Sari la conținut
Forum Roportal
Desert_Rose

Ciorbe, supe

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Fara ulei (?!?!) si fara apa rece adaugata dupa. Grisul il pun ochiometric. Si nici nu acopar. Singura chestie e sa il lasi compozitia sa absoarba inainte de a forma galustele. La cantitatea asta mie imi ies vreo 25-30 de galuste, si fac in cantitate cel puțin dubla de supa fata de cat zic ei acolo.

Editat de Enki
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Mi-am adus aminte ca evreii fac acele Matzo Balls/galuste intre 2 linguri unse sa nu se lipeasca si precis restul retetei este o traducere din acele traditii!!!   

In State nu se foloseste gris din cate stiu si nici galuste in supe, doar evreii insa amestecul se vinde in cutie din Israel pentru acele galuste, exista in fiecare alimentara raion cu marfuri Kosher, mexicane, chineze, japoneze ... international ca erau mai demult si marfuri franceze ca de italienesti sint pline rafturile de sos tomat la greu.  Au mancat la mine galuste o familie de americani cu copiii sub 6 ani, nu stiau ce sint acele "puffy things" dar le-a placut enorm.  

Ceea ce nu se da in retete, cat de mare este cana cu care sa masuram grisul din reteta?  Daca e masura americana cunosc, fiind ziar romanesc, nu stiu la ce sa ma gandesc.   

Masura Americana 1 Cup este folosit traditional si lumea are in casa mai multe "cani" gradate!!!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Supa de Salata am preparat azi cu care am pierdut o groaza de timp.    Stiu DEJA ca prepararea ingredientelor omoara timpul la oricare mancare dar ca azi inca n-a mers greu gatitul.  Precis acea vreme caineasca pe care ne prevestesc ca NIMENI nu scapa de ceva groaznic, care se apropie de la Polul Nord, Vortexul Arctic ne incurca "busola" de pe umeri dar m-am trezit cu o mare gramada de vase pe care le-am folosit sa pun ce am pregatit pentru supa asta simpla.  Parca n-am mai avut din acest Vortex parte pan-acum!!!

Deloc nu este asa de simpla, dupa ce m-am plictisit de spalat Salatele de Iceberg ca am cumparat 5 capatini, primele randuri de foi le toc si dau la pasari, pe urma cu ochelari care maresc binisor verific urmatoarele 2-3 randuri de foi de pe capatine si le pun in apa sarata la dezinfectat, pe urma in apa ce curge din robinet individual le limpezesc si le pun intr-o strecuratoare mare care este intr-un castron sa nu curga apa peste tot. 

Si restul salatei spal dar in alta strecuratoare+ castron, ca va intra in frigider pentru a fi mancat crud.   Usturoi am razuit ca am mereu curatat intr-un borcan de sticla ca al de plastic miroase urat si face o reactie chimica cu usturoiul, nu-mi place. 

Am tocat si marar din congelator si am pus la foc mic la fiert in supa de pui tot din congelator cam 3 litri.  Am verificat frunzele de salata, le-am tocat dar nu fin sa se scurga si mai repede. 

Am facut un "habarás" = rantas care nu se prajeste :lol2: = intr-un castron care apartine de o masina de frecat blat de tort, pun 2 linguri de faina, 2 de smantana, si apa dar si lapte si-l frec cu telul sa fie fara cocoloase, il voi ingrosa zeama cand ii vine randul, dar trebuie sa fie gata totul ca repede se asambleaza la un moment dat. 

Din 6 oua am facut omleta si am taiat in cubulete cand s-a racit, ca am avut crutoane si voiam sa le folosesc, sa n-am ramasite inainte de Paste.   Acasa pe vremuri omleta se facea cu slanina afumata la topit/prajit si peste oul bine batut.   

A urmat  prepararea propriu zisa,  in oala am mai pus supa, a dat in fiert, am turnat habarasul, ingredient rece, se amesteca cu o mana intre timp si cand incepe sa dea semn de fierbere se adauga si salata, la alt semn de dat in clocot intra si omleta si mai astept 3 minute amestecand sa nu se taie smantana.  Doar in omleta am pus sare, piper si boia aromata maghiara, care-i da o aroma, culoare si gust supei.    E gata deja!!!   

Am mancat pentru 3 persoane si crutoane, ca nu ma saturam de bunatatea de supa!!!   Salata ramane crocant si asta-mi place.   Inca-s in chiuveta toate vasela ca nu-mi pasa de nimic pe moment.   Ce as face maine de n-as avea vase de spalat ...        

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Vremea asta rece "urla" pentru o Supa de Pui, altceva va trece pe locul preferential cu numarul 2, in spate de tot in frigider, sau chiar in congelator daca mai e loc :lol2:   

Am de mers sa mai cumpar cate ceva ce-mi lipseste.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

In sfarsit am terminat de adaugat in oala de supa si ultimul ingredient, eu asa fac supa, incep cu cea mai tare leguma si termin cu cea care necesita cel mai putin timp de fierbere.    Conopida este ultimul ingredient ca-mi place foarte mult si are nevoie doar de o oparire sa ramana in forma initiala. 

Pentru ca n-am chef de facut nici galuste sau paste traditionale, o sa fac doar "putanesca" merge mai repede si-i la fel de gustoasa ca oricare pasta cruda, vorba Rodicai.  

Intr-un castron se framanta o coca tare dintr-un ou sau doua, sare, faina si un pic de apa car cuprinde coaja de la jumatate oua.   Se mai arunca un pumn de faina sa nu se lipeasca de mana si imediat se da pe razatorul de mere, iar coca se mai trece prin faina sa nu se lipeasca nici pe razator.  Nu se lasa un timp la odihnit pasta, de asta merge repede, in 5 minute-i gata.  Se lasa putin la aerat, se pune intr-o strecuratoare sa cada extra faina si e gata de fiert in supa!!!   Patrunjelul verde e tocat deja, scot zeama din oala, il trec printr-o strecuratoare foarte des tesut si dublu sa nu treaca orice decat zeama printre deschizaturi, in acea supa clara fierb pastini, iar cand il mananc, mai adaug in farfurie din tot ce-i in oala: morcovi, gulie, telina, rutabaga, cartofi, conopida si o bucata de pui.    

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Secretul găluștelor care se topesc în gură. Nu veți da greș cu așa ceva

Secretul găluștelor care se topesc în gură. Nu veți da greș cu așa ceva - Rețete și vedete (retetesivedete.ro)

N-am mai facut galuste chiar demult dar pe caldura asta nu prea am chef dar pentru weekend parca tot as face o supa, tocmai o sa am timp sa cumpar tot ce am nevoie, gris este cea mai mare problema ca nu se gaseste oriunde decat ca si faina sau mult mai bolovanoasa numit Grits dar nu-mi place.   Americanii nu mananca asa ceva doar evreii, ei cumpara in magazinul Kosher sau coltul lor daca are magazinul rezervat si pentru ei ca si pentru mexicani/latinos, chinezi/asiatici si alte neamuri de pe planeta.

Nu-mi place secretul din articol sa le fierb in apa cu sara :no: va avea gust de apa, nu de supa si atunci de ce am mai muncit!!!   Eu stiu sa le fac sa arete ca pe poza fara bicarbonat.  Una din verisoare le-a facut cat jumatatea farfuriei o galusca, ea nu are rabdare sa se joace in bucatarie.   Se vor topi, garantat.     

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

See related image detail

Bone Broth Won't Cure Everything, But the Benefits Are Plenty—Here's How to Make It as Healthy as Possible (msn.com)

"Supa de Oase n-o sa vindece totul, dar are multe beneficii pentru sanatate - iata cum se prepara cat mai sanatos posibil" ... este titlul, si mereu ma opresc sa citesc noutati de fiert supa. 

First things first, what is bone broth? In short, it's a form of stock. "By simmering bones and water for over 12 hours, or as long as two days, the collagen gets extracted from the bones into the liquid," explains Abbie Gellman, R.D., registered dietitian and chef at the Institute of Culinary Education. "This creates a really rich form of stock. Any type of bones can be used to make bone broth, including beef, lamb, pork, chicken, and veal. Because it's cooked for so long and there's so much collagen extracted, bone broth is gelatinous at room temperature. Bones are typically roasted prior to using as well."

Reteta suna ca si fiertul de piftie pe care inca n-am fiert 2 zile in continuare.   Poate s-a intamplat ca din prima nu a pierdut destula apa si l-am mai fiert o vreme dar nu 2 zile doar sa abureasca bucataria.   Nu ma influenteaza acum reteta, dar o sa incerc cand raceste vremea pe aici si fac rost de oase de la macelar, aici este cam greu ca nu se solicita, oasele cu maduva costa foarte scump iar coastele de vita se pun pe gratar, este o cale de adunat oase de supa de prin macelarii sau magazine.   Picioare de piftie sint mereu, dar nu-s de supa alea.

Se bea supa in America sau se pune in pahar si cu pai se termina lichidul!!!    Americanii de obicei nu gatesc asa ceva, nu cumpara oase sai picioare, ficat si din astea, se scrie pentru ei o reteta ireala doar sa le ia sub aripa ca odata intrat in rutina, nu se vor lasa.   Eu tot raman la reteta mea traditionala, fierb de la 6 dimineata pana la pranz, exact 6 ore, iar legumele adaug dupa cata fierbere are nevoie fiecare, nu deodata.  Iarna cand fierb o gaina mare, oricare bolnav de gripa, raceala, flu, dupa ce a gustat vreo 300 ml, se simte superbine!!! experimentat :chef:   

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cum fierbi corect carnea pentru supe și ciorbe. Multe gospodine fac greșeala asta

https://www.impact.ro/metoda-corecta-prin-care-sa-fierbi-carnea-de-pui-pentru-supa-ce-greseala-fac-multi-oameni-237603.html?utm_source=Impact+Interior&utm_medium=website&utm_campaign=fidmee

"Este foarte important să știm că supa se poate prepara dintr-un pui întreg.":eek:

Ce legume folosim pentru prepararea supei

Mulți își pun întrebarea ce legume se folosesc pentru a obține o supă gustoasă. Ei bine, bucătarii recomandă folosirea rădăcinoaselor, precum țelina, rădăcina de pătrunjel, păstârnacul și morcovul.   De asemenea, experții ne recomandă să folosim destulă sare, dar și multe alte legume care se pot fierbe întregi. Cele mai recomandate sunt ardeiul gras, ceapa, cartoful, dovlecelul, roșiile sau vinete."

Vinte in supa de pui cu foarte mult leustean, cilantro si marar, pe langa ciuperci si fasole boabe uscate si scortisoara pe deasupra.   Se poate pune de orice drog legalizat daca nu-i altceva la indemana!!!    In ce era specialist expertul care a scris asa ceva???    Sau prepara hrana porcilor din dotare si dicta ce-i venea in mana ... vai de acea supa si bucatar.

Eu raman la reteta mea de un secol folosit si tot este foarte bun. 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Voiam o supa dupa atatea sarmale si am cumparat rasol de vita.  Fierbea deja de 2 ore pe foc mic, cand omu' ma striga ca are nevoie de extra 3 litri de supa pentru un prieten al familiei, sotia este bolnava, dar si de sarmale daca nu e prea mult deranjul.   El credea ca torn apa si merge mai departe, eventual schimb oala ca eram pregatita pentru o cantitate mica.  Aveam de toate dar numai pentru mine am cumparat.    A trebuit sa iau oala mare si aici m-am accidentat cu puiul congelat, dar aveam de mers sa mai cumpar ingrediente pana se va decongela in apa bucata de gheata si am facut drumul in 3 magazine, ca intr-una nu se mai gasea ceapa deloc  :surrender:, iar in supa mea de pui contra racelii fara ceapa nu exista.   Intr-alta nu era nici patrunjel verde deja care la fel trebuie sa fie acolo, pe deasupra!!!   De obicei nu iau comenzi din astea urgente dar nu puteam sa refuz ca omu' servizeaza sistemul de Incalzire-Racire al casei.   Pana am ajuns acasa rasolul era fiert la perfectie iar al meu om il degusta ... desi e contraindicat pentru el de doctori carenea rosie, era lipit de masa si scaun si m-am trezit cu ce am mai pus in oala, minus carne desi era peste 1 kg cu os cu maduva.      Am terminat si supa de pui si le-am amestecat si a devenit si mai buna.   Cand sa fierb niste paste in supa ca n-am avut chef de durere de facut cu mana, nu gaseam niciunde pachetul nedesfacut cumparat la arabul, marfa franceza.   Cred ca am facut inventarul casei de 2 ori sa fiu sigura ca n-am pus in alta parte din gresala, dar era tot in frigiderul din curte undeva intre unt-ul de rezerva in congelator, precis omu' l-a transferat acolo sa nu ma ingras de prea multa paste!!!  N-are rost sa-l intreb.

Supa mea de pui incepe cu oala cea mai mare de 20 de litri, pe jumatate plin cu apa rece bine sarata in care pun la fiert: ceapa cat acopera fundul oalei, o capatana de usturoi curatat, 2 rosii, 1 ardei gras tot rosu, 2 foi de dafin, 2 linguri de supa, nu polonic de boabe de piper boabe, 1 lingura de Zafran Mexican, ca-i mai ieftin cu 99,9%, 2 gulii cat pumnul, 6 morcovi uriasi, 1 rutabaga, 1 pastarnac care cantarea jumate kg,  cozile de la 2 legaturi de partunjel verde, telina radacina cat o ceapa medium si vreo 5 ramuri de telina,  8 cartofi rosii, 1 conopida, 30 de bucati de varzuci de Bruxelles, 1 dovlecel marisor.  Totul intra intreg in oala dar curatat, eu nu cred in acele magii ca are vitamine cojile!!!  mai ales de cartofi cu care noi hraneam purcelusii  :lol2:     Ardeiul se curata de seminte ca este si mucegait cateodata si nu se vede nimic pe dinafara.  Cand toate au dat in clocot, intra si puiul sa se opareasca bine, pe urma cobor temperatura la aproape minim, sa fiarba incet, sa am aromele ingredientelor!!!   

A iesit foarte buna, mi-a spus prietenul la telefon, credea ca este asa de mult 3 litri dar parca s-a mai evaporat pana a ajuns acasa ... 

 

  

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

https://evz.ro/mancati-carne-de-porc-si-pui-cat-mai-puteti-crand-totul-se-schimba.html

Azi am cumparat o pasare pentru supa, ii zice pui dar e cat mine de grea ... aproape!!!  Pretul pe greutate costa 1 pound = 0,454 gr = $3,49 ... total $21 si ceva ca avea si gheata in cavitate in loc de pipota si altele, doar gheata  :resent:      Pe vremuri Marele Total a fost $3,49, dar deja am cheltuit bani de benzina si timp, oriunde m-as fi dus costa dublu cel putin aventura.  

A iesit o zeama super excelenta,  deja am mancat un mare castron ca afara-i ger parca, desi pe computer e scris altceva 9*C. 

Pe drum inapoi ne suna un fost coleg al sotului ca si-a adus aminte ce a mancat odata de la mine pe un sandwich, erau jumeri, nu exact bacon dar unde am cumparat???   Il va avea in week end candva ca deja i s-a promis 1 kg cel putin, fara sa ma intrebe daca am chef sa fac.   Chiar ca de foarte mult timp n-am mai facut asta si azi nimeni nu era in rand la carne cand m-am dus, cateodata sint si zeci de persoane si cumpara un cart de carne de la macelar, nu din cele expuse la pachet.    Nu se vinde decat la mexicanu' marfuri din astea, are si sorici impaturit, pui cu cap si gheare sau fara, de la ferma sau de pe banda rulanta si bara fixa ...  

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×