Sari la conținut
Forum Roportal
Soimos

Trinitatea - pro si contra

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

 Apropo, in secolul 4 crestinii nostri sub obladuirea lui ,,nasul '' Constantin au vrut s-o introduca si pe fecioara Maria in divinitate.

Ti-e clar ca astazi ti s-ar fi bagat pe gat ,,sfanta patrime''

 

Da, sunt deja o sumedenie de informatii despre faptul ca popoarele din antichitate aveau o credinta puternica intr-o Mama Divina, "Regina a Cerului si a Pamantului" ( apar multe informatii in carti, pe net si prin alte mijloace media, sa le zicem asa) si de aceea credinta in "Sfanta Patrime", nu era o noutate pentru " "nasul"Constantin "(cum ii zici tu). De fapt cei care-au scris Vechiul Testament (fenomenul adunarii Cartilor Sfinte ale popoarelor- asta reprezinta VT)cunosteau acest "Crez", sa zic asa.

 

 

La sfarsitul sec.al III-lea, inceputul sec. al IV-lea numeroase grupari gnostice incearca sa creeze un crestinism gnostic. Pentru aceasta compun diferite pseudo-evanghelii, pe care le atribuie diferitilor Apostoli sau apropiati ai Mantuitorului, pentru a le da credibilitate, si astfel a-si justifica ereziile. In acest context apare si asa-zisa "Evanghelie a lui Iuda", creatie a ereticilor "docheti".

In aceste pseudo-evanghelii Hristos nu este "Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat" ci doar un "eon"(emanatie) al lui Dumnezeu Tatal. Mediatizarea excesiva acum a acestei pseudo-evanghelii are legatura cu noile secte gnostice aparute in America si Europa Vestica.

 

Anul 325: Primul Sinod Ecumenic din Niceea, condamna pe ereticul ARIE, care propovaduia ca Dumnezeu Fiul este o creatura a Tatalui. Biserica formuleaza prima parte a "Crezului", aratand "Deofiintimea Fiului cu Tatal". Deasemenea atunci se fixeaza si modul tinerii Pastilor, precum si altele.

Editat de LuciaD
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

"Credem  într-o  singură  fiinţă,  într-o  singură  Dumnezeire,  într-o singură putere, într-o singură voinţă, într-o singură activitate, într-un singur principiu, într-o singură stăpânire, într-o singură domnie, într-o singură împărăţie, cunoscută în trei ipostase desăvârsite, dar adorată într-o singură închinăciune, mărturisită si adorată de toată făptura raţională. Ipostasele sunt unite fară să se amestece si despărţite fără să se despartă. Credem în Tatăl si în Fiul si în Sfântul Duh, în care ne -am si botezat."  Sfantul Ioan Damaschin-dogmatica

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Daca cautam in Biblie dupa formule trinitariene, gasim numai un singur loc cu o asemenea formula. Acesta formulare este o parte a "poruncii de trimitere" a lui Isus, pe care o gasim in Mat. 28,18-20: "Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei, si le-a zis: "Toata puterea Mi-a fost data în cer si pe pamînt. Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezîndu-i în Numele Tatalui si al Fiului si al Sfîntului Duh. Si învatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit. Si iata ca Eu sînt cu voi în toate zilele, pîna la sfîrsitul veacului. Amin"

 Aceste cuvinte ale Domnului au fost rostite cu putin timp inainte de inaltarea Sa la cer. El le da ucenicilor ultimile instructiuni cu privire la misiunea ce le sta in fata. Una dintre aceste instructiuni suna: "Faceti ucenici… botezindu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfintului Duh." Aceasta suna ca in liturghiile bisericilor traditionale. De observat ca in aceasta formulare cuvintul "Dumnezeu" lipseste, fiind vorba numai de "Tata, Fiu si Duhul Sfint".

 Exprimarea in sine nu ridica la prima vedere nici o problema de ordin biblic. Cuvintul este clar si usor de inteles. Problema apare cind citim mai departe in Faptele Apostolilor. Citind cu atentie, observam, ca tocmai Apostolii si ucenicii care au primit de la Isus instructiunea de mai sus, niciodata n-au pus-o in aplicare asa cum este ea formulata in Mat. 28:19. Aceasta este intr-adevar o problema si trebuie sa ne intrebam cum este posibil asa ceva. Cum se poate ca, o formula asa de usor de retinut, cu un continut asa de deosebit, sa nu fie folosita ca atare? Erau ucenicii lui Isus uituci de felul lor? Sau au primit intre timp alte instructiuni? S-au s-a strecurat vreo greseala in raportul biblic? Aceste intrebari arata ca sunt posibile mai multe explicatii. Ne vom da silinta sa rezolvam problema cu ajutorul textului biblic pe care il avem cu totii la indemina. Vom citi citeva texte din Faptele Apostolilor, ca sa vedem exact cum au procedat Apostolii cind au botezat.

 In Faptele Apostolilor 2 avem raportul predicii lui Petru de la Cincizecime. Ziua Cincizecimii a avut loc la scurt timp dupa cele relatate in Mat. 28,19. Petru vorbeste la sfirsitul predicii sale despre Botez. Fap. 2,37.38: "Dupa ce au auzit aceste cuvinte, ei au ramas strapunsi in inima, si au zis lui Petru si celorlalti apostoli: "Fratilor, ce sa facem?" "Pocaiti-va" le-a zis Petru, "si fiecare dintre voi sa fie botezat…"Acum ar trebui sa urmeze: "…in Numele Tatalui, si al Fiului si al Sfintului Duh." Aceasta ar fi exact ce Isus a poruncit in versetul din Mat. 28,19. Insa Petru spune: "… si fiecare dintre voi sa fie botezat in Numele lui Isus Hristos, spre iertarea pacatelor voastre; apoi veti primi darul Sfintului Duh."

 Petru da instructiunea, ca ei sa se boteze "in Numele lui Isus Hristos". "Dumnezeu Tatal" nu este deloc mentionat. Despre "Duhul Sfint" se spune ca va fi primit ca un dar, de cei care se vor boteza. "Dumnezeu Fiul" nu este nici El mentionat; Numele Isus Hristos apare insa foarte clar : "…fiecare dintre voi sa fie botezat in Numele lui Isus Hristos…" Intre darea poruncii lui Isus si Cincizecime, Biblia nu consemneaza nici o incercare de modificare a continutului acestei porunci. Acest verset arata ca Petru ori a uitat foarte repede ceva foarte important, ori a modificat ceva cu de la sine putere, ori… exista o cu totul alta problema.

 In Fapte 8 se relateaza despre faptele lui Filip in Samaria. Petru si Ioan venisera din Ierusalim sa-l ajute intr-o situatie nemaiintilnita pina atunci. Fap. 8,15.16: "Acestia au venit la Samariteni, si s-au rugat pentru ei, ca sa primeasca Duhul Sfint. Caci nu se pogorise inca peste niciunul din ei, ci fusesera numai botezati in Numele Domnului Isus."


bla bla bla bla bla bla bla


scuze pentru cacafonia din prima fraza

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Sincer, ce legatura are trinitatea cu statutul femeii?

 

Cred ca trinitatea are alte probleme. 

 

am scris un blog despre asta: Isus - Om sau Dumnezeu. Asta e intrebarea mea. Preexistent sau nu? si mai important: depinde salvarea de ceea ce cred in legatura cu natura lui Isus?

 

Rationamentul legat de faptul ca tind sa cred ca Isus a fost Fiul lui Dumnezeu perfect uman este dezvoltat aici: 

 

EDIT

 

Dar nu sunt inca sigura. Fac cercetari, desi tind sa cred ca Dumnezeu a mai creat un om, la un moment dat in istoria omenirii, si acela a fost Isus.

Editat de Davi_
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

 

Cred ca trinitatea are alte probleme. 

 

La fel si tu: Vei fi banata daca mai pui link extern in fiecare postare.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Linkul la postare mi-a fost editat, se pare ca nu am voie sa dau linkuri, sorry


Da, scuzati nu am stiut. 

 

Totusi, problemele trinitatii sunt mai mari decat asta, crede-ma. 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu e deloc complicata trinitatea in biblie cu toate ca nu apare expresia in sine, dar apare peste tot;Tatal, Fiul Isus si Duhul Sfant, insa problema este ca totusi nu avem 3 dumnezei independenti, Dumnezeu este Triunic

adeptii lui Branham se leaga tare de trinitaristi si argumenteaza cu citat din faptele apostolilor cand Petru porunceste sa fie botezati cei ce au crezut in numele Lui Isus,este explicabil de ce a zis Petru asa;evreii nu-l contestau pe Tatal, nici pe Duhul Sfant=il contestau pe Isus ca nu credeau ca a inviat asa ca ambele formule la botez sunt valabile unul si acelasi lucru

Cand prorocul mincinos Branham a venit cu explicatia ca de fapt Isus este Tatal s-au incurcat in minciuni si speculatii ca nu avem 3 dumnezei=este adevarat dar nu cum zic ei ca Isus este Tatal, Dumnezeu este Triunic ,cum am zis la inceput

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Hm, triunic sau tri...tot.

Eu când mă gândesc la Dumnezeu, divinitate, conștiința supremă, sursa, sursa existenței văd lucrurile, plastic, așa: ca un perete pe care fiecare dintre noi avem un tablou, tabloul vieții. Și liberul nostru arbitru ne permite să pictăm acel tablou în ce culori vrem ș.a.m.d. Dar dacă nu ar fi acel perete, acel cadru pe care să avm toți viețile susținute, nu ar fi și nu am fi nimic.

 

Încă ceva, am adăugat în ultimul an și ceva credinței mele destule note budiste și de fizică cuantică, și o expandare a înețelegerii în special a poruncii iubirii, lucruri care mi-au dat o largă viziune asupra probabilității modului de desfășurare a lucrurilor în realitatea asta și celelalte, universuri paralele, reîncarnare, lucruri care explică destul de clar și liberul nostru arbitru și de ce permite Dumnezeu boli, cutremure etc. Le permite pentru că noi le acceptăm aprioric. Dar asta o să explic separat, altundeva, unde sper să avem o discuție largă și constructivă sau, de ce nu, și certăreață, fac față la orice :laugh:

  • Like 4

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×