Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
mirela b

Romanii si comunicarea pe forumuri

Recommended Posts

Citesc si scriu de cativa ani pe diferite forumuri romanesti si straine. Nu am putut sa nu observ diferentele intre modul de comunicare al romanilor si cel al strainilor (forumuri nemtesti, frantuzesti, englezesti, canadiene si americane).

 

Parerea mea e ca un forum isi ridica sau coboara calitatea prin administratorii lui, fiindca ei sunt cei care pot sa excluda trollii, mitocanii sau mahalagioaicele. In general cand administratorii sunt mai de joasa calitate sau pur si simplu nu au timp sa citeasca tot ce apare - si forumul e mai slab. Ajung ca pe forumurile astea sa scrie mai mult cei cu ceva probleme iar cei normali sa se retraga in timp.

 

Pe forumurile straine unde scriu, pe toate, cand cineva scrie tampenii (nu scrie nimic in fond, bate apa in piua etc. ) ori scrie porcarii sau instiga la ura de rasa, e atentionat o data si daca continua e dat afara si i se sterg toate mesajele de pe acel forum (chiar daca a scris acolo pasnic de 2 ani, sa zicem). Mi se pare normal.

 

Pe nici un forum romanesc pe care am intrat nu am intalnit asa ceva. Depinde insa, de nivelul de toleranta al administratorillor, de bunul lor simt si de gradul de civilizatie al participantilor. Spiritele se incing des si iese tiganie din orice nimic.

 

Nu intru in categoria celor care cred ca Romania e tara bananiera si ca tot ce e in vest e de vis fiindca peste tot sunt si bune si rele. Insa in cazul forumurilor pe care am fost (si inca ma duc) diferentele sunt enorme si nu am putut sa nu le observ. Compar forumurile romanesti cu cele straine.

 

Regula unei comunicari normale, pe orice forum strain e urmatoare: fiecare isi spune punctul de vedere si ... absolut normal, nu toti au aceeasi parere. E firesc. Cand cineva nu e de acord cu altul scrie: "Nu sunt de acord cu tine pentru ca..."si-si sustine parerile cu argumente si date/fapte reale si concrete. In fond, nu toti oamenii gandesc la fel. Insa pe forumurile romanesti (pe care am fost), foarte des cand cineva nu e de acord cu parerea altcuiva, nu-i ataca si diseca ideile ci-l jigneste personal cu injurii si mitocanisme absolut ciobanesti (in functie de educatie si folclor). Asta, in optica respectivului/respectivei...reprezinta un dialog firesc. De aici - certurile si mahalaua, tipic de maidan.

 

Apoi exista la unii tendinta sa scrie in numele unei mase de oameni "Noi, barbatii..." sau "Tuturor femeilor le place sa...", de parca toti am gandi la fel. E ca si cum cel care scrie, nu poate efectiv sa-si imagineze ca gandirea lui adanca nu corespunde tuturor de pe planeta. Aceasta logica, pe orice forum strain este imediat sanctionata cel putin cu luatul la misto intr-un mod fin.

 

Si mai exista o tendinta din partea unei anumite categorii si anume sa dea lectii de viata, profunde si pline de invataminte ca de exemplu "Nu va inhaitati cu cei din zodia leu ca sunt nemernici toti" , "Nu va mai rugati atata la Dumnezeu ca nu exista fratilor, va zic eu ca stiu sigur" si pot sa continui cu exemplele.

 

Ideea e ca un forum isi coboara sau ridica valoarea in functie de administratori si de participanti. Cine simte nevoia sa-si verse din caznaua cu laturi pe internet, sa se duca in padure si sa o faca acolo.

 

Pareri, impresii, critici?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prea multe nu se pot adauga la ceea ce ai scris mai sus, deoarece din pacate, in Romania cam asta e "mecanismul" dupa care functioneaza forumurile, fata de cele de "afara" . Nici roportalul nu a fost scutit de o sumedenie de scandaluri stupide, certuri puerile si altele asemenea, toate acestea indepartand useri cu vechime ce aveau cu adevarat ceva de spus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Desi cu o mare parere de rau,va voi da si eu dreptate.Pe aproape toate forumurile pe care am intrat,am observat ca userii in loc sa faca schimb de idei sau de experienta,sa isi prezinte ideile,sa prezinte diferite teme si sa isi sustina afirmatiile folosindu-se de argumente,se certau mai ceva "ca la usa cortului".Acesta a fost unul dintre lucrurile care m-au impiedicat sa ma inregistrez.Este mare pacat,deoarece sunt foarte multe persoane care chiar au ceva de spus,care au foarte multe de impartasit ,dar , sau nu gasesc pe nimeni in stare sa poarte o discutie inteligenta,sau li se taie tot cheful de a mai vorbi vazand cum sunt tratati ceilalti.

Este un motiv destul de solid pentru a te face sa nu mai postezi nimic pe forum,si din aceasta cauza forumul pierde foarte multi useri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajutati-ma! Va rog!. Caut un moderator si un admin de pe forumuri straine care stie romaneste sa ma ajute si sa imi dea sfaturi in administrarea si moderarea forumului meu dupa modelul forumurilor Occidentale. Si mai caut pe cineva care sa-mi lase o copie dupa regulamentul unui forum Occidental. Una in limba forumului respectiv si o traducere in romana a acelei copii.

 

Vreau sa aplic la forumul meu un regulament Occidental.

 

Multumesc anticipat!

Edited by Alethia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da sunt de acord cu tine !

Calitatea forumului depinde de calitatea utilizatorilor care frecventeaza acel forum ... Poate pt. unii administratori ai unor forumuri conteaza mai mult cantitatea si ii intereseaza sa fie accesat forumul de cat mai multi utiliazatori chiar daca sunt frustrati , neimpliniti dar de o rautate fantastica , au limbaj "academic" , etc ...

Bineinteles ca fiecare om are mentalitatea lui si sunt de prisos incercarile de-a schimba gandirea cuiva ... Pe unele forumuri se formeaza "bisericute" , fiecare bisericuta are "sef" si incep sa se certe , sa-si aduca jigniri ... E pacat ca se intampla chestii d-astea si nu au loc discutii constructive ... Dar astia-s oamenii !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asa este! :P Aveti dreptate...

Ce este mai trist,este ca daca nu esti asemenea lor,majoritatii,daca incerci sa ridici capul din multime,ramai fara cap!

Nu este recomandat sa ai idei,initiative,pareri diferite fiindca,"faci pe desteptul"!Cu atit mai mult cind se formeaza acele "bisericute",acele afinitati intre membrii unui forum.Vei fi "taxat"fara drept de apel!

"Jalba-n bat"va ajunge la admin purtata cu stoicism de liderul grupului;admin-ul,pentru a nu-si pierde grupul,va sacrifica individul.

Nu conteaza valoarea individului,nu conteaza calitatea ideilor si postarilor lui,intentiile,motivatia,faptul ca a fost provocat(de multe ori,incoltit de "bisericuta")sau ca i s-a intins o cursa;conteaza ca individul,face nota discordanta,este un "ciudat"si nu se incadreaza in turma! Iar turma,nu-l mai vrea! Face greva! Sapa! Santajeaza!Totul e permis.Scopul,scuza mijloacele...

E posibil ca individul sa primeasca si un mesaj "de amor"in genul:"daca nu pleci tu,te "aranjam"noi".

Si superficialitatea isi spune cuvintul!

Un alt fenomen observat de mine este tendinta forumurilor de a se transforma insesizabil,in...chat-uri!

Temele abordate, sunt luate in zeflemea si ...se alege praful!

Cel mai "amuzant" mi se pare nelipsitul joc de clasa primara, "Fazan";nelipsit, oricarui forum romanesc!

Nu cred ca pentru a avea un forum bun e nevoie de copierea regulamentului forumurilor straine! In fond,sunt cam "aceeasi Marie..."pretutindeni.

Daca mi-as face un forum,as urmari ca el sa fie unic prin calitate;in toate sensurile...

Calitatea userilor este cel mai usor de realizat;prin exigenta.

Pe calitatea administratorului si moderatorilor as pune accent;iar aceasta,nu cred ca este garantata de nationalitate...

Parerea mea...nimic nu e "batut in cuie".

M-am intrebat deseori:dupa ce criterii se apreciaza un forum si pentru ce pun administratorii accent pe trafic,pe cantitate si nu pe calitate? :tease:

Edited by bagherra

Share this post


Link to post
Share on other sites
Asa este! :P Aveti dreptate...

Nu este recomandat sa ai idei,initiative,pareri diferite fiindca,"faci pe desteptul"!

Cu atit mai mult cind se formeaza acele "bisericute", acele afinitati intre membrii unui forum.

Vei fi "taxat"fara drept de apel! Nu conteaza valoarea individului, ...

 

 

Nimeni nu putea sa puna mai corect esentialul problemei. :tease:

Share this post


Link to post
Share on other sites

M-am intrebat deseori:dupa ce criterii se apreciaza un forum si pentru ce pun administratorii accent pe trafic,pe cantitate si nu pe calitate?

 

In general, un administrator al unui forum investeste timp si bani in el si forumul devine ca un fel de copil al lui. Vrea ca forumul sa aiba succes si deci trafic. Depinde de administrator daca vrea trafic mare cu ardoare sau calitate (chiar in detrimentul traficului mare). Putin si bun decat mult si prost. Cu timpul oamenii interesati si normali vin pe forum. Un forum serios nu admite injuraturi, certuri, gargara inutila, chat si nici atacuri in grup asupra unui anumit utilizator. Administratorii sunt cei care il exclud pe un utilizator daca nu se poarta conform standardelor impuse de administratori (e nebun, complexat, agramat, agresiv, intolerant, arogant, laudaros, obsedat sexual etc.).

 

Apoi mai e ceva. In general, forumurile au o anumita tematica: muzica anilor '80, moda, cure de slabire, Mozart, viata vedetelor, istorie, politica etc. Sunt forumuri separate unde se discuta numai despre un subiect. Bun. Acolo nu ai voie sa stai la taclale sau sa vorbesti despre zacusca pe un forum despre Stefan cel Mare ca te dau afara administratorii imediat. Cand insa un forum are nenumarate subiecte, precum Roportal...e mai usor sa se ajunga la chat, lalaiala, injurii, atac in haita etc. E mai greu de controlat si apoi...depinde si de calitatile morale si intelectuale ale administratorilor/moderatorilor dar si de nervii si rabdarea lor. :tease:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marea majoritate a userilor cred ca ar detine adevarul absolut. "Geniumania" e o boala grava.

Daca vrei sa iesi din "turma", nu cred ca un forum e locul perfect. Ar trebui sa plecam de la ideea ca am putea jigni prin anumite posturi, ca totul e doar un schimb de idei si nu trebuie sa avem tot timpul dreptate.

Din proprie experienta nu am intalnit aici "bisericute", santaje, nu am primit mesaje de "amor" si am incercat si voi incerca sa comunic intr-un mod decent.

 

Si cel mai important: POSTEAZ DOAR ACOLO UNDE POTI EXPRIMA O PARERE,IN REST CITESTE!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Marea majoritate a userilor cred ca ar detine adevarul absolut. "Geniumania" e o boala grava.

Daca vrei sa iesi din "turma", nu cred ca un forum e locul perfect. Ar trebui sa plecam de la ideea ca am putea jigni prin anumite posturi, ca totul e doar un schimb de idei si nu trebuie sa avem tot timpul dreptate.

Din proprie experienta nu am intalnit aici "bisericute", santaje, nu am primit mesaje de "amor" si am incercat si voi incerca sa comunic intr-un mod decent.

 

Si cel mai important: POSTEAZ DOAR ACOLO UNDE POTI EXPRIMA O PARERE,IN REST CITESTE!

La ce te referi cind spui"aici",la "Roportal"?

Cred ca ai inteles gresit;nu era vorba de "Roportal",ci de forumurile romanesti,in general!

Asta,nu inseamna ca nu cadem in ispita si noi,uneori; :lol: mai ales de ceva timp...

Un forum,e un cimp de lupta al ideilor si mi se pare firesc si constructiv chiar, sa lupte fiecare pentru ideea sa.

Rau este atunci cind se incing spiritele si se uita de respect;dar,de asta se ocupa moderatorii. :D Iar "Roportalul",este norocos in aceasta privinta...

Norocos,pentru ca nu are moderatori toleranti ci buni;adica,stiu cind si cit sa tolereze ca sa nu piarda situatia de sub control si in acelasi timp sa nu fie incomozi.

In ciuda contrazicerilor si micilor noastre rautati,imi plac userii "Roportalului"pentru ca nu sunt ranchiunosi.

Si-i iubesc... :spiteful:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×