Sari la conținut
Forum Roportal
Desert_Rose

Ciorbe, supe

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

ciorba-dovlecei-cu-iaurt-1024x768.jpeg?resize=300%2C300&ssl=1

Deci: fiind duminică seara, deschid ușile combinei side-by-side, și bag mâna înăuntru, ca un ginecolog în căutare de sarcini extrauterine.  Surpriză: Dau peste o bucată de slănină, cam cât o brichetă, rămasă probabil de la Crăciunul 2022, și peste o căpățână de varză murată, medie spre mică, rămasă de la sarmalele de la Revelion.  Banzai!!  Știi cum zic?   

Neapărat bere, pentru vioiciunea bucătarului!

Am luat căpățâna și am tăiat-o în două.  Din fericire am mai găsit și două sticle de bere Corona care nu trebuiau să lipsească de la rețetă.  Deci, tăiat varza în două, desfăcut o Corona.  Luat trei-patru înghițituri din bere, tăiat varza fideluță.  Dar fideluță, nu peștișori, cât se poate de fină, precum varza de lângă ciolanul servit de o nibelungă țâțoasă la Munchen, la Springfest.   

Se mai cotrobăie în sertarele frigiderului și se mai confiscă un ardei gras roșu, unul verde, un morcov, și o rădăcină de pătrunjel.  Ascunsă sfioasă într-un colț, găsim o jumătate de țelină pe care o racolăm întru nobilul scop.  Din cămară mai găsim o ceapă vârtoasă, doi cartofi țâfnoși, niște chimen, niște boia afumată și niște foi de dafin.  Ah, și doi căței de usturoi, pipărați și nervoși, care nu își găseau locul în peisaj.  Sarea și piperul erau lângă aragaz.   

Deci, am luat o oală antiaderentă, am pus-o pe foc și am lăsat-o la încins. Când nu și-a mai încăput în piele am uns-o cu puțin ulei de măsline. Apoi am vărsat slănina tăiată cubulețe mai mici de 0,5 cm.. și am amestecat ca și cum nu aveam altceva mai bun de făcut. Când slănina și-a lăsat untura, iar cubulețele au căpătat consistența jumărilor, am pus o jumătate de linguriță de chimen, ca să se scalde în umorile sticloase ale slăninii combinate cu uleiul de măsline.

După ce bucătăria a mirosit a chimen, am vărsat deasupra boiaua afumată, usturoiul, ceapa tăiată cubulețe mici și morcovul dat pe răzătoare. Călit totul până când morcovul, rușinat, și-a lăsat zemurile și culoarea în cratiță, printre sucurile cepei devenite sticloasă de invidie. Apoi am pus ardeiul tăiat mărunt, și roșu și verde, rădăcina de pătrunjel și o felie de țelină mărunțită aprig.    

Cu capac, ca la saună

Pentru că totul aducea a porn-food, am acoperit oala cu un capac și am lăsat la foc mic zece minute, mestecând din când în când, să nu se simtă legumele ignorate.   Apoi am pus varza fideluță, împreună cu zeama pe care a lăsat-o neputând să se mai țină.  Înapoi capacul și încă zece minute de saună.  După aceea, ridicat capacul și răcorit amestecul cu piper proaspăt măcinat din râșniță, puțină sare și ceva cimbru.

Am mai pus și o umbră de tarhon, cât să iei între buricele de la doua degete.  După care am vărsat doi litri de apă să se răcorească.   Am fiert la foc mic 20 de minute, după care am pus cartofii tăiați cubulețe mici.  Am mai fiert încă 15 minute, până când cartofii s-au declarat bătuți și gata de mâncat, am pus capacul și am stins focul.

După alte 20 de minute, spumege pocalul.  Cu un ardei iute alături, și o ciabatta proaspătă lângă farfurie, am mâncat de parcă a fost Revelionul. Ideal ar fi fost cu mămăligă, dar Zmeoaica era pe Netflix cu niște seriale, iar mie mămăliga îmi iese cu cocoloașe…așa că, ce să zic, La mulți ani și poftă bună, să fie bine ca să nu fie rău ...

*N-am stiut ca frigiderul se numeste "combină side-by-side" sau este doar un moft al celori care poseda asa ceva*???

"și bag mâna înăuntru, ca un ginecolog în căutare de sarcini extrauterine." ... m-a scarbit cu fraza asta AVOCATUL, un lowclass fara valoare.

Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ciorbă de salată cu afumătură.  Cel mai gustos preparat ardelenesc.

Poate intre romani este valabil reteta asta, dar eu nu-l consider pentru ca: - nu-mi place uleiul de masline, nu se fierbe salata 35 de minute, nu contine ceapa si nici morcovi, deloc afumatura, nici 1 litru de lapte, ardei iute sau otet, n-a ramas nimic in oala  :surrender:    https://evz.ro/ciorba-salata-afumatura-omleta.html  

Reteta mea de Supa de Salata, doar pentru comparatie

  • Fresh Green Leaf Lettuce - Shop Lettuce & Leafy Greens at H-E-BLettuce | Description, Varieties, & Facts | BritannicaLet’s Talk about Lettuce!Lettuce Seeds in Canada | Order Online | OSC Seeds20 Types of Lettuce and Other Leafy Greens - Jessica GavinHow to Grow LettuceParris Island Cos Romaine Lettuce, bulk size: 7 g : Southern Exposure Seed Exchange, Saving the ...Lettuce; Lactuca sativaSaving Lettuce Seed | Southern Exposure Seed Exchange
  • 16 Types of Lettuce VarietiesWhat Is Crisphead Lettuce: Tips On Growing Crisphead Lettuce Plants16 Types of Lettuce VarietiesLettuce Varieties - Learn About The Different Types Of LettuceGrowing Lettuce - Experience Real Flavor! - Old World Garden Farms23 Different Types of Lettuce Varieties With Pictures | Yard SurferLettuce2.jpg | Gardening ABCLearn Your Lettuces: An Overview of Organic Lettuce Types Grown by GROMAINE | GROMAINE
  • How to grow and care for lettuce | lovethegardenHOW TO GROW LETTUCE OUTSIDE |The Garden of EadenMove over lettuce - The Muslim ObserverThe Muslim ObserverLettuce - Types, Nutrition Facts, Calories, Carbs - Health BenefitsLettuce Green - Concept Fresh 

Folosesc una sau mai multe din aceste tipuri de salate, se intampla dupa un eveniment sa am multe feluri, frunzele individual le spal in apa sarata dar nu le tin acolo doar pana le trec prin castronul cu apa sarata dupa care le limpezesc.   Unele sint foarte cretze si nu vreau sa fierb si gandacei, paianjeni, melcisori si altele.  In strecuratoare le pun si le tai la 1 cm grosime si raman tot acolo sa se scurga de apa pana le vine randul in oala.   

Pun vreo 4 litri de apa la fiert in care adaug un pic de sare si dintr-o capatina de usturoi cam jumatate razuit pe partea de Lamaie dar si marar verde tocat destul de fin dar nu facut praf.

Intr-un vas de sticla cu 1 maner de face un sos alb sau Habaras in maghiara din 200 ml de smantana lichida/dulce, daca vreau pun si smantana mai acra care nu curge, 2 linguri de faina, 2 oua, ceva sare dar nu mult, piper negru macinat fin si boia maghiar marca "Kalocsai" din Ungaria.  Le amestec cu tel-ul pana dispar cocoloasele si mai adaug lapte daca este cam greu de amestecat.

Intr-o tigaie fac omleta dar in loc de marfuri de porc folosesc crutoane facute de mine.  Incing ulei de Floarea Soarelui,  bat vreo 4-6 oua cu sare si boia putin, le pun in tigaie si adaug crutoanele acopar cu capac tigaia si focul pe mic.   Incerc daca s-a legat si pot sa ridic putin de la margini omleta, pun manusi groase acopar tigaia cu capac, inorc tigaia repede si pun inapoi omleta in tigaie de pe capac, aproape ca la Circ, dar sa nu incerce cei fara experienta in bucatarie dar si atunci peste masa sau chiuveta curata, in caz ca ar cadea omleta ... Nu se mai acopera si se lasa pe marginea aragazului fara foc in tigaia fierbinte, cand s-a mai racit un pic se taie cubulete care cum vrea. 

Se adauga in oala compozitia pentru supa, dar inainte se scoate cam 1 litru de apa din oala si incet se amesteca in "habaras" si incet se adauga in oala, se amesteca in oala bine, se adauga salata, da intr-un clocot si cine vrea adauga omleta, cine nu, lasa pe o farfurie si de acolo se servesate. 

Se opreste focul imediat, nu se acopera ca s-ar putea sa dea in foc, dar e bine de pus pe un loc mai departe. 

Salata ramane crocanta ca si crutoanele, are mai mult farmec decat afumatura.  Se poate adauga smantana desigur, dar de obicei zeama de marar cu usturoi si restul este gustos.

Aste-i o reteta de vreo 300 de ani cel putin cand doar in vara se facea supa asta cand in gradina crestea salata la maturitate in Ardeal, unde n-a fost prea cald in acele zile.  Era o mancare de post ca la catolici nu este totul pe lista neagra, ou si lapte din cate stiu ca postesc pentru sanatatea mea nu pentru biserica!!!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

La 26*C la mine pe moment, cautam inghetata in congelator, nu o acritura de zeama!!!

Mie nu-mi place Ciorba de nici un fel, dar nici de acel Bors sa n-aud, ca mirosul ma irita deja, nu-i de mine locul unde se fabrica marfa asta!!!

In limba maghiara la Piper Negru sau de alta culoare se spune BORS si este numit TATAL aromelor din bucatarie!!!  Se pronunta exact ca in romaneste: -  borș.

Am mai scris pe aici undeva ca s-a deschis un Restaurant romanesc mai demult si comunitatea maghiara a fost invitata la Marea Deschidere.   A venit si TV-ul

sa dea la stiri si alte noutati decat accidentele pe strazi, dar au ramas cu gura acra cand au gustat "supa" locului ca era acru = stricat/alterat iar chelnerita nu stia

deloc engleza!!!   Au mai servit si alcool la 2 "fetite" si cu asta s-a si inchis localul de mare renume ca n-a stiut proprietarul de camerele ascunse care prinde toata

actiunea si vede ca nici n-au fost identificate tinerele, plus s-au dus in depozit cu clienti pescuiti din sala!!!  Era mare distractie acolo la o Ciorba Acra.   

  111370_bors06.jpg

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Hungarian goulash in a bowl on table next to spoon and red towel          Gulaș Romanesc din Ardeal

Fiecare persoana gateste altfel oricare ar fi mancarea sau de nationalitatea cea mai necunoascuta.   Pe unde am calatorit acelas mancare era altfel gatit.

Se poate comenta ca fiecare vede altceva acolo in acea strachina.   De obicei ungurii nu flosesc rosii mult la gatit, iar Secuii cel mai putin sau deloc.  Asta 

din cauza ca nu se gasea decat vara un timp scurt, bulionul nu intra peste tot in oala precum la Bucuresti, iar rezultatul final arata altfel.  

Inca n-am auzit de acel  "rântașul pregătit din apă și făină" dar nici din altceva ca ar intra in oala asta!!!

Cei care apar cu filme video nu inseamna ca stiu ce fac, vor sa fie vazute mai mult ca celebritati. 

Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ciorbă de Lobodă  Image result for Loboda planta. Size: 160 x 99. Source: mancamsanatos.ro  Image result for Loboda planta. Size: 127 x 100. Source: diversificare.ro

Din cate am stiut, nu se manca asa ceva in Ardeal decat poate romanii de acolo.  Eu inca n-am gustat ca nu ma atrage si curios este ca nu cunosc pe nimeni din Maramures desi romani sa fi gatit vreodata marfa asta.   La Bucuresti avea alt rasunet ciorba asta, dar nu in Transilvania!!!        

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ai dreptate, nici românii nu fac asa ceva în Ardeal. Dar in Regat dacă ma duc vreau sa gust. 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Grabeste-te pana nu creste prea inalt Loboda, ca dupa aceea nu se mai foloseste pana la anu' nici bunatatea asta!!!   

Asa era la Bucuresti pe vremuri din cate am auzit in casa lui sora mea, de la soacra ei.  Traiau dupa atatea superstitii ce n-am imaginat.

Aveau frigider dar nu-l foloseau decat vara, in rest pastrau mancarea gatita pe geam cu oala cu tot, era din fier facut loc pentru ladite cu flori,

ca erau case construite de francezi si austrieci/nemti de pe vremuri.  Aveau un gard comun cu Ambasada Greaca din Bucuresti, dar si paza cu

militatri cu arme, identificau pe toata lumea care intra in casa vecina.  Doar pe partea cealalta al trotoarului circulau oamenii, nu se parcau masini.  

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Chef Florin Dumitrescu a DEZVĂLUIT de ce nu mănâncă niciodată ciorbă la restaurant. Ce ingrediente folosesc, de fapt, bucătarii?

*Asta-i Good NEWS!!!  Daca Chef-ul spune, trebuie ascultat*. 

Eu sint inafara riscului ca nu-mi place ciorba de nici un fel si nu mananc la nimeni.  Am auzit insa de la romance ca nu gaseau Vegeta in alimentari americane si erau speriate, dar s-a rezolvat si astadupa ce au aflat ca importa toti Arabii si cine mai deschide magazin din Europa + Chinezul.

In Romania doar in localurile prietenelor mancam, sau in localurile verisorilor dar sint angajati care lucreaza, tot rude al familiei, si se aduna toata rudele sa fim impreuna la masa cu o singura ocazie ca n-aveam timp niciodata deajuns.  Altfel n-ar fi un loc unde sa incapem cu toti, iar in curte nu este mereu vremea potrivita.   

Cand sotul lucra nu avea deodata multe zile de vacanta, acum n-avem chef de mers nici pana la marginea Judetului.  Vacantele se dadeau pe mai multe perioade in timpul anului si mereu aveam de facut sarmale cu tona sa ne mai dea cateva zile ca sintem doar pe drum oriunde mergem.   

Pe la noi, la intrare in restaurante este afisat Specialitatea Casei pentru ziua respectiva.   Era un Peste cu una din ocazii, mai demult, si am observat ca nu este aroma de peste deloc, tocmai de aceea am intrebat chelnerul cum arata marfa ce eu nu sint mare pescar si mi-a adus 2 pesti sa aleg.  Mi le-a facut exact pe amandoi cum i-am spus si erau o bunatate, pana ce restul din grup se uitau cam stramb ca ei n-au observat afisul, si au comandat ceva care era din conserva ... sau ceva reincalzit din congelator.     

gandul.ro

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
La 22.03.2024 la 10:46, The Unknown a spus:

Ciorbă de Lobodă  Image result for Loboda planta. Size: 160 x 99. Source: mancamsanatos.ro  Image result for Loboda planta. Size: 127 x 100. Source: diversificare.ro

Din cate am stiut, nu se manca asa ceva in Ardeal decat poate romanii de acolo.  Eu inca n-am gustat ca nu ma atrage si curios este ca nu cunosc pe nimeni din Maramures desi romani sa fi gatit vreodata marfa asta.   La Bucuresti avea alt rasunet ciorba asta, dar nu in Transilvania!!!        

E faina

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Supa care încetinește îmbătrânirea. O explozie de vitamine și fibre

Minestrone, Supa care încetinește procesul de îmbătrânire  ... CA SA VEZI SI SA NU CREZI  :lol2:

Nu pot sa cred in asa ceva ca elixir al tineretii, marfa italiana mancat de foarte multi.  L-am gustat in Italia, facut in casa dar nu-mi place, nu suporta corpul meu sos de rosii dar nici o farfurie incarcat de alea toate.   N-a fost inventat pentru mine, eu-mi gatesc supe mai pe apetitul meu, mai clar, nu atat de aglomerat.   

evz.ro

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×