Sari la conținut
Forum Roportal
Aberatii Intelectuale

Rock-ul si reprezentantii sai

Postări Recomandate

Am cugetat indelung ca ar trebui sa existe si un articol mai serios, intr-o revista atat de ironica si foarte subiectiva. Ca sa fiu la „moda” sau mai bine zis sa existe un motiv pentru care merita sa dati banii pe revista, am ales sa prezint in aceasta rubrica genurile de muzica cu formatiile reprezentative, si probabil ce influente au ele asupra publicului. Si ca sa fiu tot la moda, pentru primele doua numere am ales muzica rock.

De-a lungul timpului fenomenul rock a suferit numeroase schimbari, incepand de la regele rock-n-roll-ului, Elvis Presley, si ajungand azi la un rock alternativ (System Of A Down, Korn etc.) sau chiar un hardcore.

Dupa cum spuneam, la originea muzicii rock se afla rock-n-roll-ul, muzica ce a luat nastere in anii -50, bucurandu-se imediat de o imensa popularitate. Printre primii cantareti si instrumentisti se numara Chuck Berry, Muddy Waters, Little Richard si bineinteles „Regele”, cum este supranumit de fani, Elvis Presley.

Incepand din anul 1954 Elvis a inregistrat in intreaga sa cariera peste 400 de cantece, discurile fiind vandute in peste 260 de milioane de exemplare. Primul sau hit „Heartbreak Hotel” a devenit in 1956 simbolul muzicii rock-n-roll a acelor ani si al non-conformismului tinerei generatii. Alte melodii de mare popularitate din acea perioada au fost: „Blue Suede soes”, „Hound Dogs”, „All sook Up” etc. Cariera sa a luat o pauza pe timpul satisfacerii serviciului militar, pauza ce a afectat serios mentalitatea cantaretului. Dupa revenirea sa pe scena s-a observat o schimbare in stilul sau de muzica. Elvis a renuntat la stilul sau vioi, pentru unul mai lent, compunand si cateva balade („Are You Lonesome Tonight”, „Wooden Heart”). Aceasta este perioada de declin a artistului care incearca sa-si recastige faima jucand in cateva filme, dar toate s-au dovedit un mare esec. Ca un ultim racnet al unui leu muribund, in 1968 Elvis mai compune cateva piese cu care va ramane in istorie: „In The Getto”, „Suspicious Minds”, sau „Polca Salad Annie”. Elvis se stinge din viata in luna august a anului 1977.

In anii -60 muzicii rock i-au fost aduse imbunatatiri considerabile. De abia de acum se poate vorbi de o muzica de grup. Versurile si linia melodica erau gandite ca un tot, ce avea o functionalitate multipla (un transfer al emotiei de la artist la public si un nou sens notiunilor de autenticitate in trairea afectiva a actului artistic). Astfel a avut loc o explozie a muzicii rocca, fiecare grup avand un repertoriu de compozitii proprii si totodata originale.

In 1958, trei tineri din Marea Britanie (John Lennon, Paul McCartney si George Harrison) isi intalnesc destinele pentru a intemeia o formatie ce va ramane in istorie „The Beatles”. In anul 1962 formatia ajunge la distributia care a consacrat-o prin venirea bateristului Ringo Starr (pe numele sau Richard Starkey). Primul single al formatiei, care a aparut in 1962, se numeste „Love Me Do” - a fost oarecum lipsit de succes. Prima piesa a celor de la Beatles care a avut succes in Marea Britanie este „Please, Please, Me”. In 1963 albumul With the Beatles este vandut in peste un milion de exemplare. Ecourile muzicii celor patru sunt auzite si dincolo de ocean, unde devin eroi prin melodia „A Hard Day's Night”. In 1965 membrii formatiei devin membri ai „Meritului Imperiului Britanic” datorita vanzarilor masive de discuri, fapt ce a dus la redresarea financiara a Marii Britanii. In anii ce vor urma formatia se bucura de un prestigiu tot mai mare, iar fanii lor sunt rasplatiti cu melodii cum ar fi: „Let It Be” sau „We Can Work it Out”. Trupa se destrama pe 10 aprilie 1970 cand Paul McCartney se separa de formatie.

In acest timp, dincolo de ocean, cotidianul „Disco Revue” publica un articol despre o noua formatie, si anume Rolling Stones, avandu-i in componenta pe Mick Jagger, Brian Jones, Keith Richard si Jan Stewart. Atentia publicului este captata in 1964 in timpul unui concert alaturi de formatia „Ronetts”. In urmatorii 5 ani activitatea trupei este una extrem de intensa: 15 discuri single notabile, numeroase albume. In 1969 Brian Jones paraseste formatia, fiind inlocuit de Mick Taylor. In 1970 formatia se muta la Paris, unde isi continua inregistrarile pana in 1974, cand membrii incep sa compuna singuri, aparand cateva albume solo ale celor patru. Dupa 1976 cei patru mai compun pentru formatie ocazional, despartirea definitiva avand loc in 1980.

In anii '70 atentia publicului a fost acaparata de o alta formatie care va ramane in istorie: Queen. In 1972 Brian May si Roger Taylor la-au chemat pe prietenul lor Freddy Mercury pentru a pune bazele unei formatii. Dupa sase luni, John Deacon a fost acceptat ca basist al grupului. De-a lungul anilor nici o formatie nu a cucerit lumea si topurile cum a facut-o Queen. Incepand din anii -70 si continuand in anii '80 membrii formatiei au scris hit dupa hit. De la primul lor single „Bohemian Rapsody” si pana la imnurile „We are the Champions” si „We will rock you” muzica lor a fost auzita in toate colturile lumii. Odata cu apropierea anilor '90 formatia trebuia sa-si imparta timpul intre turnee si inregistrarile din studiouri. „The Miracle” si „Innuendo” sa-au dovedit a fi cele mai bune albume ale formatiei. Din pacate drumul formatiei a luat sfarsit in luna noiembrie a anului 1991 cand Freddie a fost rapus de unele complicatii ale AIDS. Desi Queen a murit in aceea zi, cei trei membri ramasi in viata au incercat sa tina spiritul formatiei viu, publicand albume ce vroiau a fi continuari ale operei lui Freddie: „Made in Heaven”. Desi Freddie ne-a parasit, va trece mult timp pana cand mostenirea sa lasata lumii va fi uitata.

Din motive de spatiu trebuie sa ma opresc aici, dar va promit ca in numarul urmator vom continua istoria rock-ului, iar daca va intereseaza formatii precum Guns-n-Roses, Metallica sau mai de actualitate Korn, Deftones (sau multi altii) sunt sigur ca veti citi si partea a doua a articolului.

 

 

Continuarea pe site-ul nostru:

Aberatii Intelectuale

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

John Lennon a parasit Beatles pentru Yoko Ono!

Pe ala de la Rolling Stones il cheama Keith RichardS!

Nu ti se pare ca ai sarit cam brusc peste anii 60 fara sa vorbesti de The Doors, Bob Dylan, Black Sabbath, Iggy Pop & the Stooges, Velvet Underground, etc?

Rock-ul nu se poate comprima in Elvis, Beatles, Rolling Stones(care intamplator canta RnB) si Queen. Ca dupa aia sa sari direct la Metallica dupa care Korn si Deftones! Led Zeppelin, Pink Floyd, Yardbirds! Puteai sa mentionezi si de Punk ca si ala tot Rock e! Clas, Sex Pistols, Ramones!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Oricum 50 de ani de muzica nu au cum sa incapa intr-un articol. Totusi, e laudabila initiativa. Chiar o sa urmaresc subiectul si daca am ceva de adaugat sau corectat, fiti siguri ca voi interveni!

 

keep on rollin' partner'!

:ok:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

:flowers: Guys, ati lasat topicul balta? Sper sa aveti vreunul optiunea email alert pe on, pt k as vrea sa continue istoria rock'n'roll si rock, care ma intereseaza ff mult.. Unde esti, Aberatii intelectuale??

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
John Lennon a parasit Beatles pt Yoko Ono!

 

 

 

nu poti sa zici ca John Lennon a parasit formatia pentru Yoko Ono, despartirea Beatles-ilor a avut propabil multe alte motive, desi sunt sigura ca Yoko (sau e Ono? :spiteful: ) nu a avut nici o intentie buna.

Tin sa mentionez ca e Freddie Mercury, si nu Freddy Mercury, si ca in fiecare sambata, pe Tvr Cultural, de la 8.45 este o emisiune foarte interesanta - Istoria Muzicii rock. Pana acum i-am vazut pe Queen, Led Zeppelin, Fleetwood Mac, si azi nu uitati sa-l vedeti pe JOHN LENNON.

 

Puteai sa mentionezi si de Punk k si ala tot Rock e! Clash, Sex Pistols, Ramones!

 

da-le-ncolo de ramuri.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
nu poti sa zici ca John Lennon a parasit formatia pentru Yoko Ono, despartirea Beatles-ilor a avut propabil multe alte motive, desi sunt sigura ca Yoko (sau e Ono? :spiteful: ) nu a avut nici o intentie buna.

 

lasa ca am citit io reviste peste reviste despre Lennon, biografii peste biografii si mai mult despre Yoko e vorba. Nu mai zic de pozele care sunt impreuna cu articolele. Va recomand revista UNCUT Legends, editia cu Lennon..

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

din cate stiu eu, din cauza lui (?) Yoko s-a inepartat John de formatie, dar parerea mea este ca si el si Paul au vrut in aceaasi masura sa termine cu Beatles, si asta s-ar fii intamplat doar putin mai tarziu fara Yoko. Sau Ono.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

e f mare skimabrea de`a lungul timpului....si din toate subgenurile rock`ului ma streseaza heavy metal,gothic fff mult...sau "imbinarile alea armonioase" de rock si rap...rock suburban sau cum se num...oribil..../:stars: rocku cel mai marfa e a lui Queen...nu sunt innebunita dupa rock..kiar mai deloc....dar sunt mel kre`mi plac...rock alternativ...Green Day,ff putin Metallica....o mel./2 de la Pink Floyd.....pt k e muzik d calitate....adik nu sutn mare fana rock..io ascult de toate L:)

 

Te rog nu mai folosi limbaj de tip mirc (k in loc de ca, de ex.). Multzam! :spiteful:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×