Sari la conținut
Forum Roportal
Alethia

Fondul clasei si fondul scolii sunt ILEGALE

Postări Recomandate

Probabil ca asta e o problema de care v-ati izbit toti cei care au copii la scoala: subfinantarea sistemului de invatamant combinata cu diversele "regulamente", "legi", "decizii" etc.. In oericare dintre actele mentionate se specifica in mod foarte clar ca NU EXISTA O OBLIGATIE A PARINTILOR DE A FINANTA INCAPACITATEA DIRECTORILOR DE SCOLI DE A ATRAGE SURSE EXTRABUGETARE, BANESTI SI MATERIALE, PENTRU SCOLILE PE CARE LE CONDUC. Si mai ales in noul proiect de regulament...

TOTUSI, raman faimoasele exprimari ambigui (ca si in fisele posturilor de la majoritatea firmelor, gen "precum si orice sarcini date de catre..."):

"Comitetul de parinti poate propune, in adunarea generala, dacă se considera necesar, o suma minima prin care parintii elevilor clasei sa contribuie la intretinerea, dezvoltarea si modernizarea bazei materiale a clasei sau a unitatii de invatamant.". Adunarea respectiva fiind convocata si condusa de dirigintele/invatatorul clasei...

Ca si in regulamentele anterioare, accesul la "mierea" fondurilor respective este interzis cadrelor didactice.In plus, se interzice si elevilor sa se implice sau sa fie implicati in strangerea fondurilor. Totusi, iarasi, "Fondurile băneşti ale Comitetului de parinti se cheltuiesc la initiativa acestuia sau ca urmare a propunerii dirigintelui/ invatatorului sau a directorului, insusite de catre comitet." Ia sa va puna Domnu' sa contraziceti respectivele personaje...!

Veti spune, pe buna dreptate, ca fondurile respective se cheltuiesc pentru a imbunatati posibilitatile de invatare a copiilor nostri. De acord, si chiar cred ca sunt, in cele mai multe cazuri, extrem de utile. Ceea ce dezavuez cu tarie este MODUL DE COLECTARE: ati vazut vreodata vreo chitanta pentru banii respectivi? V-a confirmat vreodata cineva, cu un act oficial, fiscal, ca banii care i-ati dat pentru un proiect "propus de sus-mentionatii" s-au dus intr-adevar acolo?

Sunt cateva intrebari pe care le-am pus chiar celor care se ocupa de invatamantul preuniversitar la nivel de minister. Raspunsul: un control la nivel de scoala al inspectoratului local care a relevat cateva abateri "minore" de la "tinerea hartiilor"... Rezultatul: profesori+directori care se uita urat la mine si la copilul meu

(datorita faptului ca "ministerul si inspectoratul nu pot actiona pe baza unei sesizari anonime" , ceea ce nu implica, evident, obligatia de a releva respectivul nume si celui controlat...)

 

Va spun eu. Fondul clasei, fondul scolii si fondul de protocol si alte mici fonduri sunt ILEGALE.

 

Dragi copii si parinti nu mai dati bani la scoala pentru aceste fonduri. Iar daca va ameninta cu retragerea alocatiei dirigintele, reclamati la OPC. Invatamantul primar este GRATUIT si OBLIGATORIU. Nimeni nu are dreptul sa va ia BANI.

Editat de Alethia

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Buna Alethia,

Mi-am permis sa raspund datorita faptului ca am si eu 2 copii. La ambii am participat si particip in continuare la fondul clasei. Atata timp cat cel ales de comitetul de parinti sa gestioneze banii justifica cheltuiala cu chitante si facturi, nu vad care e problema. Ca parinti nu cred ca avem nevoie de chitanta ca am achitat aceasta suma pt ca nu o decontam nicaieri. Acesti bani ajuta intr-un fel activitatea copiilor in gradinite/scoli. Daca nu sunt multumita cum sunt gestionati acesti bani atunci acest lucru se poate discuta la sedinta impreuna cu comitetul de parinti, dar sa ajung sa sun la OPC pt ce!? Te-a obligat cineva sa dai bani? Daca nu vrei nu-i dai punct. Parerea mea ... :bye:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

si eu platesc si fondul clasei si fondul scolii .. si mi se pare o idee buna ... astfel cumpara profesorii unele chestii care ne sunt folositoare...(cu chitante...tot ce trebuie) ..astfel nu trebuie sa mai cautam noi ...si nu riscam sa cumparam ceva de proasta calitate ..

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Mi se pare normal sa existe un fond care sa asigure micile cheltuieli,dar cand sumele cerute sunt asa de mari incat acopera cumpararea de mobilier nou,parchet,jaluzele,mochete,tabla,geamuri,etc, nu mi se mai pare asa de normal.Daca tot e gratuit,sa fie gratuit,nu sa ,,completam" tot noi parintii,de la a la z,toate nevoile clasei.

Mai ales,ca sunt copii ai caror parinti abia au bani sa le cumpere mancare si cateva hainute amarate...cum e posibil sa li se impuna plata acestor fonduri...Daca indraznesc,stiu ei ce note iau.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Da, e ilegal, dar e o ilegalitate necesara. Am facut un calcul la o scoala din Romania unde eram acolo, si cu 400.000 cum erau pe vreamea aia (acum 2 ani), pe elev, se strangeau destui bani. Nu numai ca elevii erau implicati, dar ei strangeau banii. Era un rau necesar. Oricum, se strangeau, multi bani, in total, si marea majoritate se duceau pe cafele si flori (cadouri pt. profesori din fondul clasei) si... pai fondul scolii nu stiu pentru ce era...

 

Asta e nu ai ce ii face. :tease:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Poate ca este ilegal,dar scolile au nevoie de aceste mici fonduri pentru a cumpara lucruri necesare.Si eu am dat,in scoala,bani la fondul clasei,si in plus,e un avantaj aici,faptul ca mereu le ceream parintilor dublu :P)

De-asta elevii prefera aceste fonduri...stiu ei de ce :tease:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

si noi dam bani de fondul clasei si fondul scolii. dar la noi cel putin se vede pe ce sunt cheltuiti acei bani.

 

Mai ales,ca sunt copii ai caror parinti abia au bani sa le cumpere mancare si cateva hainute amarate...cum e posibil sa li se impuna plata acestor fonduri...Daca indraznesc,stiu ei ce note iau.

la noi la scoala, de la astfel de parinti nu se cer bani. dincontra, celor care sunt "cazuri sociale" (situatii financiare grele, familii monoparentale e.t.c.) scoala le acorda o bursa.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Ceea ce dezavuez cu tarie este MODUL DE COLECTARE: ati vazut vreodata vreo chitanta pentru banii respectivi? V-a confirmat vreodata cineva, cu un act oficial, fiscal, ca banii care i-ati dat pentru un proiect "propus de sus-mentionatii" s-au dus intr-adevar acolo?

[..]

Invatamantul primar este GRATUIT si OBLIGATORIU. Nimeni nu are dreptul sa va ia BANI.

Corect .. insa stim amandoi ca sistemul nu asigura fonduri suficiente mereu.

Acesti bani ajuta intr-un fel activitatea copiilor in gradinite/scoli. [..] Daca nu vrei nu-i dai punct.
Activitatea cui? Desigur, se cumpara diverse obiecte trebuincioase/folositoare, insa nu mereu de unde trebuie si nu intotdeauna in mod transparent. Vezi si ce-a spus Anonymus, mai jos. Ca elev, sunt fortat sa dau bani de fondul scolii (desi nici acolo), insa la cel al clasei devine mai interesant .. :)

 

stfel cumpara profesorii unele chestii care ne sunt folositoare...(cu chitante...tot ce trebuie) ..astfel nu trebuie sa mai cautam noi ...si nu riscam sa cumparam ceva de proasta calitate ..
Inteleg asta la kinderii din scoala generala. Dar, sa fim seriosi putin - nu-mi spune tu ca o clasa nu se poate organiza sa-si gestioneze singura nevoile si bugetul. Nu cred ca vreun profesor e infailibil cand vine vorba de cumparaturi, dimpotriva, elevii stiu mai bine.

 

cand sumele cerute sunt asa de mari incat acopera cumpararea de mobilier nou,parchet,jaluzele,mochete,tabla,geamuri,etc, nu mi se mai pare asa de normal.Daca tot e gratuit,sa fie gratuit,nu sa ,,completam" tot noi parintii,de la a la z,toate nevoile clasei.
Da, acolo bat si eu. Destul de rar se intampla ca cei cu venituri mai modeste sa fie scutiti de asemenea taxe. Iar, pe de alta parte, nu este datoria parintilor sa investeasca diverse fonduri in scoala.

 

Era un rau necesar. Oricum, se strangeau, multi bani, in total, si marea majoritate se duceau pe cafele si flori (cadouri pt. profesori din fondul clasei) si... pai fondul scolii nu stiu pentru ce era...

Nu sunteti singurii. Si faptul ca aceste fonduri pot fi gestionate fraudulos, le face foarte putin credibile.

Asta e nu ai ce ii face. :P

Poate, poate, de la o discutie pe forum, mai incep cativa parinti sa puna intrebari mai insistente si stanjenitoare ... pornim efectul unui bulgare de zapada.

Si eu am dat,in scoala,bani la fondul clasei,si in plus,e un avantaj aici,faptul ca mereu le ceream parintilor dublu :) )

De-asta elevii prefera aceste fonduri...stiu ei de ce :)

Elevii? De ce elevii? Parintii platesc, din buzunarul lor. Nu cred ca elevii au vreun rol in oprirea/mentinerea acestor fonduri.
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

La sfarsit de a XII a,pe langa fonduri am mai avut de platit si amenda pentru absentele nemotivate...chestie valabila pentru orice clasa.Costa cam 50 de bani absenta(calculati si voi cat inseamna asta la 1000 absente pe clasa,intr-un liceu care are cam 15 cl pe an).Banii urmau sa fie folositi pt renovari.

Se mira cineva daca spun ca am terminat liceul acum 2 ani si nu s-a schimbat aproape nimic?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Salutare tuturor !

 

Nu m-am putut abine sa nu raspund la acest subiect. In primul rand sunt un elev de la un liceu din Giurgiu, clasa a XII-a si doamna diriginta ne tot streseaza ca nu ne incheie mediile daca nu aducem fondul scolii - o tampenie. Si am intrebat-o in particular, ce se fac in realitate cu acesti bani !!!! STUPOARE OAMENI BUNI - CHIAR SE FOLOSEAU PENTRU PROTOCOLUL PROFESORILOR - ADICA, SUCURI, CAFELE, ETC... SI DIN UMILUL FOND AL CLASEI TREBUIE SA LE LUAM PE TOATE!

 

 

Atat am avut de spus. Va salut cu stima!

 

Salutare tuturor !

 

Nu m-am putut abine sa nu raspund la acest subiect. In primul rand sunt un elev de la un liceu din Giurgiu, clasa a XII-a si doamna diriginta ne tot streseaza ca nu ne incheie mediile daca nu aducem fondul scolii - o tampenie. Si am intrebat-o in particular, ce se fac in realitate cu acesti bani !!!! STUPOARE OAMENI BUNI - CHIAR SE FOLOSEAU PENTRU PROTOCOLUL PROFESORILOR - ADICA, SUCURI, CAFELE, ETC... SI DIN UMILUL FOND AL CLASEI TREBUIE SA LE LUAM PE TOATE!

 

 

Atat am avut de spus. Va salut cu stima!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

×