Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

Romani in Ucraina

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Acord cu Ucraina

de

Autor: Mihai BADEA

 

 

 

 

Romanii vor calatori in Ucraina fara vize, iar ucrainenii vor putea veni in tara noastra pe baza de vize acordate gratuit, a anuntat, ieri, la Sighetu Marmatiei, presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, dupa discutii cu seful statului roman. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko, au sustinut o conferinta de presa comuna. Iuscenko a precizat ca i-a cerut lui Traian Basescu simplificarea formalitatilor de trecere a frontierei romanesti.

 

 

El a spus ca au convenit ca Ucraina sa dea dreptul cetatenilor romani sa calatoreasca in aceasta tara fara vize, iar partea romana sa acorde vize gratuite pentru ucraineni. Detaliile pentru aplicarea acestor masuri vor fi stabilite intr-o intilnire a autoritatilor specializate din cele doua tari.

 

Ceremonie cu iz slav

 

Presedintele Traian Basescu si omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko, au taiat, ieri, panglica de inaugurare a podului peste Tisa, la jumatatea acestuia, dupa ce au deschis punctul de trecere a frontierei Solotvino - Sighet, in partea ucraineana. Presedintele Traian Basescu a sosit la ora 10 la Sighetu Marmatiei, Viktor Iuscenko, a ajuns, la scurt timp, in partea ucraineana a punctului de frontiera Solotvino - Sighet, fiind asteptat de buciumasi si tineri imbracati in costume populare. La citeva minute, in partea ucraineana a podului a sosit si Traian Basescu, cei doi sefi de state intilnindu-se aici si imbratisindu-se. Cei doi presedinti au fost intimpinati cu piine si sare si au ascultat un cintec in limba ucraineana, apoi au inaugurat punctul de trecere a frontierei Solotvino - Sighet.

 

Vizite de curtoazie

 

Dupa inaugurarea podului, cei doi sefi de state au mers la primaria din Sighetu Marmatiei, iar inainte de a intra in sediu s-au adresat, de pe treptele institutiei, celor citeva sute de localnici adunati acolo. Apoi, Basescu s-a deplasat in localitatea Solotvino (Slatina) din Ucraina, pentru o intilnire cu reprezentanti ai comunitatii romane din regiune. El a vizitat si liceul cu predare in limba romana din localitate, dar si biserica

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Ucraina :yahoo:

 

 

 

Da, da, desi ai activat acel nasuc insa si Moldova se afla in Ucraina inca azi si depind in mare masura de Rusia !!!

 

 

 

Basescu le-a promis moldovenilor ca le rezolva problema vizelor!

16 Ianuarie 2007

 

 

 

 

Prezent intr-o vizita oficiala la Chisinau, presedintele Romaniei a facut bai de multime si a dat asigurari ca va sustine revendicarile moldovenilor.

 

Traian Basescu a fost intampinat astazi la Chisinau de sute de moldoveni atat la Presedintie, cat si la sectia consulara si la Ambasada Romaniei.

 

Seful statului roman i-a asigurat de cetatenii moldoveni de rezolvarea problemelor legate de acordarea vizelor si de cetatenia romana.

 

La sediul Presedintiei, Basescu a fost intampinat de aproximativ 40-50 de cetateni. Dupa discutia tete-a-tete cu presedintele Vladimir Voronin si declaratiile de presa, Basescu a coborat in mijlocul multimii, asigurandu-i pe cei prezenti ca problemele lor vor fi rezolvate.

 

Jurnalistii din Chisinau prezenti la Presedintie nu au fost lasati de agentii de paza sa filmeze manifestantii moldoveni si intalnirea acestora cu Basescu. Ei au cerut ulterior cameramanilor romani imagini cu Basescu in mijlocul cetatenilor veniti in fata Presedintiei. "Noua nu ni s-a ingaduit sa filmam", s-au plans jurnalistii moldoveni.

 

De la Presedintie, Basescu s-a deplasat la Sectia consulara, iar apoi la Ambasada Romaniei.

In ambele locuri, el a fost intampinat de peste o suta de cetateni moldoveni care au scandat "Unire!", "Jos hotarul de Prut!" si "Traiasca, traiasca si infloreasca Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca!", au fluturat steaguri tricolore si au afisat pancarde pe care scria "Unirea cu tara mama - idealul nostru sfant" si "Jos consecintele Pactului Ribbentrop-Molotov".

 

Basescu a intrat in multime, la fiecare dintre cele trei locatii, le-a urat moldovenilor "La multi ani!" si "Un nou an bun!" si i-a asigurat ca problema vizelor se va rezolva in maximum doua saptamani, iar legislatia privind cetatenia romana va fi modificata astfel incat problema cererilor de cetatenie sa fie rezolvata.

 

Ovationat indelung

 

"Va asiguram ca in maxim doua saptamani rezolam problema, pentru ca dumneavoastra sa nu mai stati atat de mult. Stiu ca sunt depuse 530.000 de cereri de cetatenie. Va asiguram ca modificam legea pentru ca cetatenia sa se acorde mult mai usor si repede", le-a spus Basescu moldovenilor adunati in fata sectiei consulare de la Chisinau, care strigau "Basescu, Basescu!".

 

Unii dintre acestia s-au plans ca autoritatile nu au nicio sensibilitatea fata de problemele lor, ca nu li se raspunde "cu saptamanile" la solicitari si au acuzat regimul de la Chisinau de orientare vadit pro-ruseasca. "Cu haita asta de comunisti nu poti sa faci nimic", a strigat un batran, care a povestit ca a fost profesor de limba romana.

 

Alte doua consulate

 

Presedintii Traian Basescu si Vladimir Voronin au hotarat astazi la Chisinau, crearea a doua consulate romanesti temporare in Republica Moldova in orasele Balti si Cahul.

 

De la inceputul acestui an, mii de cetateni moldoveni stau la cozi in fata Consulatului roman din Chisinau pentru a obtine vize de calatorie in Romania.

 

MAE roman i-a asigurat pe cetatenii moldoveni ca toate cererile de viza vor fi procesate in regim de urgenta, cu prioritate cele ale elevilor si studentilor din Republica Moldova care studiaza in Romania. (preluare Mediafax).

 

 

http://www.evenimentulzilei.ro/article.php?artid=288088

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Da, da, desi ai activat acel nasuc insa si Moldova se afla in Ucraina inca azi si depind in mare masura de Rusia !!!

Nu ma intereseaza ...

ucrainiencele sunt fete faine ... :yahoo:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Nu ma intereseaza ...

ucrainiencele sunt fete faine ... :pardon:

 

 

Stiu, cunosc ca sint din zona Sighet si in oras era liceu si in ucrainiana pe langa maghiara si romana.

Sint sate unde lumea nici cu stie alta limba decat ucrainiana, Craciunesti e una din ele, o vecina era de acolo.

 

Acum la vara cand merg "acasa" abia astept sa trec podul istoric !!! ca n-am fost niciodata in Rusia !!!

De acum am emotii, ca in Rusia nu prea mergi ca la Hollywood !!!

 

 

Printre romani, dar nu acasa

de

Mihai Soica

 

 

Militienii de peste Tisa se uita urat la strainii care ajung in mica localitate din Ucraina, populata majoritar de romani.

 

 

Inaugurarea podului peste Tisa, care leaga Romania de Ucraina in dreptul localitatilor Sighetu Marmatiei, respectiv Solotvino (Slatina), a fost primita cu bucurie de locuitorii de pe ambele maluri.

 

Chiar daca romanii din Ucraina pot ajunge in Romania mult mai rapid si nu mai sunt nevoiti sa faca un ocol de cateva sute de kilometri pentru a ajunge la Sighet, ramane problema birocratiei de care se lovesc pentru a obtine viza.

 

"Viza putem scoate doar de la Cernauti, iar pentru asta trebuie sa platim bani frumosi. Pentru o viza de Romania platim 30 de dolari, desi ea costa doar 10 dolari. Restul de bani se duc la cei care merg pana acolo sa scoate vizele. Noi punem actele aici la Slatina si, dupa ce merg la consulat, vin pasapoartele cu vizele puse. Ne trebuie si invitatie, iar de cand Romania a intrat in Uniunea Europeana, politistii romanii s-au facut mai ai dracului, ca ne cer invitatia si la frontiera", spune Maria Vlad, o pensionara din Slatina.

 

Femeia mai spune ca are rude in Romania si ar vrea ca problema trecerii frontierei sa fie mult simplificata. Nici anuntul facut de presedintii celor doua state, cum ca cetatenii ucrainieni nu mai trebuie sa plateasca pentru viza de intrare in Romania, nu ii multumeste pe oameni. "Si daca nu platim viza, tot trebuie sa mergem la Cernauti, iar asta costa bani", ofteaza femeia. In Ucraina o pensie medie este de 50-60 de dolari.

 

Un oras de romani

 

Slatina, sau Solotvino in limba ucraineana, este un orasel care se intinde pe pantele domoale ale dealurilor situate pe malul celalalt al Tisei. Este situat in raionul Tiaciu, regiunea Transcarpatia, in care locuiesc in jur de 34.000 de etnici romani.

 

O primarie modesta, case mici care asteapta parca de prea mult timp sa fie zugravite sau drumuri desfundate de noroaiele care au uitat sa mai inghete, te trimit cu imaginea la Romania din anii

Editat de Olga Khan

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

sunt curios daca stie cineva cit de sigur e un drum cu masina din Ro catre Polonia prin Ucraina. E o intrebare serioasa, asa incit un raspuns de la cineva care face acest drum mi-ar fi de mare ajutor. Multumesc

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×