Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
georgeava

WindowsXP si Linux-se pot intelege impreuna?

Recommended Posts

Deci cum poate un utilizator sa faca sa "colaboreze" cele doua sisteme de operare, intr-unul din urmatoarele doua cazuri:

1-WindowsXP si Linux_Mandrake 10 se afla instalate pe doua unitati distincte.

Este unul din cazurile cele mai intalnite, deoarece astazi multe unitati centrale noi se livreaza cu Linux preinstalat pe ele.

Deci daca am doua unitati centrale, pe una avand instalat WindowsXP si pe cealalta Linux Mandrake 10 cum pot face ca de unitatea cu WindowsXP sa accesez datele aflate pe unitatea cu Linux intr-o aplicatie de baze de date realizata cu PostgresSQL?

Unitatea pe care este instalat Linux-ul nu are floppy disk, nici CD-Writer sau DVD-Writer.Ce elemente de conexiune trebuie sa folosesc pentru a realiza o asa zisa locala, ce setari trebuiesc facute in Linux si apoi in WindowsXP, pentru configurarea acestei retele si apoi ce setari trebuiesc facute la protocoalele de retea si serverele de pe cele doua unitati-Proxy si Samba, pentru ca de pe unitatea cu WindowsXP sa pot accesa datele din bazele de date PostgresSQL?

2-Cele doua sisteme de operare se afla instalate pe aceeasi unitate centrala, pe doua partitii diferite.

Ce programe ar trebui sa foloseasca cineva pentru accesa fisierele gestionate de cele doua sisteme de operare, in ambele sensuri-sau astfel spus din WindowsXP sa poti "citi" sau deschide fisierele din Linux-Mandrake 10 sau din aplicatiile care ruleaza sub acest sistem de operare si invers-din Linux sa poti "vedea" fisierele patronate de WindowsXP.

Desi problema aceasta poate fi privita ca o combinatie de hard si soft(cabluri si elemente de retea si configurarile soft ale retelei si ale celor doua sisteme de operare), am postat-o in aceasta sectiune.

Legat de cele de mai sus, in ultimul timp nu mi-a dat pace urmatoarea intrebare:

"Ce s-ar intimpla daca gigantul din Redmont ar lansa luna viitoare pe piata o varianta de Windows Open Source sau o suita de aplicatii de tip Office Open Source-cu codul liber pentru imbunatatire de catre marea comunitate de programatori din lume? Avand in vedere forta financiara si comunitatea de programatori care lucreaza pentru el, gigantului din Redmont i-ar fi usor sa produca o asemenea lovitura de teatru.Credeti ca Windows Open Source Office Suite Open source si-ar pierde din "aroma" Microsoft astfel? Nu cred.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te exprimi foarte greoi, dar sper ca am inteles:

 

In cazul 1 trebuie sa configurezi reteaua (tcp/ip) si serverul Postgres. De samba nu ai nevoie decat daca vrei sa accesezi fisierele.

 

In cazul 2 cand sunt pe acelasi calculator exista drivere in windows care iti permit sa lucrezi direct cu partitia linux, dar mai bine bootezi linux-ul cu un PC virtual de ex VMWare (program comercial) si sa ai 2 sisteme independente care merg in acelasi timp pe acelasi calculator.

 

Un windows open sources daca nu are un sistem compatibil cu cel existent nu va avea mare succes. Iar daca e compatibil nu stiu in ce masura toate aceste formate de fisiere sunt inregistrate ca proprietate intelectuala a Microsoft.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E mai greu sa se inteleaga.Intoleranta microsoft la comunitatea open source se manifesta prin secretizarea excesiva inclusiv a bug-urilor.Asa ca devine greu daca nu imposibil o comunicare intre cele doua curente pe sistemele compatibile ibm.In ce priveste portarea cred ca se poate face usor .Insa trebuie sa stapanesti linuxul.Linux este pregatit sa preia din milioanele de utilizatori windows,iar in ultimul timp recunoaste fara probleme partitionarea ntfs.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se inteleg de minune atata timp cat stau pe doua partitii diferite fiecare dintre ele. :doh:

 

Windows ? Open-Source ? Cred ca glumesti ! Sa piarda nenea Gates milioanele ? NU mai bine face ce stie el mai bine o data la 4-5 ani : scoate acelasi release dar sub diferite forme...ultima dintre ele numindu-se Vista.

Edited by ALX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×