Sari la conținut
Forum Roportal
Corydalis

Mancaruri traditionale de Paste

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

La noi aseara a fost cina festiva de Paste, Samabata seara, pentru ca in State Luni e zi de lucru, degeaba se da Vineri liber ca nu pot organiza prea mare festivitate ca vor sa bea si un pic de alcool dar Luni le pescuieste politia si nu se merita.  

 

Pentru ca nu sint religiosi oamenii, petrec si ei o zi buna macar cu familia dar Duminica se intra-n pat devreme, deci e sarbatoare doar pentru copiii mici care merg sa rostogoleasc oua prin curtea bisericilor si plimbare prin parc daca vremea e frumoasa si "dodo" = dormit, in franceza slang.  

 

Pe strada cand nu se vede masina nici pe un sens cat vezi cu ochii, or a cazut un meteor sau lumea petrece cu paharul mare-n mana!!!  Asa a fost Vineriea in oras.

Nici Sambata nu era deloc trafic sau lume in alimentari ca s-au aprovizionat din timp si schimba cursul sarbatorilor ca altfel nu se poate bucura de nimic.

 

Cu 2 masini pe freeway s-a intamplat un accident teribil, unul conducea pe sens invers  si s-au ciocnit, toti 3 ocupanti studenti au murit, 25 de ani avea cel mai invarsta.

 

Pe masa am pus cartofiori noi fierti in coaja, picioare de pui fara piele si grasime prajit in usturoi razuit, boia maghiara i-a dat o aroma nobila, sare-piper si cimbru, Sauce de Ciuperci proaspete cu mult patrunjel verde, oua rosu, cas, unt, castraveti si ridichi, ananas si Apple Pie din care nu s-a mancat deloc, paine franceza, cate-o bere fara alcool, sticluta de 350 ml.  A fost foarte gustos totul dar abia s-a mancat desi a fost proaspat preparat totul.   Maine dimineata vom rostogoli si noi pisicile ca sotul are de mers Luni undeva iar.  Daca-i spun precis se joaca cu pisici in iarba sa rostogoleasca oua, am avut o pisica si-i placea sa joace mult cu ceva rotund.

 

Si cu asta s-au terminat sarbatorile de Paste in Statele Unite, de Sambata pana Luni ... 

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masa de PAŞTI

 

 

Drobul de miel şi ouă umplute, ouăle roşii, supa sau ciorba de miel care vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia, stufatul de miel, sarmalele în foi de varză.

La desert, cozonaci, pască cu brânză şi stafide, băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite.

 

In caz ca ati uitat ceva, se va putea recupera peste 6 saptamani de Inaltare ... eu sint in urma cu toate, doar oua rosii am facut din lista lunga, varza de sarmale este inca in punga undeva pe terasa la aer dar nu la soare  :haha:  vor fi gata pe Miercuri ... pan-atunci se vor termina ouale rosii transformate in ceva ca nu prea au succes anul asta.

 

Doar un fel de mancare pe zi sa n-avem resturi ca vin caldurile si nu se poate manca din gatite prea multe feluri grele.   

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca peste tot sarmalele incheie festivitatile si cu cat sint mai statute, cu atit sint mai bune si e pacat ca nu mai sint cateva si pentru maine dar e bine ca s-au terminat si nu s-au acrit, da' ce bune au fost  :yam:  

 

Urmeaza o tocanita dietetica dar nu pentru mine ca-i din acei castraveti amari, Bitter Melon, eu o voi bea din pahar portia mea impreuna cu alte verzituri deloc amare si ma tine 4 ore fara nici o pofta de mancare, doar 1 litru de apa rece.   Este foarte important dupa sarbatori si un pahar de otrava diluata ca se bea repede fara degustare  si da o senzatie de a fi mai usoara, plus ca ajuta la diabetici.  

 

Tocanita e un pic complicata, nu scriu reteta ca nimeni nu-i interesat sa manance amaraciune cu carne.   Sotul merge pe jos pana pe Luna daca-l ajuta la intinerit. 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am avut ramase cateva oua rosii in frigider pana ieri, am facut curat ca nu mai incapea nimic si voiam sa vad unde stau cu inventarul de alimente de aruncat dar cand sa pun mana pe ele s-au spart cojile desi nu le-am strans tare.  Asa ceva inca n-am intampinat in viata mea iar cand am decojit erau mici si uscate, dezhidratate si le-am aruncat la pasari in curte.   Faceam Salata de Boeuf si am crezut ca le pot folosi ca le-am cumparat ca oua proaspete, pe un pret la fel de mare si cred ca nu erau deloc proaspete sau n-am idee ce s-a intamplat cu ele ca am inrosit in fiecare an oua, dar n-am patit asa ceva.   Odata s-au stricat ca le-am lasat pe masa de sufragerie peste noapte.   E prima oara ca am dat bani pe oua reclamate proaspete, altadata le cumpar din alimentara si nu sint stricate in 10 zile ca mai fierb oua si fara ceva eveniment.   Scriu asta ca am vazut iar o poza cu oua rosii la o rubrica religioasa de pomenit un sfant si acolo mai este comestibil iar la mine n-au fost.   Adica nu avea nici un miros urat dar eu nu-l mai mananc dupa ce este desfigurat sau modificat singur ceva aliment de la starea sau forma naturala!!!      

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cele mai minunate mancari sunt la pasti...oua rosii, pasca, drob, jambon fiert si condimentat, ciorba de miel, friptura, spanac....dar mie cel mai mult si mai mult imi place o tocanitza cu ceapa si condimente pe care o facem din coaste, gat, parti mai cu os de la miel...in Regat i se spune stufat....no aia cu mamaliga e moartea mea sigura..... drool.gif

 

Am facut un stufat cu cotlete de miel ca am gasit usturoi verde la chinezu', mamaliga aveam de azi dimineata si am imaginat o cina placuta.   Nu mi-e de munca si efortul depus pentru gatit, dar cand imi iese aiurea, nu ma simt bine.   Ceapa verde organic am cumparat din magazinul organic sa fie bun.  Aveau o aroma excelenta prin casa pana sa-l gust, ceapa verde era tare ca sfoara, e prima oara in viata mea ca ma intalnesc cu asa ceva!!!   Am mai lasat un pic pe foc mic acoperit, dar nu s-a schimbat nimic si daca-l mai lasam se sfaramau cotletele.  Am luat pe o farfurie din sos si unu cate unu am scos ceapa verde din cratita . . . curios ca l-am gustat crud si era bun partea alba, ca l-am pastrat pentru omleta de dimineata.  N-am idee din ce univers a coborit aici ca asa tare nici iarba nu este si erau firicele tinere si proaspete in acele legaturi. 

 

Le duc inapoi in magazin cozile de ceapa sa afle managerii ce fel de marfa au cumparat ca organic ... si cum un necaz nu e deajuns, n-am mai gasit Ananas ca s-a dat la 87 de centi bucata si 4 pe client, dar unele familii vin cu copiii multi si trebuie sa le vanda triplu si marfa restricted cand este ieftinit pentru ceva ocazie speciala.

Avem noroc ca aici ne da un bon valabil o luna si pot sa le cumpar la pretul de azi, Rain Check se cheama bonul ...  

Mamaliga reincalzita in unt a fost mai bun decat azi dimineata!!!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ma suna o cunostinta ca s-a deschis un nou magazin cu profil european, foarte departe de mine dar si de ea, a auzit ca au miel proaspat ca se taie zilnic, deci sint arabi proprietarii deduc, insa ea tot insista sa sint europeeni din Liban  :haha:    Credea ca sint interesata de Paste sa am ceva bun pe masa, insa voia sa vada prin mine preturile si poate cumpar si pentru ea, ca este mai placut sa vina la mine decat sa mearga acolo la 2 ore de calatorit pentru ea.  I-am zis ca am renuntat la specialitati si voi face doar supa de salata verde, oua rosii cu coji de ceapa si niste chiftele prajite in ulei doar mai mari si cumpar rulada cu nuci si maci ca un alt bosnian a deschis o brutarie.  Vinde si mancare mexicana la pranz, vineri face friptura de miel si vitel in cuptorul de paine, au su cornuri stil romanesc numit kifli ca in maghiara, etc., atunci de ce sa merg mai departe doar sa am de unde veni!!!  Au si cafea facut la nisip in ibric, s-ar putea sa aibe si Branza de Burduf romanesc pachetel de 200 grame la peste 20 de dolari si stricat, ca am mai patit, ca si muraturi in stil maghiar Made in Viet-Nam, boia maghiar Made in India, etc., produse originale europeene.   Sper sa nu ne vinda si cartofi din import de pe alte continente!!!     

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Urmeaza sa ma hotaresc si sa intru mai adanc in bucatarie ca azi am mancat doar mere coapte si nu din cauza postului!!!   Nu prea am chef de facut nimic ca m-am chinuit cu vreo 27 de vinete zilele tracute, pentru fiul ca are un party.   Cunosc pe multi care absolut nimic nu cumpara de mancare de Paste si tot trece ziua!  

Eu n-as risca atat de mult, deja sotul e nelinistit ca toate vasele sint pe locul lor, cred ca le numara zilnic  :haha:   chiar, imi aduc aminte ca n-am nici o coaja de ceapa in casa sa vopsesc macar niste oua, altadata deja aveam cu o punga mare pentru aceasta operatie.   Mi s-a acrit de sarmale, e scos din inventar pentru o vreme si asta, au trecut friguri pe spate doar vorbind de ele, sotul vorbea de ciorba de burta ... eu de fasole verde, o sa fac floricele cu unt ... festive!   

Indiferent ce as gati azi-maine, tot s-ar termina pana Duminica!

 

Cred ca voi face un Papricas de Pui cu galuscute de faina si salata de castraveti.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Aflu ca Romania este al 3-lea mare producator/crescator de ovine in EUropa, insa le vinde viu si catiga mult mai putin decat altii care-l sacrifica Kosher sau Halal unde preturile sint inzecite, ca-i vorba de Paste, traditie, obligatie si ritualuri, atit Duminica asta cat si cealalta sau pentru hrana zilnica al altor natiuni.

 

Mie nu-mi place in mod special, dar odata pe an candva manac, doar cand poftesc si asta nu va fi de Paste ca eu n-am crescut cu acest obicei sau traditie. 

Am aflat mult mai tarziu ca cei de alte religii au si alte obiceiuri de a prepara mancare, nu numai limba graita e alta. 

 

Pe unde am crescut era lume mai modesta, nu risipeau mancarea, erau portii nu de umplut burta cu mancare ca de bautura nu prea se vorbea decat 1-2

paharele mici de ceva palinca.   O supa de gaina batrina era in traditie, de obicei closca intra in oala care nu mai voia nici pe oua sa stea cu ceve timp mai devreme,

insa au asteptat un eveniment important, altfel nu se manca nici multa carne de pasare din pura economie ca facea oua care se vindea pe bani. 

Era un money maker, aparat viu fara multe pretentii, nu hrana!!!   Puii urmau sa creasca, la fel sa produca venit gospodariei.  

Tin minte ca noi puneam perne incalzite pe oua sa avem pui ca fugea closca batrina de munca prea lunga in primavara  :haha:

 

Mancarea traditionala era jambonul fiert, oua rosii, hrean preparat in casa ca si restul felurilor, un fel de paine din material de cozonac dar mai putin dulce, unt, muraturi, sarmale, carnati si costita afumata sau si alta carnarie afumata preparat in cuptor in grasime de porc si servit cu cartofi si paine proaspata, varza acra sau coacaze albe si rosii murate, iar pentru noi copiii era un sos dulce din fructe de padure uscate/dezhidratate in cuptor.  Nu prea eram dupa carne, mai mult apreciam un cartof oricand.   

Cozonac cu stafide era desertul, sau Colaci Secuiesti cand locuiam in secuime, nu prea era la moda tortul sau alte prajituri. 

 

Verzituri n-am avut niciodata pe masa chiar daca in Mai a fost Pastele ca am locuit mereu in zona rece, unde pana si ridichii mici rosii de o luna se recolta in dupa 2 luni.

 

De aceea nu merg nici in vizita de Paste in Romania ca nu este vreme buna de vacanta pentru mine, desi va trebui sa-l planific de curind, am mers de cateva ori pentru 

evenimentul de 6 saptamani parca dupa Paste, cand ortodoxii prepara tot ca pentru Paste bunatatile, cateodata si mai bune ca se gasesc la pret mai convenient.

La catolicii nu se mai repeta meniul special pana la anu' doar in caz ca imita pe ortodoxi cum se mai intampla.

Vad in ziare Pasca asa de apetisante si nu gasesc pe nimeni sa-mi faca din coca de cozonac, au retete Puttanesca, un fel de tort de branza american cu firimituri de ce-o fi.

 

Sora mea insa vrea sa-i prepar cina de Thanksgiving original cand ajung acolo, Curcan sau Gasca, nu conteaza, decat mare sa fie pasarea!!!

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Aflu ca Romania este al 3-lea mare producator/crescator de ovine in EUropa, insa le vinde viu si catiga mult mai putin decat altii care-l sacrifica Kosher sau Halal unde preturile sint inzecite, ca-i vorba de Paste, traditie, obligatie si ritualuri, atit Duminica asta cat si cealalta sau pentru hrana zilnica al altor natiuni.

 

Mie nu-mi place in mod special, dar odata pe an candva manac, doar cand poftesc si asta nu va fi de Paste ca eu n-am crescut cu acest obicei sau traditie. 

Am aflat mult mai tarziu ca cei de alte religii au si alte obiceiuri de a prepara mancare, nu numai limba graita e alta. 

 

Pe unde am crescut era lume mai modesta, nu risipeau mancarea, erau portii nu de umplut burta cu mancare ca de bautura nu prea se vorbea decat 1-2

paharele mici de ceva palinca.   O supa de gaina batrina era in traditie, de obicei closca intra in oala care nu mai voia nici pe oua sa stea cu ceve timp mai devreme,

insa au asteptat un eveniment important, altfel nu se manca nici multa carne de pasare din pura economie ca facea oua care se vindea pe bani. 

Era un money maker, aparat viu fara multe pretentii, nu hrana!!!   Puii urmau sa creasca, la fel sa produca venit gospodariei.  

Tin minte ca noi puneam perne incalzite pe oua sa avem pui ca fugea closca batrina de munca prea lunga in primavara  :haha:

 

Mancarea traditionala era jambonul fiert, oua rosii, hrean preparat in casa ca si restul felurilor, un fel de paine din material de cozonac dar mai putin dulce, unt, muraturi, sarmale, carnati si costita afumata sau si alta carnarie afumata preparat in cuptor in grasime de porc si servit cu cartofi si paine proaspata, varza acra sau coacaze albe si rosii murate, iar pentru noi copiii era un sos dulce din fructe de padure uscate/dezhidratate in cuptor.  Nu prea eram dupa carne, mai mult apreciam un cartof oricand.   

Cozonac cu stafide era desertul, sau Colaci Secuiesti cand locuiam in secuime, nu prea era la moda tortul sau alte prajituri. 

 

Verzituri n-am avut niciodata pe masa chiar daca in Mai a fost Pastele ca am locuit mereu in zona rece, unde pana si ridichii mici rosii de o luna se recolta in dupa 2 luni.

 

De aceea nu merg nici in vizita de Paste in Romania ca nu este vreme buna de vacanta pentru mine, desi va trebui sa-l planific de curind, am mers de cateva ori pentru 

evenimentul de 6 saptamani parca dupa Paste, cand ortodoxii prepara tot ca pentru Paste bunatatile, cateodata si mai bune ca se gasesc la pret mai convenient.

La catolicii nu se mai repeta meniul special pana la anu' doar in caz ca imita pe ortodoxi cum se mai intampla.

Vad in ziare Pasca asa de apetisante si nu gasesc pe nimeni sa-mi faca din coca de cozonac, au retete Puttanesca, un fel de tort de branza american cu firimituri de ce-o fi.

 

Sora mea insa vrea sa-i prepar cina de Thanksgiving original cand ajung acolo, Curcan sau Gasca, nu conteaza, decat mare sa fie pasarea!!!

De Pesach (vineri 30 Martie 2018) o sa fiu la Cluj si o sa sarbatoresc Pastele evreiesc impreuna cu Comunitatea Evreilor Mesianici.

Se servesc anumite mancaruri traditionale evreiesti. De Pastele Crestin-Ortodox o sa fiu in Bistrita, vin si copiii mei de la Cluj si sarbatorim Invierea Domnului si o sa mancam mancare traditionala specifica acestei sarbatori.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×