Sari la conținut
Forum Roportal
SithLord

1 Martie... mărţişor

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Ce ştiţi voi din tradiţia populară? Cine, cui oferă mărţişoare? Ce simbolizează mărţişorul?

A devenint 1 Martie un alt pretext de marketing

Editat de SithLord

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

In unele sate se mai pastreaza obiceiul de a darui fetele martisor baietilor de 1 martie. Insa pe 8 se intoarce roata :flowers:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

that was just long time ago ... you hear ???

 

hai sa nu mai avem nici o sarbatoare si nici un motiv de a sarbatori, hai sa muncim ca roboteii si sa ne inmultim ca animalele !! hai sa facem orice ca si cum nimic nu s-a facut inainte si nimic din ce vom face nu ar ramane in urma noastra !!

 

cam trist nu !?

 

anyway ... let it be !!

 

daruiesti, primesti, martisoare inimiare ... mai conteaza !?

ca unii mai si fac bani pe seama asta ... te deranjeaza !?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

1 Martie - Sarbatoarea martisorului

"Martisorul este o sarbatoare specific romaneasca care celebreaza venirea primaverii. In aceasta zi se ofera persoanelor de sex feminin apropiate martisoare, ca mici semne de multumire. Se considera ca martisoarele sunt aducatoare de fericire si noroc. Ele sunt formate in mod traditional dintr-o fundita rosu cu alb - rosu semnifica iarna si albul primavara - la care se adauga alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoava, cosar, inima. Acest simbol este purtat la vedere o saptamana sau doua.

 

Cum a aparut acest obicei?

Descoperirile arheologice arata ca se celebra prima zi a primaverii inca de acum 8000 de ani... Si pe vremea dacilor simbolurile primaverii erau confectionate in timpul iernii si se purtau doar dupa 1 Martie. Martisoarele erau atunci pietricele albe si rosii insirate pe o ata. Alte surse aratau ca martisoarele constau in monede care erau atarnate de fire subtiri de lana, negru cu alb. Tipul de moneda: aur, argint sau bronz indica statutul social. Ele erau purtate pentru a avea noroc si pentru a avea o vreme buna.

Dacii credeau ca aceste amulete aduc fertilitate, frumusete si previn arsurile din cauza soarelui. Acestea erau purtate pana cand copacii incepeau sa infloreasca si apoi atarnate de crengile lor.

 

Legenda babei Dochia

Acum mai multi ani o femeie batrana care se numea Dochia avea o fiica vitrega pe care o ura. Intr-o zi de iarna cumplita Dochia i-a dat o haina foarte murdara cerandu-i sa o spele la rau pana devine alba ca zapada.

Tanara fata a spalat-o mult timp, dar pe cat o spala ea mai tare, pe atat devenea haina mai neagra! Atunci a aparut un barbat care se numea Martisor si a intrebat-o de ce plange. Ea i-a povestit ce i se intamplat.

Atunci Martisor i-a spus ca poseda o putere magica si i-a oferit o floare rosie si alba si a indemnat-o sa mai spele inca o data vesmantul si apoi sa se intoarca acasa. Cand a ajuns fata acasa panza era alba ca si neaua. Batranei Dochia nu i-a venit sa isi creada ochilor. Ea nu ar fi crezut ca fiica sa vitrega va reusi sa indeplineasca sarcina. Deodata a vazut floarea din parul fetei. "De unde o ai?" o intreba batrana, "este inca iarna".

Batrana crezu ca primavara a revenit si pleca cu turma pe munte. Pe drum vremea era frumoasa, asa ca a renuntat la cojoacele pe care le purta. La sfarsit a fost insa prinsa de burnita. Cand a ajuns in varf i s-a aratat Martisor: "Vezi cat de rau este sa stai in frig si umezeala" a grait el, "tu, cea care ti-ai obligat fiica sa spele iarna hainele la rau." Apoi a disparut. Batrana a ramas singura pe munte, a venit gerul si oile au fost transformate in pietre.

De atunci rosul si albul simbolizeaza lupta intre bine si rau, intre iarna si primavara."

(sursa: Click aici! )

 

"Baba" nu se alege...este data de cifrele cuprinse in intervalul 1 ... 9, rezultate in urma unui calcul aritmetic al cifrelor cuprinse in ziua nasterii (Daca ziua nasterii este cuprinsa in intervalul 10-31, se merge pe rationamentul: 10 => 1 + 0 = 1; 24 => 2 + 4 = 6; 29 => 2 + 9 = 11 => 1 + 1 = 2; etc.)

 

In Moldova (si nu numai), exista comunitati unde femeile dau martisoare barbatilor.

 

Pentru toate femeile si barbatii, o primavara frumoasa. mtag4m.jpg

Editat de QvoVadis

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Desi nu imi fac simtita prezenta pe forum vreau sa urez toturor femeilor\fetelor de pe acest forum un LA MULTI ANI, o primavara frumoasa, sa fiti iubite, sa fiti alintate si din partea mea cate un martisorot9yo4.th.jpg si cate un ghioceimf9jl7.jpg

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pai, m-am gandit la ... 6 Martie. Sper ca anul asta sa fie frumos!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Da ..adevarat..inainte se ofereau martisoare tuturor ,atat barbatilor cat si femeilor ..si se ofereau pentru a serba venirea primaveri si ..se purtau la incheietura maini..pentru a fi feriti de bolii ..*astenia de primavara ..

Si ce baba ne-am ales..? :ok:

Eu ..pe o baba vecina cu mine ..are vre-o 38 si un ..AudiTT...tot ai ies eu in cale da ea ..nimic. :flowers:

si mai am una ..cu un ..Mertz..SLK..acum vad io ce baba aleg.. 8)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Desi nu imi fac simtita prezenta pe forum vreau sa urez toturor femeilor\fetelor de pe acest forum un LA MULTI ANI, o primavara frumoasa, sa fiti iubite, sa fiti alintate si din partea mea cate un [url=http://img235.imageshack.us/my.php?

:flowers: mulţam !

 

on : 9 martie

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
OvOVadis ne+ai rupt de kt ai scris...

Ca si purtator de OO (ca sa fiu in ton cu tine) este firesc sa oferi martisoare.

Din pacate, semnificatia zilei s-a pierdut. Martisoare se ofera persoanelor care nu-ti sunt indiferente si nu intregii turme. Iar 1 martie a devenit un trend cu vizibile tente de kitsch.

 

Baba mea: 19 => 1 +9 = 10 => 1 + 0 = 1 martie. (E bine...am avut si soare).

Editat de QvoVadis

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

×