Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
stiri

Stiri: Craciunul in lume

Recommended Posts

Craciunul se sarbatoreste in toata lumea. Obiceiurile acestei sarbatori difera de la tara la tara, incepand cu ritualuri, masa sau pomul de Craciun. Pana si darnicul Mos are mai multe nume si infatisari. Marea Britanie In Marea Britanie, Craciunul e poate cea mai importanta sarbatoare a anului. Pregatirile incep cu mult inainte de 25 decembrie. In unele magazine poti gasi brazi impodobiti si inscriptii cu urari inca din luna octombrie. In decembrie, lumea e cuprinsa de o frenezie nestapanita,...

 

Articolul complet

Share this post


Link to post
Share on other sites

stiti de unde vin diferente intre calenadarele ortodoxe pe stil vechi si stil nou, deci si diferenta dintre cele doua craciunuri?

 

si in romania exista ortodocsi pe stil vechi si ortodocsi pe stil nou (calendarul gregorian). (in nordul moldovei ca si in basarabia sunt foarte multi ortodocsi pe stil vechi. de exemplu, in judetul neamt sunt sate in care aproape toti locuitorii sunt pe stil vechi. de asemenea, familii pe stil vechi, sunt si in dobrogea unde traiesc multi slavi/lipoveni). pana pe la inceputul secolului XX, nu stiu exact anul, toti ortodocsii erau pe stil vechi. cand s-a trecut la noul stil, au fost cativa, mai conservatori, care nu au acceptat aceasta trecere.

care este diferenta dintre cele doua stiluri?... pai, inafara de pasti/inviere si postul pastelui care se sarbatoresc in acelasi timp, celelalte sarbatori si posturi de peste an se serbeaza cu un decalaj de 13 zile! cei de pe stil vechi sarbatoresc cu 13 zile intarziere aceleasi sarbatori ca si ortodocsii de pe stil nou! de exemplu, revelionul pe stil vechi va fi in noaptea de 12-13 ianuarie. am mentionat ca ambele stiluri au aceleasi sarbatori, deci si cei pe stil vechi sarbatoresc Boboteaza. Boboteaza nu inseamna nastere spirituala. boboteaza semnifica ziua in care a fost botezat Issus de catre Sf. Ioan Botezatorul in raul Iordan(ului). cam asta este explicatia. si inca ceva... cei pe stil vechi sunt mult mai drastici in ceea ce inseamna postul, sarbatoarea, biserica, marturisirea, impartasirea etc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×