare masura ai dreptate .

exacerbarea eu-lui , e una dintre motivele care ne impiedica sa vedem Adevarul ala :think:

 

eu-ul este cel care ne defineste, insa el este o eroare - eroarea separativitatii , a valului ce se crede distinct de ocean ... sigur, se ridica ... dar vine o vreme cand moare - se rostogoleste-n ocean , moartea valului nu distruge nimic , nu pierde nici o picatura , isi pierde doar numele si forma - adica limitarile ... .

Editat de Ravl
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×