Sari la conținut
Forum Roportal
Socrate

Urticaria colinergica

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Am deschis acest topic pentru ca am avut fericita surpriza sa ma trezesc intr-o zi de vara cu 40 de grade ca pielea m-a fost invadata de puncte rosii de diverse marimi si aveam si o foarte comfortabila senzatie de mancarime pe toata pielea.

Si de atunci de fiecare data cand imi creste temperatura corpului imi apare aceasta urticarie.

Dupa vreun an de zile am avut in sfarsit norocul sa ajung la un doctor care mi-a spus ce e: urticarie colinergica, o urticarie ce are are ca principal declansator acetilcolina.

Revenind la motivul pentru care am deschis acest topic (sper sa nu va fi plictisit povestea mea dramatica 8) ), m-am gandit ca acesta ar putea fi un loc unde as putea sa mai discut cu altii care au aceeasi problema (care se pare ca este din ce in ce mai frecventa, dar totusi inca rara), si sa mai aflam ce tratamente au mers si care nu au mers, ce au mai observat si ce mai e nou in domeniu.

Deocamdata o sa postez niste generalitati despre urticaria colinergica.

 

Urticaria colinergica este relativ frecventa si apare in conditiile in care creste temporar temperatura corporala, cum ar fi baile fierbinti, efortul fizic, febra, uneori stresul. Este o forma de urticarie fizica care are legatura cu procesul de reglare a temperaturii corporale, chiar si o crestere cu un grad a temperaturii corporale putand duce la declansarea reactiilor alergice.

Denumirea de colinergica vine de la colina, o componenta a acetilcolinei, unul dintre neurotransmitatori. Astfel, acetilcolina eliberata de creier favorizeaza eliberarea histaminei mastocitare, care odata eliberata in sange dilata capilarele prezente sub piele, lucru care duce la pierderi de sange in tesutul din jur, cauzand umflarea acestuia.

Interesant este ca acetilcolina are un rol direct in stimularea glandelor sudoripare in momentele in care temperatura corpului creste, glande ale caror secretii ar trebui sa raceasca corpul, sa scada temperatura corporala. Si astfel ceea ce ar trebui sa fie un mecanism de racire, devine acum un mecanism de iritare. :oca:

Si stresul duce la aparitia acestei urticarii, deorece in momentele de stres, cantitatea de acetilcolina din corp creste ca urmare a intensificarii activitatii neuronale (in special a sistemului nervos vegetativ parasimpatic).

Pentru moment cred ca am scris destul.

Voi mai scrie daca se va arata cineva interesat sa discute pe aceasta tema acestei "alergii", care cel putin pe mine ma enerveaza pentru ca imi provoaca zilnic inca o grija.

Numai bine.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Scuza-ti-mi cunostintele confuze despre sistemul nervos :o: . De curand am inceput sa ma documentez si eu.

Ce n-am inteles eu este cum declanseaza acetilcolina eliberarea histaminei mastocitare.

Macar cu asta ma poate ajuta cineva?

Si de ce aceasta se intampla numai unor oameni?

Pentru ca acetilcolina este principalul neurotransmitator, cu rol foarte important in comunicarea intre neuroni, precum si comunicarea neuron-muschi, etc., si aceste procese sunt comune tuturor oamenilor.

De ce numai unii oameni au aceasta reactie "alergica"?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pentru Socrate,

Din pacate am si eu aceliasi probleme ca tine, deci trecem prin aceleasi chinuri. Nu mai fac sport, ca sa nu sufar. Problema a aparut in urma unui supraefort. Caldura, alergare de 30 cam, iar dupa o zi deja eram cu urticarie. :o: Poate este cineva, care cunoaste cum se trateaza de aceasta boala, avind experienta din strainatate?

Asteptam sugestii. :spiteful:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Diagnosticul mi-a fost pus de doamna Martinescu Anca. Daca vrei sa te duci la o consultatie poti sa suni la 210.40.40. Vezi ca este o policlinica particulara.

In cazul in care cineva mai are problema asta, din experienta mea de pana acum, recomand urmatoarele.

Pentru mine, o combinatie de medicamente care vad ca merge este cea dintre antihistaminicele H1 si antihistaminicele H2.

Ca antihistaminice H1 am luat Telfast sau Zyrtec (nu provoaca somnolenta, dar sunt mai scumpe), iar ca antihistaminice H2 am luat Ranitidina.

Dar cel mai bine cred ca ajuta un program zilnic lipsit de stres, cu mancat la ore fixe si dormit intr-un anumit interval orar, si, desi poate parea paradoxal, exercitiu fizic de cel putin 2 ori pe saptamana, ceva relaxant si usor, dar si cu putina transpiratie :Pe . Se stiu ca exercitiul fizic ajuta si la relaxare.

Important este ca daca ziua a fost plina de stres, macar stresul ala sa fi avut niste satisfactii, pentru ca seara sa nu te culci stresat. Trebuie avut un somn linistit si lipsit de stres.

Indicat e sa te scoli dimineata, relaxat, sa faci putin exercitiu fizic, sau sa te apuci imediat de treaba si sa nu te stresezi. Cred ca mie mi-a facut rau, si au ajutat la aparitiei problemei asteia, si trezitul dupa-amiaza tarziu, si lipsa unui program zilnic de somn si mancat, asociate bineinteles cu prea mult stres.

Eu am mai luat si complexul de vitamine B, tinand cont de rolul pe care il au in echilibrul sistemului nervos.

Si alimentatia este foarte importanta. Mananca ce te face pe tine sa te simti bine. De obicei odata dezvoltata o alergie, pot aparea si altele, asa ca trebuie avut grija.

Apucandu-ma de sport, impreuna cu programul si cu medicatia de mai sus, eu m-am simtit mult mai bine de cateva luni incoace. Si am micsorat si doza de antihistaminice, antihistaminice H1 iau doar inainte sa fac sport, iar H2 iau in fiecare zi, pentru ca am dezvoltat si probleme cu stomacul. (Histamina provoaca si cresterea aciditatii in stomac, si probabil ca din cauza asta.)

Nu recomand Hidroxizinul pentru ca are un efect tranchilizant si provoaca dependenta, desi a avut cel mai bun efect asupra urticariei asteia. Dar, cel putin la mine, dupa o anumita perioada nu-si mai facea efectul cu doza prescrisa de doctor. Asa ca am hotarat sa renunt la el, si sa incerc altceva, dar mi-a trebuie ceva timp sa renunt, pentru ca in momentul in care nu mai luam Hidroxizin, corpul meu intra intr-un fel de stare de sevraj, simteam tot timpul o mancarime pe tot corpul, alergia se manifesta mult mai rau decat inainte sa iau medicamentul. Deci desi pare un medicament indicat pentru urticaria asta, si chiar avea efect la inceput, efectele secundare pe care le-a avut asupra mea ma fac sa recomand celorlalti sa nu-la ia.

 

Eu incerc sa nu ma mai gandesc la urticaria asta, sa duc o viata relaxata si normala, sa fac putin sport in fiecare saptamana, sa mananc sanatos, sa dorm sanatos. Importanta, pana la urma, este o viata echilibrata.

 

Bafta tuturor

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am aici si niste linca-uri unde puteti citi cate ceva folositor

 

http://www.scaincell.org/yabbse/index.php/topic,6925.0.html

 

http://www.bchealthguide.org/cabase/nord/nord249.htm

 

Daca vreti sa mai gasiti ceva, dati-i un search in google cu "cholinergic urticaria" sau "cholinergic hives" , "cholinergische urticaaria", "urticaire cholinergique".

 

Bafta

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Salut,

Si eu sufar de aceeasi boala de vreo 5 ani! In prezent iau HIDROXIZIN, pentru ca e singurul medicament care ma face sa ma simt mai bine. Am urmat si alte tratamente cu diferite vaccinuri de la diferiti doctori din diferite orase, dar nimica neosebit. Diagnosticul de urticarie colinergica mi la-a pus Radu Jana de la Clinica Malaxa din Bucuresti. Eu sunt din Braila. Astept raspunsuri si sugestii cum sa scapam de aceasta boala!

Pa :wub:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Suferi si tu de aceasta boala? de cat timp? Eu iau Hidroxizin de cam 1 an. e singurul medicament mai ieftin care ma face sa ma simt mai bine, nu in totalitate dar oricum. Astept raspuns, si as dori sa discutam mai multe despre urticarie!

Pa

pentru. Dumialina

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×